15 Μαΐου 2015

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΛΟΙΑΣ ΧΩΡΑΣ!! Τσίπρας: Ο Ολυμπιακός κέρδισε, θα πάμε καλά κι' εμείς

Η εντολή των εκλογών ήταν η αλλαγή πολιτικής του μνημονίου, είπε ο πρωθυπουργός - «Δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος για μισθούς και συντάξεις», υπογράμμισε - Παρόντα στο συνέδριο πολλά στελέχη της κυβέρνησης«Στην Ευρώπη πάμε καλά. Ο Ολυμπιακός κέρδισε και πάμε στην Ευρωλίγκα. θα πάμε καλά όμως και υπόλοιπα».
Με αυτόν τον τρόπο ξεκίνησε την ομιλία του στο συνέδριο του  Συνέδριο του «The Economist», το οποίο διεξάγεται για δεύτερη μέρα στο ξενοδοχείο Intercontinental.

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός είπε πως είναι η πολιτική που θα ορίσει τι είναι εφικτό και τι ανέφικτο, ενώ αναφερόμενος στο μνημόνιο τόνισε πως δεν ήταν απλώς ένα οικονομικό λάθος, αλλά «η συνειδητή επιλογή να φορτωθούν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες της μισθωτής εργασίας, των συνταξιούχων και των μικρών επιχειρηματιών».

«Οι κοινωνικές ανισότητες εκτινάχθηκαν, οι ανεργία τριπλασιάστηκε, οι μισθοί καταποντίστηκαν το κοινωνικό κράτος κατέρρευσε», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως οι μόνοι που δεν υπέστησαν ζημίες ήταν οι Έλληνες πλούσιοι, « αυτοί που έβγαλαν τα χρήματα του στο εξωτερικό και φοροδιαφεύγουν μέχρι και σήμερα».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα η εντολή των εκλογών ήταν η αλλαγή πολιτικής του μνημονίου και υπογράμμισε πως η νέα κυβέρνηση φέρει μια εντελώς διαφορετική αντίληψη.

«Νομοθετούμε και διαπραγματευόμαστε στο όνομα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και μεγάλων αξιών και οραμάτων», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Στόχος μας είναι να ξαναδώσουμε στην πολιτική το αρχικό της νόημα», είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σε ένα πρωτοφανώς δυσμενές περιβάλλον, «στο ναρκοθετημένο έδαφος» που, όπως τόνισε, «με επιμέλεια έφτιαξε η απελθούσα κυβέρνηση των υποστηρικτών του μνημονίου».

«Παραλάβαμε μια χώρα με διαπιστωμένη από την προηγούμενη κυβέρνηση την αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων», ανέφερε.

Ο άξονας στον οποίο κινείται  η ομιλία πρωθυπουργού στο Συνέδριο είναι ο  απολογισμός των 100 ημερών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Η κυβέρνηση έχει δεχθεί πληθώρα κριτικών για τους τέσσερις μήνες ζωής της,  που εστιάζει στην απομάκρυνση του προγράμματος Θεσσαλονίκης. Κύκλοι από το Μαξίμου δεν αποδέχονται αυτή την κριτική, κάτι που αναμένεται να εξηγήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα του Συνεδρίου. Ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση, η ψηφισθέντα ρύθμιση για τις 100 δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και οι «κόκκινες» γραμμές στα εργασιακά αναμένεται να αποτελέσουν συστατικά της ομιλίας του κ. Τσίπρα. Επίσης, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ενώ δεν αποκλείεται να προβεί και σε αποκαλύψεις για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Η ομιλία του έχει θέμα «Ένα όραμα για μια Ευρώπη που αλλάζει | 100 ημέρες διακυβέρνησης: Επιτεύγματα και προοπτικές για την Ελλάδα», με την οποία και θα κλείσει το Συνέδριο. Στο διήμερο που κλείνει απόψε, οι ομιλίες που προκάλεσαν αίσθηση ήταν η χθεσινή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη με τις αναφορές του στα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει η συμφωνία, την ΟΝΕ και την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις  και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου για COSCO και Νατοϊκή βάση.

Πληθώρα μελών της κυβέρνησης έχουν εμφανιστεί εδώ και αρκετή ώρα στο φουαγιέ του ξενοδοχείο, συζητώντας μεταξύ τους, περιμένοντας την έναρξη της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα. Ανάμεσά τους ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιάννης Πανούσης και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. Λίγα λεπτά πριν την έναρξη της ομιλίας το Μέγαρο Μαξίμου έστειλε τους γενικούς άξονες για τις 100 πρώτες ημέρες διακυβέρνησης, όπου αναμένεται να κυμανθεί και η ομιλία του πρωθυπουργού