20 Μαΐου 2015

ΒΙΝΤΕΟ-ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ! Βαρουφάκης: Εντάξει τους ηχογραφούσα αλλά δεν θα τους εκβιάσω

Κράξιμο από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Παραδέχεται, εμμέσως, ότι ηχογραφούσε τις συνομιλίες των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης

«Ο σεβασμός της εμπιστευτικότητας με τους εταίρους είναι υποδειγματικός».

Τα παραπάνω ανέφερε το απόγευμα της Τετάρτης ο Γιάνης Βαρουφάκης, προσερχόμενος στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΒΕΑ και αναφερόμενος στην αποκάλυψη των New York Times ότι κατέγραφε τις συνομιλίες στη συνάντηση Eurogroup στη Ρίγα.

Με τη δήλωση αυτή ο υπουργός Οικονομικών φαίνεται ότι παραδέχεται, εμμέσως, ότι ηχογραφούσε τις συνομιλίες στο Eurogroup. Ωστόσο, δείχνει ότι δεν έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει το υλικό αυτό.


Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε,
ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε «off the record» ότι κατέγραφε τις συνομιλίες στο Eurogroup, αλλά όπως τονίζουν οι NYT δε μπορεί να τις δημοσιοποιήσει για λόγους εμπιστευτικότητας.

«Λέει ότι έχει ηχογραφήσει την συνάντηση, αλλά δεν μπορεί να την δημοσιεύσει εξαιτίας των κανόνων εμπιστευτικότητας», αναφέρει χαρακτηριστικά η δημοσιογράφος, Σούζι Χάνσεν των NYT, η οποία μίλησε με τον κ. Βαρουφάκη.

Επίθεση κατά Βαρουφάκη από ΝΔ

Επίθεση στον Γιάνη Βαρουφάκη έκαναν κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για συνεχείς και επικίνδυνες αντιφάσεις του υπουργού Οικονομικών.

Πιο συγκεκριμένα, πηγές της ΝΔ χαρακτηρίζουν φαιδρές τις ιδέες του Βαρουφάκη για “καλωδιωμένους φοιτητές, νοικοκυρές και τουρίστες που θα καταδιώκουν τη φοροδιαφυγή στα νησιά” και γελοιότητες τα περί διαφορετικού συντελεστή ΦΠΑ στο ίδιο προϊόν.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές καταλογίζουν στον υπουργό Οικονομικών “καταστροφική σύγχυση”.

Αναφερόμενες στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, επισημαίνουν ότι ο Βαρουφάκης, σε δηλώσεις του στον ΣΕΒ, είχε πει ότι οι δανειστές πρέπει να αποδεχθούν ότι η μνημονιακή λογική απέτυχε και πρέπει να μπει στο περιθώριο και αντιπαραβάλουν δηλώσεις του, στις οποίες αποδέχεται μέρος του μνημονίου.

Στην συνέχεια, επικαλούνται επίσημα κείμενα που στέλνει το υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου, όπως επισημαίνουν, αναγνωρίζεται η πρόοδος της προηγούμενης κυβέρνησης.

Αναφερόμενοι στο χρέος, παρατηρούν ότι ο Βαρουφάκης είχε εκφράσει την άποψη ότι ένα μη βιώσιμο χρέος κουρεύεται, ενώ του καταλογίζουν αντιφάσεις, επικαλούμενοι ανάλυση του στο Eurogroup αλλά και δηλώσεις του στους Financial Times.

Αναφορικά με τον ΦΠΑ, καταλογίζουν εκ νέου αντιφάσεις στον Βαρουφάκη, συγκρίνοντας δηλώσεις του περί μη αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ με τις πρόσφατες προτάσεις του για δύο διαφορετικούς συντελεστές.

Οπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές, ο υπουργός Οικονομικών είχε χαρακτηρίσει τον Φεβρουάριο “απαράδεκτο φόρο” τον ΕΝΦΙΑ, ενώ τον κατηγορούν ότι σε καμία επιστολή του προς τους “θεσμούς” δεν υπάρχει αναφορά για κατάργηση ή αντικατάστασή του.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ρήξης, αλλά και στο πόσο κοντά είναι μία συμφωνία με τους εταίρους, κύκλοι της Ν.Δ. εκτιμούν ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει υποπέσει επίσης σε αντιφάσεις.

ΠΑΣΟΚ σε Βαρουφάκη: Τώρα καταλαβαίνουμε γιατί του αρέσουν οι καλωδιωμένοι καταδότες

«Πυρά» κατά του Γιάνη Βαρουφάκη εξαπολύει το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών στους NY Times, όπου αναφέρει πως έχει καταγράψει τη συνεδρίαση του Eurogroup της Ρίγας.

Με ανακοίνωσή του το κόμμα της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζει τον κ. Βαρουφάκη «καλωδιωμένο καταδότη», υποστηρίζοντας, παράλληλα, πως «υπονομεύει φανερά τη χωρά».

«Ο κ. Βαρουφάκης έχει υπερβεί προ πολλού τα όρια της πολιτικής αναξιοπιστίας, επιπολαιότητας και ανευθυνότητας.

Τώρα πλέον λέει πράγματα που υπονομεύουν φανερά τη θέση της χώρας», αναφέρει αρχικά και συνεχίζει:

«Μετά τη όπερα μούφα με τον ΦΠΑ, αποκαλύπτει σήμερα ότι κατέγραψε (με κάμερα ή μαγνητόφωνο;) τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα!

Προετοιμάζει ωραία τη συμμετοχή του κ. Τσίπρα στη σύνοδο κορυφής της Ρίγας!

Τώρα καταλαβαίνουμε γιατί του άρεσε η ιδέα των καλωδιωμένων καταδοτών!

«Είμαστε και εμείς - όπως ο κ. Βαρουφάκης - τρομοκρατημένοι και εμβρόντητοι. Με την κυβέρνηση», καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.