09 Μαΐου 2015

ΗΠΑ-Γερμανία: Πως βλέπει η υπερδύναμη την ηγεμονική Γερμανία και το αντίστροφο! Έρευνα από ΗΠΑ

Το τελευταίο διάστημα και με αφορμή πάντα την ελληνική κρίση έχει δοθεί η εντύπωση ότι ΗΠΑ και Γερμανία είναι σε αντίθετες πορείες. Κάποιοι ίσως να θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι σεπορεία μετωπικής σύγκρουσης. Μια έρευνα του Pew Research Center από τις ΗΠΑ ,βάζει πολλά πράγματα στη θέση τους και μας δίνει μια “καθαρή εικόνα” για το πως βλέπει η αμερικανική υπερδύναμη την “ατμομηχανή” της Ευρώπης, την Γερμανία.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας “επτά δεκαετίες μετά το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου και ένα τέταρτο του αιώνα μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, περίπου επτά στους δέκα Αμερικανοί βλέπουν τη Γερμανία ως ένα αξιόπιστο σύμμαχο, και περίπου έξι στους δέκα Γερμανούς εμπιστεύονται τις Ηνωμένες Πολιτείες…

Η πλειοψηφία των Γερμανών πιστεύουν ότι είναι πιο σημαντικό για τη Γερμανία να έχει ισχυρούς δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες από ό, τι με τη Ρωσία.Οι Γερμανοί πιστώνουνθετικά τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για τη διαχείριση των σχέσεων ΗΠΑ-Γερμανίας. Και οι Γερμανοί και οι Αμερικανοί είναι εξίσου επιφυλακτικοί σε διεθνείς εμπλοκές των χωρών τους και προτιμούν να επικεντρωθούν στα εσωτερικά τους προβλήματα.

Ωστόσο για τους Αμερικανούς, το πιο σημαντικό γεγονός στις σχέσεις ΗΠΑ-Γερμανίας τα τελευταία 75 χρόνια παραμένουν ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και το Ολοκαύτωμα. Οι Γερμανοί λιγότερο ομόφωνα θεωρούν ως σημαντικότερο γεγονός τη πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Στα μάτια των περισσότερων Αμερικανών, η «ειδική σχέση» με τη Βρετανία εξακολουθεί να είναι ισχυρότερη από ότι με τη Γερμανία. Οι Αμερικανοί θέλουν από τη Γερμανία να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό στρατιωτικό ρόλο στον κόσμο, αλλά οι Γερμανοί κατηγορηματικά διαφωνούν. Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε οι ΗΠΑ από μόνες τους μπορούν να διαχειριστούν τη Ρωσία στο θέμα της Ουκρανίας.

Στα οικονομικά και το εμπόριο; Το ήμισυ των Αμερικανών εκφράζει την άποψη ότι μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ θα είναι θετική. Μόνοτέσσερις στους δέκα Γερμανούς συμφωνούν μ΄ αυτή την άποψη.

Αυτά είναι τα κύρια συμπεράσματα του Pew Research Center . Η έρευνα έγινε στις ΗΠΑ μεταξύ σε δείγμα 1003 ανθρώπων από τις 26 Φεβρουαρίου ως τη 1η Μαρτίου 2015 και στη Γερμανία απάντησαν 963 άτομα στις 24-25 Φεβρουαρίου 2015. Όλες οι συνεντεύξεις έγιναν μέσω τηλεφώνου. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ίδρυμα Bertelsmann.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ















http://www.onalert.gr/stories/usa-germany-pos-vlepei-i-yperdynami-tin-igemoniki-germania/42336