05 Μαΐου 2015

Η χώρα βαράει διάλυση δια χειρός... Αλέξη

Η οικονομική αβεβαιότητα παραλύει τα πάντα. Κανένας κλάδος της οικονομίας δε λειτουργεί ομαλά, οι υπουργοί αράζουν στα γραφεία τους και περιμένουν τον «Βούδα» Αλέξη πότε θα αξιωθεί να προχωρήσει σε μια συμφωνία και να ξεμπλοκάρουν τα πάντα.
Το κοινοβουλευτικό έργο είναι μηδαμινό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μόνα νομοσχέδια που πέρασαν είναι αυτό για να ξανανοίξει το κομματικό και συνδικαλιστικό αίσχος της ΕΡΤ και αυτό για να απελευθερωθεί ο Σάββας Ξηρός. Όσο για το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, μπορεί να ψηφίστηκε αλλά είναι αμφίβολο πώς θα υλοποιηθεί χωρίς φράγκο.

Κι ενώ στα υπουργεία δεν υπάρχει ουσιαστικό έργο και η Βουλή βρίσκεται σε διαρκή αργία, η πραγματική οικονομία βουλιάζει στην μπαρουφάκεια αβεβαιότητα του Βαρουφάκη και φυσικά του ιδίου του πρωθυπουργού. Τα μηνύματα που έρχονται από παντού είναι δραματικά.

Οι τραπεζίτες, και μάλιστα αυτοί που ο ΣΥΡΙΖΑ όρισε ως επικεφαλής, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς λένε ότι θα διαλυθεί το τραπεζικό σύστημα αν δεν ξεπεραστούν τα εμπόδια που έχουν μπει λόγω της παρατεταμένης αβεβαιότητας.

Η ανεργία δείχνει σημάδια ανόδου καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ η αύξηση των μακροχρόνια ανέργων φτάνει το 7,27% τον Μάρτιο και των εγγεγραμμένων ανέργων κατά 1,65%, σε σύγκριση με πέρυσι.

Ο δείκτης του οικονομικού κλίματος σύμφωνα με σημερινά στοιχεία του ΙΟΒΕ βρέθηκε σε χαμηλό 16 ετών ενώ καταρρέει και η καταναλωτική εμπιστοσύνη. Οι ίδιες οι επιχειρήσεις αγωνιούν καθώς διαλύονται και κινδυνεύουν με λουκέτο. Σύμφωνα με παλαιότερες εκτιμήσεις, 300 χιλ. άνεργοι θα μπορούσαν να προστεθούν στις «στρατιές» που δεν έχουν δουλειά εξαιτίας της αβεβαιότητας, της επενδυτικής ένδειας και κυρίως της ανύπαρκτης αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης.

Εν ολίγοις, δεν «κινείται φύλλο» από τον Δεκέμβριο και μετά αλλά η ανήκεστος βλάβη στην πραγματική οικονομία κάνει τελευταία την εμφάνισή της.

Όμως, οι υπουργοί απλά... υπουργεύουν και το βράδυ πάνε για κανένα ποτάκι πέριξ της πλατείας Συντάγματος. Από την άλλη, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η διαπραγμάτευση «σέρνεται» και φτάσαμε στο καλοκαίρι αλλά ρευστό δεν βλέπουμε, έχουμε αποκλειστεί από παντού, έχουμε χάσει τους φίλους μας στην Ευρώπη και κινδυνεύουμε με πιστωτικό γεγονός και χρεοκοπία.

Είδατε να έχει ιδρώσει κανείς Συριζαίος; Είδατε να ενδιαφέρεται για την ιδιωτική οικονομία και τι συμβαίνει στις επιχειρήσεις; Είδατε να αναπτύσσουν ένα σχέδιο εξόδου της χώρας από την βαθιά ύφεση; Αγρόν ηγόραζαν προεκλογικά, το ίδιο πράττουν και τώρα που η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Για να δούμε, μέχρι πότε η αφασία της κυβέρνησης θα διαλύει τα πάντα και κανείς δεν θα κάνει τίποτε;