12 Μαΐου 2015

Τι επιπτώσεις θα έχει η αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό

Τρέχουν και δε φτάνουν ξενοδόχοι, τουριστικοί αλλά και νησιωτικοί φορείς στην προσπάθειά τους να προλάβουν τις εξελίξεις ως προς τη φορολόγηση του κλάδου, που φέρνουν οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές για την επίτευξη συμφωνίας.

Από την πλευρά τους, οι ξενοδόχοι, μέσω του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου ζητούν την παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού επισημαίνοντας ότι μια ενδεχόμενη επιβολή φόρου στις παρεχόμενες ξενοδοχειακές και τουριστικές υπηρεσίες στα νησιά, όσο και η συζητούμενη οριζόντια αύξηση του ΦΠΑ, υπονομεύουν ευθέως, όχι μόνο την τρέχουσα τουριστική χρονιά, αλλά και την εν γένει ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού. Σε αντίστοιχο μοτίβο κινούνται και οι νησιωτικοί φορείς, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι η αντοχή της μικρομεσαίας νησιωτικής εμπορικής επιχείρησης έχει φθάσει στα όρια της και ζητούν από την Πολιτεία περισσότερα εργαλεία για την ανάπτυξη των νησιών και σεβασμό από το Κράτος στην νησιωτικότητα.

Από το μέτωπο των ξενοδόχων, σε επιστολή του προς τον Αλ. Τσίπρα, το ΞΕΕ ζητεί με επιστολή του, την προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού, προκειμένου να αποτραπεί η επιβολή των υπό συζήτηση νέων, επαχθών φορολογικών επιβαρύνσεων στις τουριστικές επιχειρήσεις, ενδεχόμενο, που όπως επισημαίνει το Επιμελητήριο, θα είχε ολέθριες επιπτώσεις για τον τουρισμό και την εθνική οικονομία. Αντίστοιχη επιστολή προς τον Πρωθυπουργό απηύθυνε την περασμένη εβδομάδα και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Της Στεφανίας Σούκη
http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/epixeiriseis/item/232249-ti-epiptoseis-tha-exei-i-aiksisi-tou-fpa-ston-tourismo