26 Μαΐου 2015

«Αδειάζει» Βαρουφάκη ο Γιούνκερ: Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ δεν βοηθάει τη διαδικασία

Ο πρόεδρος της Κομισιόν δηλώνει ότι εμπιστεύεται τον Αλέξη Τσίπρα, που έχει γίνει «πολύ υπεύθυνος», αλλά δεν εμπιστεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί «έχει πολλές τάσεις» - «Χρειάζονται επιπλέον έσοδα 1,8 δισ. ευρώ από το ΦΠΑ»

Την αίσθησή του ότι μια ελληνική χρεοκοπία μπορεί να αποφευχθεί εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Μιλώντας στο πρακτορείο ΜΝΙ, ο επικεφαλής της Κομισιόν υπογράμμισε ότι, με βάση την πορεία των συνομιλιών ανάμεσα στην Αθήνα και τους εταίρους της, ενισχύεται η αίσθηση αποφυγής της χρεοκοπίας.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι, όποια συμφωνία ληφθεί, απαιτεί και τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου -όπως δηλαδή έχει διαμηνύσει και το Βερολίνο.

Ο ίδιος τόνισε πως δεν είναι βέβαιο ότι μία αρνητική εξέλιξη, όπως ένα Grexit ή Graccident ή χρεοκοπία, θα επηρεάσει μόνο την Ελλάδα. «Λέω πάντα ξεκάθαρα ότι δεν ξέρουμε τις συνέπειες και μπορεί πιθανότατα να επηρεάσει όλη την ευρωζώνη και μέσω αυτής την παγκόσμια οικονομία. Οπότε πρόκειται για ένα ελληνικό πρόβλημα, αλλά είναι και δικό μας πρόβλημα επίσης» τόνισε.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μη πληρωμής της δόσης της 5ης Ιουνίου, ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε πως «οι Έλληνες συνάδελφοι πρέπει να γνωρίζουν ότι πρέπει να πληρώσουν τον Ιούνιο» και σημείωσε ότι η αντίδραση εξαρτάται από τη συμπεριφορά που θα υιοθετήσουν οι θεσμοί.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, είπε ότι με βάση την εμπειρία του, είναι σημαντικό να υπάρχει καταληκτική ημερομηνία και για το λόγο αυτό έχει τεθεί ο στόχος επίτευξης συμφωνίας στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου.

Για εμφανείς λόγους θα πρέπει να είναι την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, είπε, δηλώνοντας ότι δεν είναι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος, ωστόσο, είπε ότι έχει παρατήρήσει πρόοδο σε διάφορα ζητήματα.

Η συμφωνία, ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης

Για την ανάγκη συμφωνίας με την Ελλάδα τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου και τους Αλέξη Τσίπρα, Γιάνη Βαρουφάκη και ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ακόμη ο πρόεδρος της Κομισιόν, σε συνέντευξη-«ποταμό».

Μιλώντας στο ΜΝΙ και στο euro2day.gr, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησε από την ελληνική πλευρά να δώσει σαφή στοιχεία για τα οικονομικά μεγέθη και έθεσε συγκεκριμένες απαιτήσεις για τα έσοδα από ΦΠΑ και ιδιωτικοποιήσεις.

Παράλληλα, είπε ότι εμπιστεύεται τον Αλέξη Τσίπρα και ότι έχει γίνει πολύ υπεύθυνος, αλλά πως έχει αμφιβολίες για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έχει πολλές τάσεις, αναφέροντας: «Το κόμμα του δεν είναι κανονικό κόμμα. Σε ό,τι αφορά τον πρωθυπουργό, τον εμπιστεύομαι, αλλά δεν εμπιστεύομαι το κόμμα του, γιατί είναι ένα μείγμα τόσο πολλών τάσεων».

Παράλληλα, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τον Γιάνη Βαρουφάκη, τονίζοντας ότι δεν βοηθάει στη διαδικασία και την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, υπογραμμίζοντας: «Δεν βοηθάει στη διαδικασία. O κ. Βαρουφάκης είναι ο υπουργός Οικονομικών της χώρας που έχει να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα και δεν αποπνέει την αίσθηση πως το γνωρίζει αυτό. Θυμίζω αυτό που είπε τις προάλλες ότι ο Σόιμπλε καταχράται τη δύναμή του, αντί να απαντά στα επιχειρήματα των Γερμανών και των άλλων».

Ο επικεφαλής της Κομισιόν τάχθηκε κατά του ενδεχόμενου πρόωρων εκλογών και πήρε θέση για το δημοψήφισμα. Ξεκαθάρισε ότι θα κάνει τα πάντα για να υπάρξει συμφωνία την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που μπορεί να ταπεινωθεί.

Παράλληλα, είπε ότι δέχεται ορισμένες μεταρρυθμίσεις να μεταφερθούν για Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, με την προϋπόθεση, όμως, να έχει συμφωνηθεί το πλαίσιο και να μην υπάρξουν μονομερείς ενέργειες.

Παράλληλα, επέμεινε ότι η Κομισιόν δεν έχει παράλογες απαιτήσεις.

Ακόμη, τάχθηκε απέναντι σε ενδεχόμενο επιβολής capital controls («η Ελλάδα δεν είναι Κύπρος» είπε) και παρείχε στήριξη στις εξαγγελίες της κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι πρέπει να χτυπηθούν ολιγαρχία και μονοπώλια.