19 Μαΐου 2015

Εξεταστική για τα Μνημόνια: ΝΔ καλεί Βαρουφάκη, ΠΑΣΟΚ Τσίπρα-Καραμανλή κι οι Ψεκασμένοι τον Σόιμπλε!

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καλούν, μεταξύ άλλων, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε - Ανδρέας Λοβέρδος: «Να καταθέσουν Καραμανλής και Τσίπρας»

Τον Γιάνη Βαρουφάκη καλεί στην Εξεταστική επιτροπή για τα Μνημόνια η ΝΔ, προκειμένου να καταθέσει τόσο ως σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, όσο και -κυρίως- με τη σημερινή του ιδιότητα, του υπουργού Οικονομικών, λόγω της πρόσφατης συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, με την οποία, όπως είπε, επήλθε η τρίτη τροποποίηση του δευτέρου μνημονίου με τη διατήρηση του αγγλικού Δικαίου.

Ανάλογες τοποθετήσεις αναμένονται και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκτός του Ποταμιού, που δεν επιθυμεί να καλέσει πολιτικά πρόσωπα.

Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρήστος Σταϊκούρας, ξεκίνησε την ανάγνωση του καταλόγου μαρτύρων από τους υπουργούς Οικονομικών, σημειώνοντας: «Ζητάμε τις καταθέσεις των Γ. Παπακωνσταντίνου, Ε. Βενιζέλου, Φ. Σαχινίδη, Γ. Ζανιά, Γ. Στουρνάρα, Γκ. Χαρδούβελη και Γ. Βαρουφάκη».


Ωστόσο, επέμεινε στην περίπτωση του σημερινού υπουργού Οικονομικών, αλλά και στην υπογραφή της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, υποστηρίζοντας πως «με τη συμφωνία αποδέχθηκε το 70% του προγράμματος. Πως λοιπόν μιλάτε σήμερα για αποτυχία;».

Πέραν αυτών η ΝΔ ζητά την κατάθεση των διοικητών της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλου και Γ. Στουρνάρα, των εκπροσώπων της χώρας στο ΔΝΤ, Π. Ρουμελιώτη και Θ. Κατσάμπα, των γενικών γραμματέων του υπουργείου Οικονομικών Η. Πλασκοβίτη, Γ. Μέργου, Τ. Αναστασόπουλου, των προϊσταμένων ΕΛΣΤΑΤ Μ. Κοντοπυράκη, Αν. Γεωργίου, οικονομικών εμπειρογνωμόνων, ΟΔΔΗΧ κ.ά.

ΛΙΣΤΑ ΝΔ

Υπουργοί Οικονομικών
Παπακωνσταντίνου
Βενιζέλος
Σαχινίδης
Ζαννιάς
Στουρνάρας
Χαρδούβελης
Βαρουφάκης

Διοικητές ΤτΕ
Προβόπουλος
Στουρνάρας

Γενικοί γραμματείς ΥΠΟΙΚ
Πλασκοβίτης
Μέργος
Χριστίνα Παπακωνσταντίνου
Τάσος Αναστασάτος

Γενικοί διευθυντές θησαυροφυλακίου & προϋπολογισμού ΓΛΚ
Ντζιούνης
Καρακούσης
Σταυρούλα Μηλιάκου

ΕΛΣΤΑΤ
Κοντοπυράκης
Γεωργίου

ΣΟΕ
Ζαννιάς
Τσακλόγλου
Στεφανάδης
Αναστασάτος
Χουλιαράκης

ΟΔΔΗΧ
Παπανικολάου
Χριστοδούλου
Παπαδόπουλος

ΤΧΣ
Θωμόπουλος
Αναστασία Σακελλαρίου

ΔΝΤ
Ρουμελιώτης
Κατσάμπας

ΚΕΠΕ - ΙΟΒΕ - ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ
Κορλίρας
Φίλιππας
Αθανασόπουλος
Βέττας
Μίχαλος
Κορκίδης
Κόλλιας

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ
Μποτόπουλος

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Επικεφαλής της τρόικα (Ντομινίκ Στρος-Καν, Λαγκάρντ, Τρισέ, Ντράγκι, Αλμούνια, Ρεν, Μοσκοβισί, Γιουνκέρ, Μαζούχ, Τόμσεν και Μορς)

ΛΙΣΤΑ ΠΟΤΑΜΙΟΥ

Ο κ. Γιώργος Αμυράς (Ποτάμι) επισήμανε ότι δεν θα καλέσουν πολιτικά πρόσωπα, αλλά «ειδικούς», που θα επιχειρήσουν να δώσουν «ψύχραιμες και καθαρές απαντήσεις». Ειδικότερα, το «Ποτάμι» θα καλέσει τους εξής ακαδημαϊκούς:

1. Γιώργος Παγουλάτος, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

2. Χριστόφορος Πισσαρίδης (Sir Chris Pissarides), Καθηγητής του London School of Economics και του Πανεπιστημίου Κύπρου, πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας της Κύπρου, κάτοχος νόμπελ Οικονομίας

3. Πάνος Τσακλόγλου, Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

4. Χρυσάφης Ιορδάνογλου, Επίκουρος Καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου, ιστορικός της ελληνικής μεταπολεμικής οικονομίας

5. Παναγιώτης Πετράκης, καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής του τομέα Ανάπτυξης και Διεθνούς Οικονομικής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ

6. Kevin Featherstone, Καθηγητής Ευρωπαϊκής πολιτικής του London School of Economics

7. Μιχάλης Ρηγίνος, Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

8. Γιώργος Β. Δερτιλής, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και EHESS, Paris

9. Jean Pisani-Ferry, Καθηγητής Université Paris-Dauphine, Διευθυντής του think tank Bruegel

10. Jens Bastian, Οικονομολόγος, ερευνητής, πρώην στέλεχος Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ανασυγκρότησης

11. Μάνος Ματσαγγάνης, Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

12. Αριστείδης Μπιτζένης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας

13. Πάνος Καζάκος, Ομότιμος Καθηγητής διεθνών, οικονομικών και ευρωπαϊκών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

14. Παναγιώτης Λιαργκόβας, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών

15. Πλάτων Τήνιος, Eπίκουρος Kαθηγητής στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης,  του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Επιστημονικός Συνεργάτης στο ΕΛΙΑΜΕΠ

16. Σπύρος Λαπατσιώρας, Λέκτορας Πανεπιστημίου Κρήτης

Ακόμη, ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) ζήτησε την κλήση όλων των υπουργών Οικονομικών, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Γιάνη Βαρουφάκη, στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ, του ΙΟΒΕ και διεθνών παραγόντων.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Δημήτρης Καμμένος, ζήτησε να κληθεί για κατάθεση ο σημερινός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Εκτός αυτού, η λίστα ΑΝΕΛ περιλαμβάνει τα ονόματα των: Λ. Παπαδήμου, Ε. Βενιζέλου, Γ. Παπακωνσταντίνου, Κλ. Ρέγκλινγκ, Πίτερ Σπίγκελ, Χ. Ράιχενμπαχ, Γ. Φούχτελ, Στ. Παπασταύρου, Ντ. Στρος-Κάν, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, κ.ά.

Ανδρέας Λοβέρδος: «Να καταθέσουν Καραμανλής και Τσίπρας»

Ο κ. Λοβέρδος ανέπτυξε με λεπτομέρειες την άποψη του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με την πολιτική των τελευταίων πέντε ετών.

Παρουσίασε την εικόνα των δημοσιονομικών την περίοδο που ανέλαβε το κόμμα του τη διακυβέρνηση της χώρας, επισήμανε τα ποσά των δανειακών συμβάσεων, αλλά και τις θετικές επιπτώσεις του PSI.

Ζήτησε να ξεκινήσουν οι καταθέσεις με τεχνοκράτες, που θα βοηθήσουν τα μέλη να κατανοήσουν τις πραγματικές διαστάσεις  και πρόσθεσε πως «για εμάς αποτελεί προϋπόθεση να έρθουν εδώ όλοι οι πρωθυπουργοί. Από τον Καραμανλή έως τον κ. Τσίπρα, καθώς και όλοι οι υπουργοί Οικονομικών».

Δείτε εδώ τη λίστα μαρτύρων που προτείνει το ΠΑΣΟΚ

Xρήστος Μπόκας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ