04 Μαΐου 2015

Ο Χρύσανθος σχεδιάζει την «αντεπίθεση Σαμαρά»

Στον Χρύσανθο Λαζαρίδη ανέθεσε ο Αντώνης Σαμαράς τη στρατηγική αντεπίθεσης, σε γενικότερα πολιτικό, αλλά και εσωκομματικό επίπεδο, με φόντο την αβεβαιότητα που προκαλεί η αδυναμία της κυβέρνησης να κλείσει με θετικό πρόσημο τη διαπραγμάτευση.

Ο άλλοτε βουλευτής Επικρατείας και διαχρονικά εξ απορρήτων συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά ήταν εκείνος που εμπνεύστηκε τη θεωρία της «αριστερής παρένθεσης», που προέβλεπε την ολιγόμηνη παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, και την πανηγυρική επιστροφή του Αντώνη Σαμαρά στη διακυβέρνηση του τόπου, μετά την αναμενόμενη αποτυχία της κυβέρνησης Τσίπρα.

Όσο το σενάριο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη, με αβέβαιη κατάληξη, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ο Χρύσανθος Λαζαρίδης επεξεργάζεται μια καινούργια στρατηγική για τον αφοπλισμό των δελφίνων και τη σιγή όσων αρχίζουν το τελευταίο διάστημα να γίνονται δεκτικοί στις συζητήσεις περί αλλαγής ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία.

Όσο για τον χρόνο εκδήλωσης της «αντεπίθεσης Σαμαρά» υπολογίζεται για την επόμενη μέρα της οριστικοποίησης της συμφωνίας κυβέρνησης-δανειστών, καθώς εκτιμάται ότι εκείνη τη στιγμή θα ενταθούν οι πιέσεις για αλλαγή ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία.

Η (υπερ)δραστηριοποίηση Αβραμόπουλου προκαλεί… συζητήσεις

Η συγκυρία τα έφερε έτσι, ώστε σε αυτήν τη δύσκολη και οριακή για την Ενωμένη Ευρώπη στιγμή, με το ζήτημα της μετανάστευσης να εξελίσσεται από ακανθώδες σε διαρκή τραγωδία, ο αρμόδιος επίτροπος να είναι Έλληνας. Και να λέγεται Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο άλλοτε αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει συγκεντρώσει το τελευταίο διάστημα πάνω του τους προβολείς της δημοσιότητας, ενώ έχει τη θεσμική ευχέρεια να παρεμβαίνει δημοσίως και να χαράσσει την ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ένα εξαιρετικό κρίσιμο θέμα.

Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος γίνεται ο ίδιος… θέμα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το εγχώριο πολιτικό σύστημα, και πολύ περισσότερο για τον χώρο της Κεντροδεξιάς, όπου αναμένεται το επόμενο διάστημα προχωρημένη κινητικότητα σε κορυφαίο επίπεδο.

Γι’ αυτό και αρκετοί είναι εκείνοι που παρακολουθούν με… ενδιαφέρον την (υπερ)δραστηριοποίηση Αβραμόπουλου. Και οι συζητήσεις περισσεύουν…

Η στρατηγική «επόμενης μέρας» που έχει αναλάβει ο Νίκος Παππάς

Σε αντίθεση με όσα διαδίδονται, ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε ποτέ στο μυαλό του το ενδεχόμενο να οδηγήσει την Ελλάδα σε εκλογές τον Ιούνιο. Ίσως… ούτε καν σε δημοψήφισμα, καθώς είναι βαθιά πεπεισμένος ότι η συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές της χώρας θα οριστικοποιηθεί το επόμενο διάστημα.

Αντιθέτως, και ενώ στην επικαιρότητα κυριαρχούσαν τα συγκεκριμένα σενάρια, ο Νίκος Παππάς είχε αναλάβει παρασκηνιακά να σχεδιάσει τη στρατηγική της «επόμενης μέρας».

Δηλαδή, το πώς θα καταφέρουν ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας να διατηρήσουν την πολιτική ηγεμονία που απολαμβάνουν μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, να απορροφήσουν τους κραδασμούς από τον «μεγάλο συμβιβασμό» και τα μέτρα που, εκ των πραγμάτων, θα ληφθούν, και να συνεχίσει να επενδύει στον θετικό πολιτικό λόγο.

Ο Νίκος Παππάς, εξ απορρήτων και «διόσκουρος» του Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο περπάτησαν μαζί τα προηγούμενα χρόνια, εκφράζει μια διαφορετική γενιά από εκείνη που μέχρι σήμερα έκανε κουμάντο στη χώρα.

Μαζί με τον πρωθυπουργό αντιλαμβάνονται τα δεδομένα διαφορετικά και από τον… ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που τους επιτρέπει να σχεδιάζουν το μέλλον με τα λιγότερα δυνατά βαρίδια και εξαρτήσεις.

Από την έντυπη έκδοση του Παρασκηνίου