30 Μαΐου 2015

Ο Βαγγέλης κρυφός «άσσος» του Σαμαρά

Έναν «κρυφό άσσο» κρατάει στο χέρι του ο Αντώνης Σαμαράς για να αλλάξει τα δεδομένα στη συνεδρίαση της ΚΟ,όπου αναμένεται και ο επόμενος γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ του προέδρου της ΝΔ και των αμφισβητιών του.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης φαίνεται πως είναι εκείνο το στέλεχος που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες μέσα στην ΚΟ,με τη Συγγρού να ποντάρει πολλά στον πρώην πρόεδρο της Βουλής. Ο μπαρουτοκαπνισμένος στα οργανωτικά πρώην γραμματέας της ΝΔ όλο αυτό το διάστημα δεν έχει μιλήσει, περιμένοντας να δει τη συμφωνία.

Ο ίδιος έχει πολλές ενστάσεις με τη λειτουργία του κόμματος, ακόμα και με την παρουσία του Ανδρέα Παπαμιμίκου στη θέση του γραμματέα, αφού θεωρεί ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην υψηλή κομματική θέση, αλλά σε αυτήν τη φάση φαίνεται να συντάσσεται με τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο ίδιος θεωρεί ότι η ΝΔ δεν μπορεί να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ειδικά εάν το νέο πακέτο μέτρων έχει πολλούς φόρους. «Ο Αλέξης Τσίπρας έχει 162 βουλευτές. Δεν έχει να φοβάται κάτι», λέει με νόημα ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Μάλιστα,την περασμένη Δευτέρα ο Μεϊμαράκης συναντήθηκε και με τον επίτροπο για τη μετανάστευση, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα. Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις και τους προβληματισμούς τους για το μέλλον της παράταξης. Σύμφωνα με πληροφορίες,δεν συζητήθηκε θέμα αλλαγής ηγεσίας για τη ΝΔ, ενώ οι απόψεις τους συμπίπτουν και, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε στη συνάντηση, «είναι κακό για την παράταξη αυτήν τη στιγμή να τεθεί θέμα ηγεσίας».

Όπως αναφέρουν στο «Π» καλά γνωρίζοντες, οι δυο τους συμφώνησαν να συγχρονίσουν τις όποιες κινήσεις τους, αφού Μεϊμαράκης και Αβραμόπουλος τρέφουν ιδιαίτερη εκτίμηση ο ένας για τον άλλον. Από την άλλη, ο Ευρωπαίος επίτροπος, αν και πρέπει να βρίσκεται μακριά από την Ελλάδα, ποτέ δεν έπαψε να ασχολείται και να αγωνιά για το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα, ενημερώνεται επισταμένως για τα εσωκομματικά της «γαλάζιας» παράταξης και είναι βέβαιο ότι ο ρόλος του θα είναι σημαντικός στις επερχόμενες εξελίξεις στο κόμμα. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α΄ Αθήνας, Νικήτας Κακλαμάνης, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να πάρει σαφή θέση υπέρ της ηγετικής ομάδας, αφού, όμως, πρώτα κλείσει η συμφωνία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα φαίνεται να είναι χωρισμένη στα δύο σε σχέση με τη στάση που θα κρατήσει στη Βουλή. Την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, μεταθέτοντας την όποια κουβέντα στην ΚΟ, «χτίζοντας»,όμως, παράλληλα τη στρατηγική τού«όχι», οι αμφισβητίες του παίρνουν θέση υπέρ της ψήφισης της συμφωνίας,αφού όπως λένε «μια κακή συμφωνία είναι πολύ καλύτερη από ό,τι μια μη συμφωνία». Η Συγγρού, μέχρι τα τώρα δεδομένα, υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να στηρίξει μια συμφωνία που υπερβαίνει το e-mailΧαρδούβελη, ξεκαθαρίζοντας πως αυτή είναι και η « κόκκινη γραμμή», που δεν μπορεί να ξεπεράσει.

Ο επόμενος γύρος αντιπαράθεσης, λοιπόν, θα είναι στην ΚΟ,όπου οι δυο πλευρές θα συγκρουστούν για το ποια άποψη θα επικρατήσει, αν και η Συγγρού επιμένει πως την τελική απόφαση θα την πάρει ο Αντώνης Σαμαράς.

Σε αυτή τη φάση, με την ηγετική ομάδα φαίνεται να συμφωνούν οι Μάκης Βορίδης, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Βρούτσης,Δημήτρης Σταμάτης, Χρήστος Σταϊκούρας,Κώστας Καραγκούνης, Μάκης Γιακουμάτος, Κώστας Σκρέκας, Θανάσης Μπούρας, Γιάννης Πλακιωτάκης, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Σοφία Βούλτεψη, Κώστας Τασούλας,Χρήστος Κέλλας, Γιώργος Στύλιος, Λευτέρης Αυγενάκης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Θόδωρος Φορτσάκης, Γιώργος Καρασμάνης, Φωτεινή Αραμπατζή, Δημήτρης Κυριαζίδης, Μάνος Κόνσολας, Γιώργος Γεωργαντάς, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Βασίλης Οικονόμου, Νίκη Κεραμέως και Τιμολέων Κοψαχείλης.

Οι βουλευτές αυτοί,στην πλειονότητά τους, στις κατ’ιδίαν συζητήσεις τους υποστηρίζουν πως «ήρθε η ώρα να υποστεί και ο ΣΥΡΙΖΑ τις συνέπειες του λαϊκισμού και της άρνησης που είχε σε όλαμέχρι να γίνει κυβέρνηση.Εάν δεν μπορεί να περάσει τη συμφωνία, τότε θα δούμε».

Πάντως, μαζί τους φαίνεται να συντάσσονται και οι νεοεκλεγέντες βουλευτές που δεν θέλουν να καταγραφούν ότι έχουν ψηφίσει μνημόνιο, αφού για πρώτη φορά θα μπουν στη διαδικασία να στηρίξουν ή όχι σκληρά μέτρα. Σε αυτή την ομάδα ανήκουν οι «προεδρικοί»Κώστας Βλάσσης και Ανδρέας Κατσανιώτης, αφού συνδέονται με τον Αντώνη Σαμαρά από τα χρόνια της Πολιτικής Άνοιξης, ο Τάσος Δημοσχάκης, ο Χρήστος Μπουκώρος, ο Γιάννης Αντωνιάδης, ο Βασίλης Γιόγακας και ο Στέργιος Γιαννάκης.

Ξεχωριστή περίπτωση,όμως, αποτελεί ο νεοεκλεγείς βουλευτής Σερρών Κώστας Αχ. Καραμανλής, αφού βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τον ξάδελφό του,πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή. Οίδιοςφαίνεται να έχει δώσει το στίγμα του εδώ και καιρό.Μάλιστα,σεπροεκλογική εκδήλωση της ΔΑΠ στην Πάτρα, πριν απόπερίπου έναν μήνα, είχε πει, μεταξύ άλλων, ότι «αν μπορούμε να βοηθήσουμε για την πατρίδα μας, ασφαλώς θα το κάνουμε και αυτό. Δεν μπορεί η παράταξή μας να περιμένει χαιρέκακα στη γωνία. Δεν της ταιριάζει».

Ποιοι λένε «ναι» στη συμφωνία

Την ίδια ώρα,όμως, φαίνεται να υπάρχει και μια ισχυρή ομάδα βουλευτών που καλοβλέπει την ψήφιση της όποιας συμφωνίας, όπως λένε με έμφαση,«για να μη χρεοκοπήσει η χώρα». Μεταξύ αυτών είναι η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έχει δηλώσει δημοσίως ότι θα ψηφίσει,ο Νίκος Δένδιας, ο Ευρίπιδης Στυλιανίδης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Βασίλης Κικίλιας, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Σίμος Κεδίκογλου, ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Κώστας Τζαβάρας, ο Μάριος Σαλμάς, ο Κώστας Τσιάρας, η Έλενα Ράπτη, οΘόδωρος Καράογλου, ο Χρήστος Δήμας, ο Αλέκος Κοντός, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, η Άννα Καραμανλή, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Κώστας Κουκοδήμος, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Γιάννης Τραγάκης, η Μαρία Αντωνίου και ο μέχρι πρότινος «προεδρικός»Νότης Μηταράκης.

Αυτοί είναι με κλειστά χαρτιά

Υπάρχει,όμως, και μια σειρά βουλευτών που δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, αν και κλίνει προς το «όχι»,επιμένει πως πρέπει πρώτα «να δούμε τη συμφωνία». Στην ίδια γραμμή είναι,όμως, και οι «καραμανλικοί»Γιώργος Βλάχος και Γιάννης Ανδριανός. Στη μέση είναι ακόμα ο Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος έχει διαγραφεί μια φορά από την ΚΟ,γιατί είχε ψηφίσει παρών, ο Σταύρος Καλαφάτης, ο Σάββας Αναστασιάδης, ο Στέφανος Γκίκας, ο οποίος είναι πολιτικός φίλος του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ο Κώστας Κατσαφάδος και ο Γιώργος Βαγιωνάς. Στην ίδια ομάδα,όμως, φαίνεται να ανήκει και ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος, μάλιστα, ήταν από τους πρώτους που ζήτησε να συνεδριάσει η ΚΟγια να ακουστούν όλες οι απόψεις πριν από την τελική απόφαση.

Εάν, πάντως, μελετήσει κάποιος προσεκτικά την ακτινογραφία της «γαλάζιας» κοινοβουλευτικής ομάδας, θα δει ότι σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά σε περιοχές όπου η ΝΔ εκλέγει πάνω από έναν βουλευτή, στη μια πλευρά, αυτή του «όχι»,βρίσκεται ο ένας βουλευτής και στην άλλη, του «ναι»,ο άλλος, ο «αντίπαλός» του. Αυτό δείχνει ότι οι περισσότεροι, με αφορμή και την ενδεχόμενη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, παίρνουν θέσεις μάχης για την επόμενη μέρα στην κεντροδεξιά παράταξη.

N. MΠΑΚ.

Από την έντυπη έκδοση του Παρασκηνίου