20 Μαΐου 2015

Αυτοκριτική Κωνσταντίνου: Φταίω που απέτυχε το αντι-πραξικόπημα

«Ένας νεαρός βασιλιάς με υπέργηρους στρατηγούς  δεν γνωρίζουν πώς να κάνουν ένα πραξικόπημα ή τουλάχιστον δεν γνωρίζουν πως λειτουργεί ένα πραξικόπημα»

Στη δημοφιλή εκπομπή  «VIPs hautnah» («VIPs από κοντά») του γερμανικού τηλεοπτικού σταθμού ZDF, μίλησε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος που, μαζί με τη σύζυγό του, Άννα Μαρία και τη δημοσιογράφο Τζούλια Μέλχιορ, περιηγήθηκαν και στο πάλαι ποτέ βασιλικό κτήμα του Τατοΐου.

Ο Κωνσταντίνος αναφέρθηκε στην απόφασή του να επιστρέψει μόνιμα στην Αθήνα, λέγοντας πως «είναι καλύτερα από το Λονδίνο», αλλά δεν έκρυψε τη λύπη του για το γεγονός ότι τα ανάκτορα του Τατοΐου σήμερα «ρημάζουν».

Παράλληλα, μίλησε για τα γεγονότα του 1967, το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών και το αντι-πραξικόπημα που επιχείρησε, αλλά απέτυχε, με αποτέλεσμα να πάρει το δρόμο της εξορίας.

«Κακή συνεννόηση και ανόητα λάθη. Δεν επιρρίπτω ευθύνες σε κανέναν. Η ευθύνη ήταν δική μου» δήλωσε, σχολιάζοντας καυστικά: «Ένας νεαρός βασιλιάς με υπέργηρους στρατηγούς  δεν γνωρίζουν πώς να κάνουν ένα πραξικόπημα ή τουλάχιστον δεν γνωρίζουν πως λειτουργεί ένα πραξικόπημα».

Ο τέως βασιλιάς αναφέρθηκε και στη συνεχιζόμενη κρίση στην Ελλάδα, λέγοντας: «Είναι τρομακτικό όταν σκέφτομαι πόσοι νέοι άνθρωποι εγκαταλείπουν τη χώρα. Εξειδικευμένοι άνθρωποι  που μεταναστεύουν. Αυτό είναι τραγικό για τη χώρα μας».

Απαντώντας, δε, στο ερώτημα «εάν τον αποδέχονται στην Ελλάδα ως πρώην βασιλιά», δήλωσε: «Κάποιοι ναι, κάποιοι όχι, αλλά οι περισσότεροι έχουν αποδεχθεί πως κάποτε ήμουν βασιλιάς. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει».

Και κατέληξε με νόημα: «Δεν θα έκανα κάτι που θα έβλαπτε τη χώρα μου».

Σύμφωνα με το www.royalchronicles.gr, η δημοσιογράφος Τζούλια Μέλχιορ δήλωσε μετά τη  συνέντευξη για τον Κωνδταντίνο Γλύξμπουργκ: «Του άρεσε η ιδέα, μάλλον, να κοιτάξουμε μαζί πίσω στη δική του ζωή. Για εκείνον ήταν επίσης μια ευκαιρία, όπου θα παρουσίαζε τη θέση του στην ιστορία. Σίγουρα, η συνάντηση με το βασιλιά Κωνσταντίνο της Ελλάδας ήταν ξεχωριστή. Αυτός ο άνθρωπος μιλάει πολύ προσωπικά και είναι αυθεντικός. Στην αρχή δεν ήταν τόσο έτοιμος για μια συνάντηση, αλλά ξαφνικά, μετά από δύο φορές που ζήτησα συνάντηση, δέχθηκε».

«Πολύ γρήγορα απολαμβάναμε τη συζήτησή μας σε πολύ ζεστή ατμόσφαιρα. Ο Κωνσταντίνος έχει βιώσει πολλά, πάνω απ' όλα, ο ίδιος έχει πολλές σημαντικές στιγμές στη ζωή του -κάτι που κάνει τη βιογραφία του τόσο συναρπαστική και τη συνάντησή μας τόσο συγκινητική».