11 Μαΐου 2015

Δείπνο με μενού... κεφαλάκι Παπαμιμίκου

Οι μυστικές συνάξεις, τα ραντεβού, τα δείπνα και τα αντι-δείπνα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό στη ΝΔ. Δεν είναι μόνο οι αμφισβητίες του Αντώνη Σαμαρά που συμμετέχουν, αλλά δραστηριοποιούνται έντονα και στελέχη που κινούνται γύρω από την ηγετική ομάδα. Τα στελέχη αυτά δεν στηρίζουν μόνο τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά ζητούν αλλαγές στο κόμμα σε όλα τα επίπεδα, με αφορμή και την Εθνική Συνδιάσκεψη του Ιουλίου.

Ο Αντώνης Σαμαράς, λοιπόν, εκτός από το μέτωπο των «δελφίνων», φαίνεται πως έχει να αντιμετωπίσει και την πρόθεση μεγάλης μερίδας της «σαμαρικής» πτέρυγας για ανακάτεμα της τράπουλας εντός Συγγρού. Πρώτος στο στόχαστρο είναι ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής,  Ανδρέας Παπαμιμίκος. Εξάλλου, η αντικατάσταση του γραμματέα του κόμματος είχε «παγώσει» λίγα  24ωρα πριν από την πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ. Τώρα,όμως, κεντρικά στελέχη της Συγγρού ζητούν με ένταση την αλλαγή του Ανδρέα Παπαμιμίκου, αφού υποστηρίζουν πως υπήρξε μεγάλο κενό στην οργάνωση του κόμματος, ειδικά κατά την προεκλογική περίοδο.Ήδη, την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε τραπέζι σε ταβέρνα του Αμαρουσίου, με πρωτοβουλία του πρώην αναπληρωτή γραμματέα του κόμματος, Κώστα Ζωντανού, όπου παρευρέθηκαν πάνω από 60 «γαλάζια» στελέχη.

Εκεί, το παρών έδωσαν ακόμα ο Φίλιππος Ταυρής,ένας εκ των συντονιστών των περιφερειακών συνδιασκέψεων, ο διευθυντής Διαγραμματειακού της ΝΔ, Αλέκος Κόκκαλης, ο πρώην γραμματέας Οργανωτικού, Γιώργος Λουλουδάκης, στελέχη του «γαλάζιου» οργανογράμματος, αλλά και «σαμαρικοί» βουλευτές, όπως η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, ο Βασίλης Οικονόμου, η Νίκη Κεραμέως, ο Θόδωρος Φορτσάκης, ο Θανάσης Μπούρας κ.ά.

Δεν συζητήθηκε μόνο το πώς θα στηριχθεί ο Αντώνης Σαμαράς απέναντι στους «δελφίνους», αλλά και το πώς «το κόμμα θα αλλάξει οργανωτικά ρότα»,όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε. Οι παρευρισκόμενοι υποστήριξαν πως ο Ανδρέας Παπαμιμίκος έκλεισε τις τοπικές οργανώσεις, έχασε την επαφή με τα κομματικά στελέχη,ενώ ακόμα και στις νέες ηλικίες, που ο ίδιος εκπροσωπεί, η ΝΔ στις τελευταίες εκλογές είχε πολύ χαμηλή διείσδυση, όπως τουλάχιστον φάνηκε στα ποιοτικά στοιχεία. Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε ήταν και το κομμάτι των κινητοποιήσεων,ειδικά τώρα που πριν από την Εθνική Συνδιάσκεψηυπάρχουν οι περιφερειακές προσυνδιασκέψεις.

Ήδη, σήμερα, ο Αντώνης Σαμαράς θα βρίσκεται στην Ξάνθη και το επόμενο Σάββατο στην Τρίπολη, ενώ έχει ζητήσει μεγάλη κινητοποίηση μετά και το πρώτο πέρασμά τουαπό την Πάτρα, όπου δεν υπήρχε παλμός. Σε αντίθεση, βέβαια, με τον βουλευτή Σερρών, Κώστα Καραμανλή, που το απόγευμα της Τετάρτης μίλησε σε εκδήλωση της ΔΑΠ στην Πάτρα, όπου έδωσαν το παρών πάνω από 700 άτομα, φοιτητές και κομματικά τοπικά στελέχη. Κάτι εξάλλου που συζητήθηκε έντονα και στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, αφού θέλοντας και μη υπήρξε σύγκριση των δύο.

Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, βέβαια, από την πλευρά του, υποστηρίζει στους συνομιλητές του ότιαπό την πρώτη στιγμή έκανε λόγο για εκστρατεία ελπίδας και όχι μόνο φόβου κατά την προεκλογική περίοδο, χωρίς να εισακουστεί,ενώ για τα οργανωτικά δεν μπορεί να ευθύνεται μόνο αυτός.

Και κλειστή συνάντηση

Πέρα,όμως,από αυτήν τη μάζωξη, έγινε ακόμα ένα τραπέζι, πιο κλειστό αυτήν τη φορά.Εκεί, συμμετείχαν ο «γαλάζιος» ευρωβουλευτής και πρώην γραμματέας της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, όπου ήταν και ο διοργανωτής, ο Κώστας Ζωντανός, ο Φίλιππος Ταυρής, ο Αλέκος Κόκκαλης και ο Γιώργος Λουλουδάκης.Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός των άλλων, συζητήθηκε, πως ιδανική λύση για αντικαταστάτης του Ανδρέα Παπαμιμίκου θα ήταν ο Φίλιππος Ταυρής, αφού γνωρίζει καλά το κόμμα και έχει περάσει από πολλά κομματικά πόστα. Μάλιστα, ο Αντώνης Σαμαράς έχει, ήδη, ενημερωθεί για τις προθέσεις των «γαλάζιων» κεντρικών στελεχών, αλλά δεν έχει ανάψει ακόμα πράσινο φως. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», στο τραπέζι έχει πέσει ακόμα και το όνομα του πρώην βουλευτή Διονύση Σταμενίτη, που διατηρεί σχέσεις με τον Αντώνη Σαμαρά από τα χρόνια της Πολιτικής Άνοιξης.

Βέβαια,εάν αποφασιστεί κάτι τέτοιο, τοννέο γραμματέα θα πρέπει να ψηφίσει η Πολιτική Επιτροπή. Το «σαμαρικό μπλοκ» μπορεί να την ελέγχει σε επίπεδο αριθμών, αλλά σε μια περίοδο έντονης αμφισβήτησης δεν είναι εύκολο ο Αντώνης Σαμαράς να ανοίξει μια τέτοια εσωκομματική διαδικασία, αφού σίγουρα θα καταγραφούν απώλειες.

Ωστόσο, την ίδια ώρα, τις επαφές τους, εκτός των «δελφίνων», κάνουν και άλλα στελέχη που κινούνται κριτικά απέναντι στην Συγγρού. Ήδη, πρώην βουλευτές, όπως ο Κώστας Κιλτίδης, ο Μιχάλης Χαλκίδης και άλλα στελέχη βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία, με την κουβέντα να περιστρέφεται γύρω από τα εσωκομματικά.

Η επόμενη μάχη σε εσωκομματικό επίπεδο φαίνεται πως θα κριθεί,πλέον, στη Βουλή και τη στάση που θα κρατήσει η ΝΔ σε σχέση με το πολυνομοσχέδιο που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να κυρώσει τη νέα συμφωνία που, όπως φαίνεται, θα κλείσει. Η Συγγρού υποστηρίζει πως ακόμα δεν γνωρίζει τα μέτρα, αλλά όλες οι ενδείξεις δείχνουν πως θα καταψηφίσει. Μια ισχυρή ομάδα βουλευτών,όμως, με προεξάρχουσα την Ντόρα Μπακογιάννη, ζητάει την ψήφιση του νομοσχεδίου. Εν τω μεταξύ, και ο Βασίλης Κικίλιας υποστήριξε πως «εμείς είμαστε σοβαρή αντιπολίτευση, που σημαίνει ότι θα στηλιτεύσουμε, αλλά δεν θα λαϊκίσουμε, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, μην ψηφίζοντας ούτε έναν νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης» , αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο ψήφισης των μέτρων.

N.Μπακ.

Από την έντυπη έκδοση του Παρασκηνίου