11 Μαΐου 2015

Γελάνε με τον Βαρουφάκη: «Με διάγραμμα «σπαγγέτι» θέλει να πείσει τους εταίρους να βοηθήσουν την Ελλάδα» [εικόνα]

[Τι ακούνε οι Ευρωπαίοι και έχουν φρικάρει; Ότι ο Τσίπρας θα χρησιμοποιήσει χρήματα από το πακέτο Γιούνκερ για τη στήριξη των ασφαλιστικών Ταμείων... Πρέπει να ακούσουν κι άλλα για να μη δώσουν λεφτά στον αιώνα τον άπαντα;]

Με εξαιρετικά ειρωνικό ύφος η ιστοσελίδα Politico σχολιάζει διάγραμμα που παρουσίασε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών.

Αναφέρει χαρακτηριστικά πως ο Γιανης Βαρουφάκης είναι γνωστός για την ιδιόρρυθμη πολιτική που ακολουθεί, αλλά η τελευταία του διάλεξη πήγε... πολύ μακριά.
Γι αυτό και τονίζει πως σήμερα στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι πιθανό να δοθεί άλλη μία διάλεξη από τον κ. Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς αναμένεται πως ο Έλληνας υπουργός στο Eurogroup να προσπαθήσει εκ νέου να πετύχει τη διαμόρφωση μιας συμφωνίας που θα σώζει την Ελλάδα.

Και το ρεπορτάζ συνεχίζεται σε ειρωνικό ύφος. Την Πέμπτη στο Business Summit των Βρυξελλών, ο κ. Βαρουφάκης ήταν σε πλήρη ακαδημαϊκό κρετσέντο, και πραγματοποίησε διάλεξη με τίτλο «Ένα σχέδιο για την ανάκαμψη στην Ελλάδα σε μια σταθεροποιημένη Ευρώπη», που συνοδεύεται από μια παρουσίαση διαφανειών γεμάτο διαγράμματα διασποράς και διαγράμματα ροής.

Ωστόσο το slide με τίτλο «Κοιτάζοντας μπροστά – μεταρρυθμίσεις με συνέργειες» ήταν αυτό που τράβηξε όλα τα βλέμματα και φυσικά όχι απλώς δεν πέρασε ασχολίαστο, αλλά προκάλεσε πολλά σχόλια. Απεικονίζει το δυναμικό της ελληνικής οικονομίας για την ανάπτυξη ως «σπαγγέτι - τέρας» που διέπεται από καμιά ντουζίνα όρους και πολύχρωμα βέλη που δείχνουν σε πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις».

Το διάγραμμα που παρουσίασε ο Γιάνης Βαρουφάκης

Ενδεικτικό των αντιδράσεων είναι και το σχόλιο που παραθέτει το Politico, του καθηγητή οικονομικών στο Harvard, Robert Barro, ο οποίος ανέφερε: «Αυτό το διάγραμμα αποτελεί κομμάτι της ελληνικής καμπάνιας η οποία θα εδραιώσει τη φήμη του (του Βαρουφάκη εννοεί) ως παράφρονα», λέει ο καθηγητής για τον Ελληνα υπουργό.

Το διάγραμμα του Γιάνη Βαρουφάκη όπως το αναδημιούργησε το Politico