19 Μαΐου 2015

Γιούνκερ: Δεν είναι δικό μου το "σχέδιο"-Βλέπω συμφωνία με την Ελλάδα στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ βρέθηκε στο επίκεντρο τη Δευτέρα, καθώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα, προωθούσε ένα δικό του συμβιβαστικό πλάνο που θα έφερνε πιο κοντά την πιθανότητα συμφωνίας με την Ελλάδα.

Υπό την έντονη δυσφορία του Βερολίνου, αλλά και των υπόλοιπων δανειστών, ο πρόεδρος της Κομισιόν έσπευσε να τονίσει στο Bloomberg πως δεν υπάρχει κανένα πλάνο που να έχει εκπονηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να κάνει λόγο για συμβιβασμό και να ξεπερνάει το υπάρχον αδιέξοδο μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών.

Ο κ. Γιούνκερ τόνισε πως διαβλέπει μια συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές γύρω στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, άρα παραμένει αισιόδοξος, αφού, όπως δήλωσε, εμπλέκεται προσωπικά στις συζητήσεις. Σε ερώτηση αν θα υπάρξει κάποια εξέλιξη στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα (21-22 Μαΐου), ο επικεφαλής της Κομισιόν έδειξε αρνητικός, τονίζοντας πως στη Ρίγα δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συμφωνία, παρά το γεγονός ότι όλες οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο των συζητήσεων της Συνόδου, θα φέρει στο τραπέζι το ελληνικό ζήτημα.

Δυσφορία από το Βερολίνο -Βλέπει νέες «κόκκινες γραμμές»

Τη στιγμή που η ελληνική πλευρά, μέσω του Αλέξη Τσίπρα και του Γιάνη Βαρουφάκη, εμφανίζεται αρκετά αισιόδοξη ως προς την προοπτική μιας άμεσης συμφωνίας, το Βερολίνο βλέπει νέες «κόκκινες γραμμές» να ορθώνονται.

Όπως μεταφέρει ο ανταποκριτής του Bloomberg στο Βερολίνο, Χανς Νίκολς, η Γερμανία δεν ανταποκρίνεται με τον ίδιο τρόπο στις εξελίξεις, καθώς θεωρεί πως ειδικά από τη συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη το βράδυ της Δευτέρας, βγήκαν κάποιες ειδήσεις που δεν ακούγονται καλά στα αυτιά των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής της καγκελαρίας.

Συγκεκριμένα, η περικοπή της δήλωσης του Έλληνα ΥΠΟΙΚ περί δημοψηφίσματος που περιλαμβάνει το ερώτημα «ευρώ ή όχι» είναι ένα ζήτημα που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο από το Βερολίνο. Μπορεί ο κ. Βαρουφάκης να τόνισε πως θα είναι άδικο να τεθεί αυτό το ερώτημα στους Έλληνες, ωστόσο η ανακίνηση του θέματος προκαλεί αντιδράσεις στη Γερμανία.

Ο Νίκολς σημειώνει, δε, πως μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ακόμη το πρώτο κόμμα στην Ελλάδα, αλλά δεν κρατάει όλες τις δυνάμεις του, όπως συνέβαινε πριν μπει στη φάση των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές.

Συνεδριάζει το Προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ παρουσία Τσίπρα

Με φόντο τις κρίσιμες εξελίξεις, ενόψει μιας «αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας» με τους δανειστές, συνεδριάζει στις 12 το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Το «παρών» αναμένεται να δώσει και ο πρωθυπουργός, ώστε να ενημερώσει τα μέλη του προεδρείου για όλες τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.

Η σθεναρή αντίδραση της πτέρυγας Λαφαζάνη

«Μια συμφωνία με τους θεσμούς ή θα είναι συμβατή με το κυβερνητικό πρόγραμμα ή δεν μπορεί να υπάρξει και σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα υπάρξει», αναφέρεται σε άρθρο μέλους της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε δημοσίευση του ιστότοπου iskra.gr επισημαίνεται πως οι δανειστές επιδιώκουν να εξωθήσουν την κυβέρνηση σε χρηματοδοτική ασφυξία, ζητώντας την άνευ όρων υποταγή της.

Παράλληλα, αναλύονται τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα με τους θεσμούς, αλλά και όσα γράφονται στον διεθνή Τύπο, τα οποία, όπως αναφέρεται, έχουν ως στόχο την πίεση και την παραπλάνηση.

«Οι δανειστές ετοιμάζουν τελεσίγραφα τύπου "ή αυτό ή τίποτα" και το στοίχημα της κυβέρνησης είναι να επιδείξει αυξημένη αντίσταση απέναντι στις εντεινόμενες απειλές», σημειώνεται χαρακτηριστικά.