07 Μαΐου 2015

Ο Κατρούγκαλος «μονιμοποίησε» την επιλογή της Λίνας Αλεξίου για το ΕΣΡ

Διάταξη – «παράθυρο» για νόμιμη συγκρότηση παράτυπης σύνθεσης των μελών στις Ανεξάρτητες Αρχές «πέρασε» ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στο νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση, το οποίο ψηφίστηκε «παρέα» με δεκάδες τροπολογίες.

Μέχρι τώρα ίσχυε ότι η παράτυπη σύνθεση παρατεινόταν μέχρι έξι μήνες, ενώ με την παρούσα διάταξη του υπουργείου αίρεται ο χρονικός περιορισμός δίνοντας νομιμοποίηση επ’ αόριστον ακόμα και σε λειψό σώμα, τεσσάρων μελών. Σύμφωνα με καταγγελία του βουλευτή του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη με τη διάταξη ανοίγει παράθυρο για παράκαμψη των συνταγματικών διαδικασιών και της Διάσκεψης των Προέδρων.

Η διάταξη αυτή έχει περάσει στα ψιλά γράμματα του νομοσχεδίου στο άρθρο 26 παράγραφος 7 το οποίο έχει τον ασαφή τίτλο «άλλες διατάξεις».

Ο κ. Θεοχάρης ζήτησε να τοποθετηθεί η κυβέρνηση για τη διαδικασία επιλογής των επικεφαλής των ανεξάρτητων αρχών, κάνοντας άμεση σύνδεση με την ανανέωση από την κυβέρνηση της θητείας της μητέρας της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο ΕΣΡ, Λίνα Αλεξίου, λόγω της λήξης της θητείας του προέδρου του ΕΣΡ Ιωάννη Λασκαρίδη και των μελών του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου Ιωάννη Παπακώστα και Εύης Δεμίρη.

Μάλιστα, ο κ. Θεοχάρης αναφέρει ότι δίνεται και η νομιμοποίηση στο ΕΣΡ να προκηρύξει άδειες.