Της Έλλης Τριανταφύλλου
Εν αναμονή εξελίξεων τελεί ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος μαζί με τους επιτελείς του προετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο: Για την πιθανότητα μιας ενδιάμεσης, όπως όλα δείχνουν, συμφωνίας κυβέρνησης – πιστωτών, αλλά και για το ενδεχόμενο να επιλέξει ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, την προσφυγή στις κάλπες, προκειμένου να υπερβεί τις ενδοκομματικές αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.
Την Πέμπτη, ο κ. Σαμαράς μετέβη στη Ρίγα, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που συνεδρίασε πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Παρευρισκόμενος μεταξύ των κεντροδεξιών ηγετών, ο κ. Σαμαράς επιχείρησε να ενισχύσει την εθνική προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας, αναλύοντας την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην οποία εσχάτως έχει περιέλθει η χώρα. Ασφαλείς πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός εισέπραξε ένα μάλλον τεταμένο κλίμα έναντι της χώρας μας, ενώ δέχθηκε ερωτήσεις για τη στάση που ο ίδιος και το κόμμα του θα κρατήσουν έναντι μιας πιθανής συμφωνίας. Κατά τις ίδιες πηγές, οι κατ’ ιδίαν παρεμβάσεις του πρώην πρωθυπουργού ήταν στην κατεύθυνση να δοθεί στη χώρα ακόμα μία ευκαιρία.
«Η συμφωνία πρέπει να τελειώνει για να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και πρέπει να είναι μια συμφωνία που θα διασώζει την ανάκαμψη, που έχουμε ήδη πετύχει και που δεν θα οδηγεί σε ύφεση», δήλωσε εξερχόμενος της Συνόδου ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι αυτό που θα συμφωνηθεί θα πρέπει να διασώζει τις μεταρρυθμίσεις και συνεχίζει τις αποκρατικοποιήσεις. Τάχθηκε, δε, υπέρ της ανάγκης άμεσης αλλαγής πολιτικής για να βγούμε από τα αδιέξοδα της κυβέρνησης και να ξεφύγουμε από τα καθημερινά ψέματα της κυβερνητικήςπροπαγάνδας.
Παρά το γεγονός, ωστόσο, ότι στις δημόσιες τοποθετήσεις του αρχηγού της ΝΔ υπογραμμίζεται η ανάγκη επίτευξης συμφωνίας, μεταξύ των κεντροδεξιών κομμάτων της Ευρώπης επικρατεί προβληματισμός για το παράθυρο που αφήνει ανοιχτό η «γαλάζια» παράταξη να μην υπερψηφίσει τη συμφωνία. «Η στάση που θα κρατήσει το ‘‘αδελφό’’ κόμμα της ΝΔ είναι μείζονος σημασίας»,τονίζουν χαρακτηριστικά ευρωπαϊκές πηγές, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτή την περίοδο η Γερμανίδα καγκελάριος, κα Μέρκελ, επιχειρεί να κάμψει τις αντιρρήσεις στελεχών τουκόμματός της έναντι μιας νέας συμφωνίας με την Ελλάδα.
Επί του παρόντος, η Νέα Δημοκρατία κορυφώνει την αντεπίθεσή της προς την κυβέρνηση, επικεντρώνοντας σε αυτήν τη φάση την κριτική της στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, αναδεικνύοντας με κάθε ευκαιρία τις αντιφατικές του δηλώσεις στα εγχώρια και διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Ταυτοχρόνως, στη Συγγρού ετοιμάζονται πυρετωδώς για εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση, με φόντο τη συμφωνία, όταν αυτή έρθει στη Βουλή. Στο επιτελείο έχουν συλλέξει όλες τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, αλλά και στοιχεία που αποδεικνύουν την πρόοδο που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια, και συγκεκριμένα ότι «το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε από το 15,2% του ΑΕΠ το 2009 στο 3,5% του ΑΕΠ το 2014», καθώς και το ότι «η στροφή προς ένα αναπτυξιακό υπόδειγμα με εξωστρέφεια, επιτυγχάνεται το 2013 και το 2014». Σε όλες τις δημόσιες καικατ’ ιδίαν τοποθετήσεις του, ο κ. Σαμαράς κατηγορεί την κυβέρνηση Τσίπρα ότι «παραδέχεται πλήρως όλα αυτά που έως τώρα ειρωνευόταν ως “success story”» και την κατηγορεί πως αυτή την πρόοδο την ανέκοψε.
Από την έντυπη έκδοση του Παρασκηνίου