Αύξηση του αριθμού των δήμων έως 380 σε πρώτη φάση προκειμένου να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένες περιπτώσεις κυρίως ορεινών και νησιωτικών δήμων, προανήγγειλε μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης. Επανέλαβε, δε, ότι «δεν έχει προκύψει να πάμε μαζικά σε 1000».
“Η συζήτηση για το χωροταξικό δεν πρόκειται να ανοίξει απο την αρχή αλλά είναι προφανές ότι χρειάζονται κάποιες αλλαγές σε νησιωτικούς δήμους και σε ορεινούς δήμους – κάτι που μπορεί να σημαίνει επί παραδείγματι ότι 325 μπορεί να γίνουν 380 ενδεχομένως στο τέλος της συζήτησης της Υποεπιτροπής – αλλά θα αφορούν σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.
Ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε, επίσης, επιβεβλημένη τη συζήτηση γύρω από την αρχιτεκτονική όλων των εκλεγμένων Αρχών (Α και Β βαθμού) αλλά και του «αποσυγκεντρωμένου» κράτους, με τις αποκεντρωμένες διοικήσεις Αιτιολόγησε πως έχουν διαπιστωθεί προβλήματα που αφορούν κυρίως τον νομικό έλεγχο, την εποπτεία που γίνεται μέσω των αποκεντρωμένων διοικήσεων προς τους ΟΤΑ και εξήγησε πως οι αιρετοι έχουν παράπονο πως αυτή η εποπτεία είναι κυρίως πολιτική, υπό το πρόσχημα της νομικής εποπτείας. Ανέφερε, δε, πως προτεραιότητα είναι η ρύθμιση του θέματος των αρμοδιοτήτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων μέχρι το καλοκαίρι, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, όπως και ποιες δομές ενδεχομένως, θα πρέπει να προστεθούν. « Η νέα αποκεντρωμένη διοίκηση θα μπορούσε να αριθμεί 13 δομές που θα έχουν άλλη σύνθεση από πλευράς αρμοδιοτήτων», τόνισε.
Αυτόνομο ΕΣΠΑ αλλά μόνο για τοπικά έργα
Όσον αφορά τη διεκδίκηση της ΚΕΔΕ για αυτόνομη χρηματοδότηση των δήμων από το ΕΣΠΑ, ο κ. Βούτσης τόνισε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, προσθέτοντας ωστόσο ότι το ΥΠΕΣΔΑ εξετάζει το ενδεχόμενο ένα κομμάτι από το ΕΣΠΑ σε κάθε περιφέρεια, να έχουν τη δυνατότητα οι δήμοι να το οργανώνουν και να βοηθούν στην ωρίμανση του, εφόσον αφορά τοπικής κλίμακας έργα. Χαρακτήρισε μάλιστα «αγκάθι» την εκκρεμότητα του αιτήματος των Δήμων για μοίρασμα των έργων μέσω του ΕΣΠΑ, δεδομένου πως μέχρι σήμερα, οι περιφέρειες «είναι αυτές που είναι υπόλογες σε σχέση με τα έργα του ΕΣΠΑ». «Θέλουν ένα κομμάτι, αυτόνομο και αυτό μπορεί να γίνει και θα το εξαγγείλω, εφόσον αφορά σε έργα τοπικής κλίμακας που εντάσσονται σε περιφερειακό σχεδιασμό», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Παράλληλα ο υπουργός τόνισε ότι δεν είναι σωστό που κόπηκαν τα έξοδα παράστασης και κίνησης των αιρετών (δημάρχων, αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων) αφήνοντας να εννοηθεί ότι αύριο στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Χαλκιδική θα εξαγγείλει την επαναφορά τους. Παράλληλα τόνισε ότι θα προαναγγείλει επαναφορά της αποζημίωσης των δημοτικών συμβούλων.
Αναφορικά με την διαδημοτική κινητικότητα είπε ότι είναι «θετικό μέτρο», επαναλαμβάνοντας ότι «μπορούμε να το κρατήσουμε, καθώς με συνεννόηση και συναίνεση μπορεί να γίνεται κατανομή προσωπικού όχι ως κάτι, αναγκαστικό».
Κατανομή αρομοδιοτήτων και “κόκκινοι δήμοι”
Σε σχέση με το ζήτημα των αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε Α΄ και Β΄ βαθμό Αυτοδιοίκησης σε ό,τι αφορά τα μεγάλα θέματα, όπως, επί παραδείγματι, η αποκομιδή των απορριμμάτων που η ΚΕΔΕ ζητάει να αναληφθεί από τους δήμους, ο κ. Βούτσης ενημέρωσε πως υπάρχει ο εθνικός σχεδιασμός, που θα κατατεθεί αυτή την εβδομάδα. Μάλιστα υπογράμμισε ότι ο σχεδιασμός δεν θα είναι «φαραωνικού τύπου» όπως τώρα, ενώ εμπίπτει σε απόλυτο βαθμό στα προγράμματα της ΕΕ.
Τέλος, σχετικά με τους « κόκκινους Δήμους» παρατήρησε πως δεν υπήρξε μέχρι σήμερα ουσιαστική εξυγίανση με αποτέλεσμα να δανειοδοτούνται και να ρυθμίζουν χρέη μέχρι 100 ή 300 χρόνια. «Σε συνεννόηση με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προσπαθήσαμε να βρούμε ευνοϊκότερους όρους όπου θα γίνονται προγραμματικές εξυγιαντικές συμφωνίες, με βοήθεια, τεχνογνωσία και προτάσεις» τόνισε.
http://www.aftodioikisi.gr/proto-thema/voutsis-afxanontai-se-380-oi-dimoi-ti-allazei-se-espa-odoiporika-aireton