14 Μαΐου 2015

ΠΑΡΤΕ ΤΟΝ ΠΟΥΛΟ ΛΕΜΕ! Τη φόρα του Κάμερον για αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών έκοψε η Μέρκελ

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ξεκαθάρισε στον Βρετανό ομόλογό του πως, το Βερολίνο αντιτίθεται στα όποια σχέδιά του Λονδίνου για αναθεώρηση των ευρωπαϊκώνσυνθηκών, τουλάχιστον στην παρούσα φάση

Η Μέρκελ έκοψε με το καλημέρα το «βήχα» του Κάμερον, ο οποίος, λίγα 24ωρα μετά τον θρίαμβο των Συντηρητικών στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαΐου, ανακοίνωσε πως το Λονδίνο εμμένει στα σχέδιά του για αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Το «δεξί χέρι» της Γερμανίδας καγκελαρίου, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διεμήνυσε στον Βρετανό ομόλογό του πως δεν τίθεται θέμα αναθεώρησης των ευρωπαϊκών συνθηκών. Το αίτημα του Συντηρητικού πρωθυπουργού απορρίφθηκε ήδη από τον ισχυρό άνδρα της Γερμανίας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στις Βρυξέλλες με τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail», ο Όσμπορν εκτός από τα ηνία του υπουργείου Οικονομικών θα αναλάβει και το ρόλο του διαπραγματευτή του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες. Και θα έχει πολλή δουλειά αν σκεφθεί κανείς ότι ο Κάμερον, μόλις αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής των εκλογών, το πρώτο πράγμα που είπε στον βρετανικό λαό είναι ότι θα κάνει το δημοψήφισμα που έχει υποσχεθεί για την παραμονή ή όχι του Λονδίνου στην Ε.Ε και μάλιστα νωρίτερα από το 2017. Επιπλέον, τόνισε πως το Λονδίνο ζητά επαναδιαπραγμάτευση των ευρωπαϊκών όρων με τις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ξεκαθάρισε στον Βρετανό ομόλογό του πως, το Βερολίνο αντιτίθεται στα όποια σχέδιά του Λονδίνου για αναθεώρηση των ευρωπαϊκών
συνθηκών, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Σύμφωνα, πάντως, με τη δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, το Βερολίνο απέρριψε «διακριτικά» τα σχέδια του Βρετανού πρωθυπουργού.

«Η γερμανική κυβέρνηση θα ήθελε κάποια μέρα να αναθεωρηθούν οι ευρωπαϊκές συνθήκες. Δεν πιστεύουμε όμως ότι αυτό μπορεί να συμβεί αύριο. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε τώρα είναι να ενδυναμώσουμε την οικονομική και και νομισματική ένωση, το οποίο μπορεί να γίνει χωρίς την αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών», επεσήμανε ο Σόιμπλε.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, έχει πάρει φόρα για σκληρή επαναδιαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες και αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών μετά την απροσδόκητα δυναμικ

Mίνα Αγγελίνη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ