19 Μαΐου 2015

ΝΔ: Τα εκλεγμένα όργανα θα αποφασίσουν αν θα στηρίξει τη συμφωνία

Στα εκλεγμένα όργανα της ΝΔ θα ληφθεί η τελική απόφαση για την στάση που θα κρατήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι της συμφωνίας κυβέρνησης-δανειστών.

Αυτό συμφωνήθηκε στην δίωρη συνεδρίαση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου που συνεδρίασε στη Συγγρού υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά.

Η στάση αυτή προκρίθηκε τελικώς καθώς βουλευτές, όπως η Ολγα Κεφαλογιάννη και ο Νικήτας Κακλαμάνης έθεσαν θέμα σύγκλησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ προκειμένου να πάρει την τελική απόφαση δια ψηφοφορίας.

Μάλιστα η κ. Κεφαλογιάννη ζήτησε να υπάρξει εκτενής ενημέρωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από πλευράς της κυβέρνησης για τη συμφωνία με τους δανειστές.

Η πρόταση Κεφαλογιάννη-Κακλαμάνη έγινε αποδεκτή όπως φάνηκε από την ανακοίνωση που εξεδόθη αμέσως μετά: «Η ΝΔ και τα εκλεγμένα της όργανα θα αποφασίσουν για την έξοδο της χώρας από τη σημερινή κρίση με μόνο κριτήριο το συμφέρον του ελληνικού λαού».

Υπέρ της άποψης ότι «πρέπει η συμφωνία να ψηφιστεί, καθώς ακόμη και μια μέτρια συμφωνία είναι κάλυψη από τη μη συμφωνία» τάχθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως είπε, όμως, αυτό δεν αφαιρεί από τον ίδιο ως πρώην υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά και στη ΝΔ, το δικαίωμα να ακούν κριτική στην κυβέρνηση για την υπερφορολόγηση των πολιτών, προκειμένου να μεγαλώσει το κράτος.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Πολιτικό Συμβούλιο, επισημαίνεται ότι «η καθυστέρηση στη σύναψη συμφωνίας έχει μεγάλο κόστος για τη χώρα και το λαό και πρέπει η εκκρεμότητα να ολοκληρωθεί άμεσα». Εξηγείται ότι «η ΝΔ ως η κατ´εξοχήν ευρωπαϊκή παράταξη της πατρίδας μας, είναι λογικό ότι δεν μπορεί να εκφράσει άποψη επί μιας ανύπαρκτης ακόμα συμφωνίας, για την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης του μνημονίου μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας».

Καθίσταται επίσης σαφές ότι «η ΝΔ στηρίζει πολιτικές που προωθούν την ανάπτυξη , ενισχύουν την παραγωγικότητα και τις θέσεις εργασίας που σήμερα απειλούνται από την ανεύθυνη και ασυνάρτητη πολιτική της κυβέρνησης» και καταλήγει η ανακοίνωση: «Επαναλαμβάνουμε ότι η ΝΔ και τα εκλεγμένα της όργανα θα αποφασίσουν για την έξοδο της χώρας από τη σημερινή κρίση με μόνο κριτήριο το συμφέρον του ελληνικού λαού».