05 Μαΐου 2015

ΚΡΑΞΙΜΟ ΚΙ ΑΠ'ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ!Τρεις φορές προανήγγειλε συμφωνία ο πρωθυπουργός και διαψεύστηκε... τρις

Γράφει ο άρρωστος ΣΥΡΙΖΑίος Σπύρος Γκουτζάνης

Μια απλή δήλωση ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος περιμένουν πια από το Eurogroup στις 11 Μαϊου - Ελπίζουν σε σανίδα σωτηρίας από την ΕΚΤ ενώ η πραγματική οικονομία ασφυκτιά και οι προβλέψεις για ανάπτυξη αναθεωρούνται επί τα χείρω

Από αναβολή σε αναβολή πηγαίνει η συμφωνία με τους δανειστές και εν τω μεταξύ η πραγματική οικονομία ασφυκτιά ενώ η «αισιοδοξία» που διαρρέει σταθερά η κυβέρνηση τείνει να γίνει... ανέκδοτο.

Ο πρώτος σταθμός στις διαπραγματεύσεις ήταν η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου που χαρακτηρίστηκε από «δημιουργική ασάφεια». Μετά την συμφωνία υπήρξε το διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξης Τσίπρας όπου «εμφανίστηκε» αισιόδοξος ότι σύντομα θα βρεθεί λύση που να συνιστά έντιμο συμβιβασμό. Η ασάφεια όμως τελικά αποδείχθηκε σε βάρος της χώρας αφού η κυβέρνηση δεν κατάφερε να προσδιορίσει συγκεκριμένες προτάσεις, ενώ οι εταίροι από την πλευρά τους την ερμηνεύουν κατά το δοκούν επιδιώκοντας σταθερά και πέρα από τα επικοινωνιακά περιτυλίγματα την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης που προβλέπεται από το μνημόνιο. Μετά την συμφωνία κορυφαία στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης εξέφραζαν «αισιοδοξία ότι θα προκύψει λύση μέχρι το τέλος Μαρτίου που θα αναιρούσε και την χρηματοπιστωτική ασφυξία της ελληνικής οικονομίας».

Ο επόμενος σταθμός ήταν το Eurogroup της 24ης Απριλίου που υποτίθεται ότι θα πιστοποιούσε την πρόοδο που είχε γίνει και θα έδινε το πράσινο φως στα τεχνικά κλιμάκια και στους θεσμούς ώστε η συμφωνία να κλείσει μέσα στις επόμενες ημέρες. Αντί όμως για συμφωνία με τους δανειστές, μετά το Eurogroup προέκυψε άτυπος ανασχηματισμός της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης που μετέχουν στο Eurogroup εξαπέλυσαν πρωτοφανή επίθεση στην χώρα και στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος απέφυγε να συμμετάσχει στο καθιερωμένο δείπνο στο τέλος της συνόδου. Την ίδια ημέρα ο πρωθυπουργός είχε επαφές στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της Έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό και δήλωνε: «Είμαστε πιο κοντά σε ενδιάμεση συμφωνία από ότι ήμασταν το προηγούμενο διάστημα, είμαι πολύ αισιόδοξος».

Λίγες ημέρες αργότερα στις 27/4 στην συνέντευξη του στο Star δήλωνε πάλι ο πρωθυπουργός: «είμαστε κοντά σε μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αν κάποιος δεν θέλει να την δυναμιτίσει». Αλλά και στο υπουργικό συμβούλιο την περασμένη Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε προς τους υπουργούς του: «Είμαι αισιόδοξος ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία η οποία θα κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει και θα ορίζεται από τις κόκκινες γραμμές που έχουμε βάλει». Ο στόχος μέχρι την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ήταν να επιταχυνθούν ξανά οι διαπραγματεύσεις ώστε να υπάρξει προσχέδιο έστω συμφωνίας πριν από το προγραμματισμένο Eurogroup της 11ης Μαϊου.

Μετά τα όσα έγιναν γνωστά το Σάββατο 2 Μαϊου από τις διαπραγματεύσεις στο λεγόμενο Brussels Group στη βελγική πρωτεύουσα όπου οι δανειστές -κυρίως η πλευρά του ΔΝΤ- απαίτησαν μόνιμα μέτρα για επίτευξη του επιδιωκόμενου ρυθμού ανάπτυξης και του συμφωνημένου πλεονάσματος, η κυβερνητική αισιοδοξία καταρρίφθηκε εκ νέου.

Ως αποτέλεσμα, από το βράδυ της Κυριακής η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αναπροσάρμοσε τους στόχους της και τις επιδιώξεις της. Συμφωνία με τους δανειστές είναι σαφές ότι δεν θα επιτευχθεί μέχρι το Eurogroup της 11ης Μαϊου που είχε αναγορευθεί ως το απώτατο χρονικό όριο για να υπάρξει συμβιβασμός ώστε να μην συμβεί κάποιου είδους ατύχημα και να μην ξεμείνει το ελληνικό δημόσιο από λεφτά. Σήμερα στην κυβέρνηση δεν μιλούν καν για ενδιάμεση συμφωνία ή έκτακτο Eurogroup και οι ελπίδες τους εξαντλούνται σε μία δήλωση προόδου μέχρι τις 6 Μαϊου που θα επιχειρηθεί να επιβεβαιωθεί από το Eurogroup στις 11 Μαϊου με σκοπό να έλθουν χρήματα από την ΕΚΤ μέχρι τις 14 Μαϊου.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο έχει βάλει νερό στο κρασί της, έχει εγκαταλείψει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ενώ διατηρεί κόκκινες γραμμές μόνο στο εργασιακό και στο ασφαλιστικό. Παράλληλα ο κ. Τσίπρας «ανασχημάτισε» την ομάδα διαπραγμάτευσης παρακάμπτοντας -κατά τις απαιτήσεις των δανειστών τον- κ. Βαρουφάκη και αναθέτοντας την σχετική αρμοδιότητα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Όπως όμως αποδεικνύεται ούτε αυτό ήταν αρκετό.

Τώρα πια στην κυβέρνηση αρχίζουν να μιλούν για συνολική συμφωνία-πακέτο εφόσον η ΕΚΤ σώσει τα πράγματα εγκρίνοντας αύξηση στο όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων. Μόνο που η συμφωνία αυτή εκ των πραγμάτων απαιτεί περισσότερο χρόνο και δεν θα είναι έτοιμη ούτε μέχρι το τέλος Μαϊου και πιθανόν ούτε μέχρι τον Ιούνιο. Εν τω μεταξύ όμως τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων και οργανισμών έχουν εξαντληθεί και υπάρχει πρόβλημα στην καταβολή συντάξεων όπως φάνηκε την προηγούμενη εβδομάδα που τα χρήματα δεν είχαν συγκεντρωθεί εγκαίρως και όπως εκ των υστέρων έγινε γνωστό το πρόβλημα στις τράπεζες δεν οφειλόταν στο σύστημα ΔΙΑΣ που ικανοποιούσε τις άλλες συναλλαγές.

Ακόμη σημαντικότερο όμως είναι το πρόβλημα στην πραγματική οικονομία με τις επιχειρήσεις κυριολεκτικά να στενάζουν υπό την έλλειψη ρευστότητας, καθυστερώντας πληρωμές, μισθούς και πάσης φύσεως οφειλές. Για να επιταχύνει τις εξελίξεις η κυβέρνηση προαναγγέλλει φόρους στον τουριστικό τομέα στην αρχή της σεζόν διακινδυνεύοντας να πλήξει και τον κλάδο αυτό. Στην συνολική εικόνα όμως τόσο η έλλειψη ρευστότητας όσο και η παράταση της αβεβαιότητας επιδεινώνουν την προοπτική της ανάπτυξης της οικονομίας μέσα στο 2015. Τα στοιχεία αναθεωρούνται κάτι που επιφέρει νέα αβεβαιότητα απαιτεί νέα μέτρα που επιδεινώνουν έτι περαιτέρω το κλίμα αναπαράγοντας ένα διαρκή φαύλο κύκλο.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ