19 Μαΐου 2015

ΣΥΡΙΖΑ και ύφεση πάνε μαζί

Του Γιώργου Κράλογλου

Παρελθόν, σε λίγες ημέρες, η τριετής προπαγάνδα διχασμού του λαού σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς. Η παράταση του δεύτερου μνημονίου που θα οδηγήσει στο τρίτο (καλοκαιρινό) μνημόνιο Τσίπρα σχηματοποιεί νέα στρατόπεδα... Των κυβερνητικών που θα αποκαλούν τα μνημόνια αντιυφεσιακή πολιτική. Και το στρατόπεδο των άλλων... της γνωστής υφεσιακής πολιτικής.
Μην το γελάτε καθόλου. Όσοι βέβαια έχετε ακόμη το κουράγιο να το γελάτε παρά την κατάντια μας.

Το βαθύτατα πολιτικό πρόβλημα της οικονομίας και η αξεπέραστη εμφυλιακή μανία είναι η βασική αιτία που οδήγησε την χώρα στην κρίση και στην διεθνή της απομόνωση.

Το πολιτικό πρόβλημα της οικονομίας μας που αναπαράγεται και ανακυκλώνεται, σκόπιμα, με τις ανά διετία ή τριετία εκλογές είναι και ο λόγος που δεν θα μας αφήσει να βγάλουμε το κεφάλι από την ύφεση ούτε το 2030.

Μοντέλο οικονομίας (από τα αριστερά μέχρι τα δεξιά) ο καταναλωτισμός είτε με το όνομα κρατικές παροχές πάσης φύσεως είτε με το όνομα κρατικές εργατικές διεκδικήσεις... του κομματικού στρατού κατοχής.

Και πανάκριβο πολιτικό περιτύλιγμα του μοντέλου ο ψευτοσοσιαλισμός και ο ψευτοφιλελευθερισμός για να δένει η «σούπα» της κρατικής παρέμβασης στο μοίρασμα της πίτας προς την κομματική πελατεία.

Πρωταγωνιστές στο πολιτικό σύστημα της ελληνικής οικονομίας και κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες, απατεώνες επενδυτές καλεσμένοι (ως νέα τζάκια) πότε από το ΠΑΣΟΚ πότε από την Ν.Δ. και προμηθευτές από εισαγόμενη ενέργεια και εξοπλισμούς μέχρι κρεμμύδια και σκόρδα...

Πόροι για την συντήρηση του ελληνικού μοντέλου, του κράτους επιχειρηματία και του πελατειακού του δυναμικού τα ασταμάτητα δανεικά από Τράπεζες και αγορές.

Άλλοι πόροι τα κλοπιμαία από τα Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δόθηκαν για αναδιάρθρωση της οικονομίας και για ανάπτυξη εντός της Ευρώπης.

Και σνομπάροντας... το άριστο αυτό μοντέλο έρχονται (με χθεσινές ομιλίες τους στον ΣΕΒ) και ζητούν ανατροπές και ανάπτυξη παραγωγής επειδή (λέει) το 92% του ΑΕΠ στηρίζεται στην κατανάλωση και μόλις το 8% στην παραγωγή έναντι 15% που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος.

Που ζούνε οι άνθρωποι και δεν έχουν καταλάβει ότι στην Ελλάδα μόνο τα κόμματα αποφασίζουν αν έχουμε ύφεση και πόση ή αν είμαστε σε ανάπτυξη και απλά δεν το έχουμε καταλάβει...

Κανείς άλλος. Και πολύ περισσότερο η αγορά... οι επιχειρηματίες και (κυρίως) οι ιδιωτικοί υπάλληλοι.

Τι νομίζουν ότι είμαστε εμείς. Φτωχάντζες... Ιρλανδοί που πηγαίνουν σε ανάπτυξη 4% γιατί οι πολιτικοί τους είναι τόσο ξεφτίλες που τα βρήκαν μεταξύ τους στην έξοδο από την κρίση;

Τι νομίζουν ότι θα γίνουμε σαν τους Κύπριους που έκοψαν την φραπεδιά για να σκίσουν τα μνημόνια;

Μπας και μας νομίζουν Πορτογάλους που τα βρήκαν πολιτικά (αθόρυβα) ή Ισπανούς που σκίζονται (όπως λένε) να κάνουν την αναπτυξιακή έκπληξη του 2016;

Στην Ελλάδα θα μας σώσει το κράτος-πατερούλης όπως μας σώζει εδώ και 50 χρόνια.

Θα μας σώσει το ελληνικό κράτος-επιχειρηματίας και ας λένε οι διεθνείς καπιταλιστές ότι αποτελεί παγκόσμιο δείγμα αποτυχίας, σπατάλης. αναξιοπιστίας και εκβιασμού του πολίτη.

Ας λένε. Εμείς ξέρουμε ότι αυτό το κράτος – επιχειρηματίας (που επικαλείται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το ΠΑΣΟΚ – ΝΔ τις προηγούμενες δεκαετίες) είναι η μοναδική ικανή ατμομηχανή... ανάπτυξης για έξοδο από την κρίση και την ύφεση...

Όλα τα άλλα (τα ακούσαμε ξανά και χθες) είναι εκ του πονηρού και έχουν να κάνουν με την υπονόμευση του σοσιαλισμού από τον καπιταλισμό.

Υπονομευτές καπιταλιστές είναι όσοι υποστηρίζουν ότι ύφεση προκαλεί η αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας εντός της Ευρώπης όσο μένουν ακόμη ανοικτά κορυφαία θέματα διαχείρισης του χρέους.

Γερμανοτσολιάδες διαδίδουν ότι έχουν αδυναμία οι Τράπεζες να ανταποκριθούν μέχρι και στο 90% των δανείων μεγάλων, μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων επειδή την χρηματοδότηση από τον ELA την απορροφούν τα κενά από τις καταθέσεις που φεύγουν.

Εμείς έχουμε κρατική σιγουριά με τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι ψίθυροι ξένων κέντρων... τα περί 4 δισ. ευρώ που έφυγαν από τις Τράπεζες τον περασμένο Απρίλιο για να φέρουν τις καταθέσεις κοντά στα 140 δισ. ευρώ όταν οι χορηγήσεις δανείων φθάνουν τα 220 δισ. ευρώ.

Μόνο φοροφυγάδες και αγνώμονες βλέπουν ύφεση στην φορολογική μας νοοτροπία μόνο για είσπραξη και όχι ανάπτυξης που χτυπάει (λένε) την οικονομία μια πενταετία τώρα με αύξηση των φόρων πάνω από 60 δισ. ευρώ και μείωση του ΑΕΠ πάνω από 50 δισ. ευρώ.

Είναι δάκτυλοι ξένων κέντρων που επιβουλεύονται την αριστερή κυβέρνηση όσοι επιμένουν ότι προκαλούν ύφεση οι ασάφειες, οι αντιφάσεις, οι συνεχείς μεταβολές στην πολιτική και η στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στις προτεραιότητες της οικονομίας. Μπερδεύουν σκόπιμα την ύφεση με το όραμα Βαρουφάκη για ασαφή δημιουργική πολιτική...

george.kraloglou@capital.gr