13 Μαΐου 2015

CNBC: Ο ΣΥΡΙΖΑ γ@μησε όλα τα λαϊκιστικά κόμματα της Ευρώπης

Πριν από λίγο καιρό το λαϊκιστικό κύμα στην Ευρώπη φάνταζε ασταμάτητο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκτοξευτεί στην εξουσία, ενώ σε άλλες χώρες παρόμοια κόμματα διεκδικούσαν μεγάλο πολικό μερίδιο. Τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν.
Το CNBC κάνει λόγο για φάση ύφεσης που περνάει ο λαϊκισμός στην Ευρώπη, έτσι όπως εκφράστηκε από συγκεκριμένα κόμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει, βλέπει τη δημοτικότητά του να βρίσκεται σε πτώση, ενώ ο Φάρατζ κατάφερε να κερδίσει μόλις μια έδρα στο βρετανικό κοινοβούλιο στις πρόσφατες εκλογές.

Στη Γαλλία, ο ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν έχει κλειδωθεί σε μια πικρή διαμάχη του πατέρα Λεπέν με την κόρη του. Στην Ισπανία, μετά την εντυπωσιακή άνοδο του Podemos δεν φαίνεται να έχει συνέχεια, ενώ το μετριοπαθές κόμμα Cuidadanos αρχίζει να βλέπει τα ποσοστά του να ανεβαίνουν.

Ο Αντόνιο Ρολντάν Μονές, αναλυτής της Eurasia Group, λέει στο CNBC:

«Αυτές οι λαϊκιστικές δυνάμεις στην Ευρώπη εξακολουθούν να είναι ισχυρές, αλλά δεν νομίζω ότι θα καταφέρουν να έχουν σημαντική θέση σε μια κυβέρνηση, όπως συνέβη στην Ελλάδα. Στην Ισπανία, η στήριξη προς το Podemos δεν πρόκειται να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο, διότι η οικονομία της χώρας επανακάμπτει, ενώ το Εθνικό Μέτωπο τα πήγε καλά στις Ευρωεκλογές, αλλά είναι απίθανο να μπει σε μια κυβέρνηση στη Γαλλία».


Στασιμότητα
Η άνοδος των λαϊκιστικών κομμάτων ήταν απότοκη της βαθιάς οικονομικής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη και της σκληρής στάσης που ακολουθήθηκε σε θέματα λαϊκής ανησυχίας, όπως η μετανάστευση. Ωστόσο, οι αναλυτές αναφέρουν ότι τα λαϊκιστικά κόμματα εμφανίζουν μια έλλειψη συνεκτικής οικονομικής ατζέντας και οι πολιτικοί τους δεν έχουν εμπειρία. Επιπλέον, τα εκλογικά συστήματα διαφόρων χωρών (όπως η Μ.Βρετανία) παρεμποδίζουν τα μικρότερα κόμματα να κερδίσουν εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο LSE, Μαρέικ Κλάιν, αναφέρει:

«Δεν νομίζω ότι τα λαϊκιστικά κόμματα θα έχουν μακρόχρονη επίδραση στο κομματικό σύστημα. Η ηγεσίες τους δεν στηρίζονται σε μια έμπειρη βάση και βασίζονται στην άνοδο και την πτώση χαρισματικών προσώπων. Τα καθιερωμένα κόμματα προσαρμόζουν τις στρατηγικές τους για την ανακατάληψη των ψηφοφόρων, ενώ και τα εκλογικά συστήματα δεν βοηθούν».


Κατακερματισμός

Το ίδιο συμβαίνει και στην Ιταλία με το κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκίλο που αρχίζει να ξεθωριάζει, ενώ στη Γερμανία το Pediga μπήκε σε μια δίνη σκανδάλου, όταν ο αρχηγός του εμφανίστηκε να έχει φωτογραφηθεί ως άλλος Χίτλερ. Η Τίνα Φόρνταν της Citi αναφέρφει πως κάποια κόμματα όπως το UKIP ή το Εθνικό Μέτωπο θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον πολιτικό διάλογο και να αυξήσουν τον πολιτικό κατακερματισμό, αλλά δεν θα κερδίσουν περισσότερες δυνάμεις.

Αυτός ο κατακερματισμός μπορεί να διαφανεί στις επικείμενες εκλογές στην Ισπανία, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, όπου το Συντηρητικό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό, θα αντιμετωπίζουν σκληρό ανταγωνιστικό από το Podemos και το Cuidadanos.