12 Μαΐου 2015

Die Welt: Οι Ευρωπαίοι μετάνιωσαν που δεν άφησαν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει το 2010-Handelsblatt: Ο Σόιμπλε «ξαναγράφει την ιστορία» του δημοψηφίσματος

Ο Γεργκ Άσμουσεν, ο τότε υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, εξήγησε στην εφημερίδα: «Φοβηθήκαμε ότι η Ελλάδα θα γίνει η δεύτερη Lehman Brothers»

Σε ένα εκτενές άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Die Welt περιγράφει το χρονικό της διάσωσης της Ελλάδας πριν πέντε χρόνια και επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι πρωταγωνιστές εκτιμούν πλέον ότι θα ήταν καλύτερα αν είχαν αφήσει την Αθήνα να χρεοκοπήσει.

Μετά την οικονομική κρίση που ακολούθησε την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers το 2008, οι Ευρωπαίοι φοβήθηκαν ότι η Ελλάδα απειλεί την ευρωζώνη και ότι οι επιπτώσεις από την κρίση θα επεκταθούν σε όλο τον κόσμο.

Ο Γεργκ Άσμουσεν, ο τότε υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, εξήγησε στην εφημερίδα: «Φοβηθήκαμε ότι η Ελλάδα θα γίνει η δεύτερη Lehman Brothers».

«Τότε άλλαξε ο χαρακτήρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σχολίασε ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Γιούργκεν Σταρκ, ο οποίος αργότερα εγκατέλειψε την ΕΚΤ λόγω των διαφωνιών του για την πολιτική που ακολουθεί η τράπεζα.

«Αφού η Ελλάδα διασώθηκε χωρίς οποιαδήποτε συμμετοχή από ιδιώτες πιστωτές, ο ίδιος δρόμος προδιαγραφόταν για την Ισπανία και την Ιρλανδία», εξήγησε ο Σταρκ.

«Αν γνωρίζαμε τότε αυτά που γνωρίζουμε τώρα, θα είχαμε αποφασίσει υπέρ της χρεοκοπίας της Ελλάδας», δήλωσε από την πλευρά του ένα μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της εποχής εκείνης που εξακολουθεί να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

«Όμως στη μετά Lehman Brothers εποχή δεν ήταν μια εύκολη απόφαση», εξήγησε η ίδια πηγή. Ποιος θα αναλάμβανε την ευθύνη;

Η ευρωζώνη είναι αντιμέτωπη μέχρι και σήμερα με την αγωνία. Οι πολιτικοί και οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν επιθυμούν να εγκαταλείψουν κανέναν, όμως δεν έχουν τα εργαλεία για να αναγκάσουν μια χώρα να κάνει κάτι.

Και καθώς η οργή και η ασυνεννοησία εξακολουθούν να κυριαρχούν στην Ελλάδα, λίγα φαίνονται να έχουν αλλάξει στη χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Handelsblatt: Ο Σόιμπλε «ξαναγράφει την ιστορία» του ελληνικού προγράμματος

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα λεγόμενα του Γερμανού ΥΠΟΙΚ περί δημοψηφίσματος είναι ότι δεν ταιριάζουν διόλου με τα όσα προκύπτουν από μια έρευνα στα αρχεία των εφημερίδων και περιοδικών από το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου του 2011

Αμφιβολίες για το εάν όντως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνέστησε στον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου, να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, εκφράζει σήμερα η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.



Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, υπό τον τίτλο «Ο Σόιμπλε ξαναγράφει την ιστορία», η Handelsblatt σημειώνει πως το πρόβλημα με τα λεγόμενα του Γερμανού ΥΠΟΙΚ περί δημοψηφίσματος είναι ότι δεν ταιριάζουν διόλου με τα όσα προκύπτουν από μια έρευνα στα αρχεία των εφημερίδων και περιοδικών από το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου του 2011.

«Τα μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν τότε ανεξαιρέτως πόσο έκπληκτη είχε μείνει η Μέρκελ με την πρόταση Παπανδρέου περί δημοψηφίσματος. Αυτό δεν ταιριάζει με τον ισχυρισμό του υπουργού της ότι είχε συμβουλεύσει τον Έλληνα πρωθυπουργό να προχωρήσει σε αυτό το βήμα», αναφέρει η εφημερίδα και διερωτάται: «Μήπως εργαζόταν ο Σόιμπλε κατά της Μέρκελ;».

Γρήγορα, όμως, καταλήγει στο συμπέρασμα πως κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί.

«Σίγουρα όχι», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Διάφορα μέσα έγραφαν επίσης ότι ο Σόιμπλε είχε σημαντικό μερίδιο ευθύνης στο ότι μετά την προαναγγελία του δημοψηφίσματος δεν είχε εκταμιευτεί δόση για την οποία είχε δοθεί ήδη το πράσινο φως».

Σύμφωνα με τη Handelsblatt τα μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν επίσης ότι Μέρκελ, Σαρκοζί και Σόιμπλε απειλούσαν τον Παπανδρέου ότι ένα «όχι» των Ελλήνων στο πακέτο διάσωσης θα ισοδυναμούσε με την αποπομπή από τη νομισματική ένωση.

«Δεν υπάρχουν ρεπορτάζ ή δηλώσεις που να αποδεικνύουν ότι ο Σόιμπλε συνέστησε το δημοψήφισμα. Η δήλωση που θα μπορούσε να θεωρηθεί η πλησιέστερη, ακούγεται εκ των υστέρων σαν μια αρκετά δηλητηριώδης στήριξη: Η απόφαση του πρωθυπουργού να αφήσει τον λαό να αποφασίσει για τα μέτρα περικοπών, εγκυμονεί κινδύνους για τον ίδιο, είχε πει τότε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός στη Welt».

Όπως παρατηρεί η Handelsblatt η προειδοποίηση αυτή προς τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι μπορεί να χάσει το αξίωμά του, δεν συνιστούν απόδειξη ότι του συνέστησε να προχωρήσει σε δημοψήφισμα. Όλα τα υπόλοιπα ευρήματα αποδεικνύουν το αντίθετο. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, μάλισταμ δεν κατάφερε να εξηγήσει την προφανή αντίφαση, σημειώνει η εφημερίδα σχολιάζοντας, «από ό,τι φαίνεται ο υπουργός Οικονομικών θέλει να ξαναγράψει την ιστορία του ατυχούς προγράμματος διάσωσης».

Την ίδια ώρα,  η γερμανική Berliner Zeitung τονίζει ότι ο Σόιμπλε έχει αρκετή εμπειρία για να γνωρίζει τα ρίσκα.

«Ήδη το φθινόπωρο του 2011 ένας Έλληνας πρωθυπουργός επιθυμούσε ένα δημοψήφισμα για την ευρωδιάσωση: ο Γιώργος Παπανδρέου. Η ηγεσία της ΕΕ τον έθεσε τότε ενώπιον του διλήμματος: μεταρρυθμίσεις ή ευρώ. Τα υπόλοιπα τα ανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών του Παπανδρέου, Ευάγγελος Βενιζέλος», αναφέρει και προσθέτει: «Απλά ακύρωσε το δημοψήφισμα. Ο Παπανδρέου έπρεπε να φύγει. Η ανασφάλεια για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ όμως είχε έρθει και παραμένει έως και σήμερα».

Από την πλευρά της, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogorup η Tagesspiegel σημειώνει ότι στο προοίμιο ευρωπαϊκών συναντήσεων μειώνεται συχνά ο πήχης των προσδοκιών προκειμένου να παρουσιάζεται εντέλει το αποτέλεσμα ως επιτυχία.

«Από ό,τι φαίνεται όμως, εκ των προτέρων ο στόχος στο χθεσινό Eurogroup (…) δεν ήταν να υπάρξουν πραγματικά αποτελέσματα. Ο λόγος είναι ότι δεν υπήρξε η κατάλληλη βάση για να επιτευχθεί συμφωνία. Κατά τις προπαρασκευαστικές διαβουλεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της υπήρξε μεν προσέγγιση σε ορισμένα ζητήματα όπως στον ΦΠΑ ή τις ιδιωτικοποιήσεις, εντούτοις οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά ή στο συνταξιοδοτικό παραμένουν αρκετά διαφιλονικούμενες», τονίζει.

«Διπλωμάτης μικρής ευρωπαϊκής χώρας περιγράφει τις διαπραγματεύσεις ως εξής: ‘Οι Έλληνες λένε ότι θέλουν να προχωρήσουν σε μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, δεν λένε όμως για ποιες συντάξεις μιλάμε και πόσα άτομα θα θιγούν. Έτσι όμως δεν μπορούμε να κοστολογήσουμε τις οικονομικές συνέπειες και να διαπιστώσουμε ενδεχομένως σε ποια άλλα σημεία πρέπει να γίνουν περικοπές», σημειώνει.

Τέλος, η οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftwoche παρατηρεί πως σε περίπτωση που η αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν συμφωνήσει σε νέες μεταρρυθμίσεις και περικοπές, όπως της ζητείται, τότε η Ελλάδα κινδυνεύει με χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ.

Πηγή: Deutsche Welle