21 Μαΐου 2015

Τι αποκαλύπτουν τα emails της Χίλαρι Κλίντον που δόθηκαν στη δημοσιότητα

Αλληλογραφία για την τρομοκρατική επίθεση του 2012 στην Βεγγάζη κατά την οποία σκοτώθηκε ο Αμερικανός πρέσβης, Κρις Στίβενς

Έπειτα από την εντολή ομοσπονδιακού δικαστή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να παρουσιάσει τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που χειρίστηκε η Χίλαρι Κλίντον την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, η εφημερίδα New York Times προχώρησε στη μερική δημοσιοποίησή τους.

Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται και μηνύματα σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση τον Σεπτέμβριο του 2012 στην διπλωματική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στην Βεγγάζη της Λιβύης, κατά την οποία έχασε τη ζωή του ο Αμερικανός πρέσβης, Κρις Στίβενς, έπειτα από άγριο λιντσάρισμα εξαγριωμένων διαδηλωτών.

Σε αυτά διακρίνεται η ανησυχία της Χίλαρι Κλίντον και των συνεργατών της για την επίθεση, από την οποία έχασαν τη ζωή τους ακόμα τρεις Αμερικανοί πολίτες.

Μάλιστα, η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στην επικοινωνία της ζητά την καταγραφή των Αμερικανών στην Λιβύη, εκ των οποίων και τον Στίβενς, ο οποίος ένα χρόνο πριν την φονική επίθεση.

Την ίδια στιγμή, η δημοσιοποίηση των emails αποκαλύπτει την στενή σχέση της με τον δημοσιογράφο και πρώην σύμβουλο του Μπιλ Κλίντον κατά την προεδρία του,  Σίντνεϊ Μπλούμενταλ, με τον οποίο η Χίλαρι Κλίντον αντάλλαζε συχνά πληροφορίες για την Λιβύη.

Αναφέρεται δε, ότι ο Μπλούμενταλ της είχε στείλει πάνω από 20 μηνύματα σχετικά με την κατάσταση στην Λιβύη, σε ένα από τα οποία της εξηγούσε ότι η διαδήλωση στην Βεγγάζη πυροδοτήθηκε από ένα βίντεο με περιεχόμενο κατά του Ισλάμ.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως από τα πρώτα δημοσιοποιημένα ηλεκτρονικά μηνύματά της δεν προκύπτει ότι χρησιμοποιούσε ιδιωτικό λογαριασμό για να ανταλλάξει απόρρητες πληροφορίες, παρότι έλαβε emails τα οποία είχαν χαρακτηριστεί «ευαίσθητο αλλά όχι απόρρητο».

Η Κλίντον που είναι υποψήφια των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2016 δήλωσε ότι υποστηρίζει την δημοσιοποίηση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της, τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 55.000 σελίδες.

«Θέλω αυτά τα emails να δημοσιοποιηθούν. Κανείς δεν έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από εμένα για την δημοσιοποίησή τους», τόνισε σε δημοσιογράφους η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Σέβομαι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Έχουν την δική τους διαδικασία, όπως κάνουν με όλους, όχι μόνο για εμένα, αλλά στηρίζω από καρδιάς ό,τι και αν κάνουν για να επισπεύσουν την διαδικασία. Θέλω οι Αμερικανοί να μάθουν όσα περισσότερα για τη δουλειά που έκανα», πρόσθεσε η Κλίντον.

Υπενθυμίζεται πως οι προσωπικοί λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πρέπει να χρησιμοποιούνται σε έκτακτες περιπτώσεις, ενώ η Κλίντον δεν είχε κυβερνητικό e-mail στη διάρκεια της θητείας της στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ δεν διατηρήθηκε ούτε αρχείο των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της.