12 Μαΐου 2015

Μετά τους… λεονταρισμούς τα “νιαουρίσματα”: Τι είπε ο Γ. Βαρουφάκης μετά το Eurogroup

«Κάναμε πολλούς συμβιβασμούς αλλά δυστυχώς δεν φτάσαμε ακόμα σε συμφωνία» ανάφερε μεταξύ άλλων ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, μετά την ολοκλήρωση της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup.

Η συμφωνία είναι πιο κοντά και ψάχνουμε με τους εταίρους για τη λύση σε πολύ καλό κλίμα.
Στις 23 Φεβρουαρίου υποβάλαμε την πρώτη λίστα μεταρρυθμίσεων, είπε ο υπουργός Οικονομικών. Η τωρινή διαπραγμάτευση αφορά κυρίως την τεχνική δουλειά αλλά και την πολιτική διαπραγμάτευση για να ολοκληρωθεί το προηγούμενο πρόγραμμα και να περάσουμε στο επόμενο.

Μετά τις απειλές Ντάισελμπλουμ για πάγωμα της ρευστότητας ο Γιάν(ν)ης έκανε πίσω και για το δημοψήφισμα επισημαίνοντας ότι, το δημοψήφισμα είναι θέμα του πρωθυπουργού, του υπουργικού συμβουλίου και εν τέλει με βάση το σύνταγμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, σημείωσε αρνούμενος να πάρει θέση.

«Καιγόμαστε» για ρευστό
Το θέμα της ρευστότητας είναι τρομερά επείγον. Ο λόγος που δεν περιλαμβάνεται στο ανακοινωθέν είναι ότι αποφασίσαμε πως αυτό που είναι σημαντικό είναι να τονίσουμε την μεγάλη πρόοδο και την ανάγκη να συμφωνήσουμε γρήγορα, συμπλήρωσε.
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι το θέμα της ρευστότητας μπορεί να λυθεί τις επόμενες μια – δυο εβδομάδες.

Η ΕΚΤ θα κρίνει με βάση τους κανόνες της
Η ΕΚΤ ακολουθεί τους κανόνες της και κρίνει πότε θα κάνει την όποια κίνηση πρέπει να κάνει, απάντησε στο ερώτημα για το εάν η σημερινή συνεδρίαση μπορεί να ξεκλειδώσει επιπλέον ρευστότητα.
Υπογράμμισε πως το waiver άρθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί Eurogroup. Σημείωσε ότι η Ελλάδα πιστεύει ότι δεν έπρεπε τότε να αρθεί το waiver και τώρα πρέπει να δοθεί ρευστότητα. Αυτό όμως είναι άποψη που κατατίθεται υπό την παράλληλη αποδοχή της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας.

Διαφορετικές απόψεις για την αγορά εργασίας
Εχουμε συγκεκριμένη θέση για τα εργασιακά η οποία δεν ταυτίζεται με αυτή των θεσμών. Πιστεύουμε ότι πρέπει να δούμε το θέμα της ρύθμισης και όχι της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας και εστιάζουμε στην αποκάλυψη της μαύρης απασχόλησης, είπε ο κ. Βαρουφάκης.
Από την άλλη πλευρά, συμφώνησε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος σε ότι αφορά ιδιωτικοποιήσεις, ΦΠΑ και κόκκινα δάνεια.

Κομβικό ζήτημα το ασφαλιστικό
Για το ασφαλιστικό σημείωσε ότι είναι κομβικό ζήτημα αλλά τόνισε ότι θέση της κυβέρνησης είναι ότι θα πρέπει να προστατευθούν οι αδύνατοι. Κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο με τόσο υψηλή ανεργία, τέτοια ύφεση και το ύψος της αδήλωτης εργασίας που υπάρχει.
Χρειάζεται εξορθολογισμός των Ταμείων και μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, παραδέχτηκε ο υπουργός.

Δεν θα αποκαλύψω τι συζήτησα με Σόιμπλε
Η συζήτηση με τον Β. Σόιμπλε είναι πάντα φιλική, επικοδομητική και χρήσιμη. Σήμερα είχαμε την πιο φιλική συζήτηση, πρόσθεσε ο υπουργός οικονομικών. Εμαθα περισσότερα πράγματα και ελπίζω να έμαθε και αυτός.
Συμφωνήσαμε όμως το περιεχόμενο της συζήτησης να μείνει μεταξύ μας, τόνισε.

Capital Controls δεν θα έπρεπε να υπάρχουν στην Ευρωζώνη
Ο ίδιος τάχθηκε απόλυτα ενάντιος στην επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων σημειώνοντας ότι έρχονται σε αντίθεση με την ίδια τη λογική της ευρωπαϊκής ένωσης και δεν θα έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί ποτέ.