Η Ελλάδα κινδυνεύει να χρεοκοπήσει τον Ιούνιο αν δεν υπάρξει χρηματοδότηση, προειδοποιούν Έλληνες αξιωματούχοι. Έτοιμος να παραδεχθεί τον κίνδυνο ατυχήματος τις επόμενες εβδομάδες ο Αλέξης Τσίπρας.
Η Ελλάδα απειλεί και πάλι να αθετήσει τις πληρωμές των δανείων της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λέγοντας πως δεν θα μπορέσει να πληρώσει συντάξεις και μισθούς τον Ιούνιο καθώς και το 1,6 δισ. ευρώ που χρωστά στο ΔΝΤ χωρίς να υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές της.
«Αυτά τα χρήματα δεν θα δοθούν και δεν υπάρχουν για να δοθούν», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης στο Mega. Ισχυρίστηκε πως η Ε.Ε. και το ΔΝΤ πιέζουν την Ελλάδα να κάνει απαράδεκτες υποχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να ξεκλειδώσει τα 7,2 δισ. ευρώ που έχουν παγώσει από πέρυσι.
Η προειδοποίηση του κ. Βούτση, ενός εκ των παλαιότερων πολιτικών συμμάχων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, έρχεται μόλις δύο εβδομάδες αφότου ο κ. Τσίπρας εξέφρασε εγγράφως στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ παρόμοια απειλή.
Ο κ. Τσίπρας είχε πει πως η Ελλάδα θα αθετήσει την πληρωμή ύψους 750 εκατ. ευρώ του Μαΐου. Η πληρωμή αυτή τελικά καταβλήθηκε, αν και μόνο επειδή αντλήθηκαν χρήματα από έκτακτο λογαριασμό του ΔΝΤ. Ουσιαστικά η Αθήνα δανείστηκε πόρους του ΔΝΤ για να αποπληρώσει το Ταμείο.
Το να προβλεφθεί το πότε η Αθήνα θα ξεμείνει από ρευστό έχει αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση για τους αξιωματούχους της ευρωζώνης, οι οποίοι προετοιμάζονται για χρεοκοπία από τον Μάρτιο.
Δεδομένων των επανειλημμένων προειδοποιήσεων από Έλληνες αξιωματούχους ότι επίκειται χρεοκοπία, κάποιοι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να παραβλέπουν τέτοιες απειλές, θεωρώντας πως η Αθήνα τις χρησιμοποιεί τώρα ως διαπραγματευτική τακτική.
Όμως, ανώτατος Έλληνας παράγοντας με γνώση της χρηματοδοτικής θέσης της κυβέρνησης, επιβεβαίωσε πως η Αθήνα δεν θα μπορέσει να καταβάλει τις πληρωμές του ΔΝΤ, οι οποίες θα πρέπει να δοθούν σε τέσσερις διαφορετικές δόσεις ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ από τις 5 έως τις 19 Ιουνίου.
«Είναι ξεκάθαρο πως οι πληρωμές του Ιουνίου προς το Ταμείο δεν μπορούν να καλυφθούν χωρίς εξωτερική χρηματοδότηση», είπε ο ίδιος. Η Αθήνα πιέζεται να συμφωνήσει σε περισσότερες περικοπές και μεταρρυθμίσεις για να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση.
«Δεν δεχόμαστε τον εκβιασμό που λέει ρευστότητα με μνημόνιο ή χρεοκοπία», δήλωσε ο κ. Βούτσης.
Οι διαπραγματεύσεις έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, μετά από μια τετράμηνη αντιπαράθεση, όμως η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ προειδοποίησε στη Σύνοδο της Ρίγας την περασμένη εβοδμάδα πως «υπάρχει πολλή εντατική δουλειά που πρέπει να γίνει».
Η κυβέρνηση έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο εσωτερικής χρεοκοπίας με αθέτηση των υποχρεώσεών της προς τους 2,9 εκατ. συνταξιούχους και τους 600.000 δημοσίους υπαλλήλους της χώρας, λέγοντας πως αυτοί θα πρέπει να πληρωθούν πρώτα.
Άτομα που έχουν μιλήσει με τον κ. Τσίπρα λένε πως είναι κακοδιάθετος και πρόθυμος να παραδεχθεί τα σοβαρά ρίσκα ενός ατυχήματος τις επόμενες εβδομάδες.
Αξιωματούχος που βρίσκεται σε επαφή με τον πρωθυπουργό δήλωσε πως «οι διαπραγματεύσεις πάνε άσχημα. Η Γερμανία παίζει σκληρά. Ακόμα και η Μέρκελ δεν είναι πλέον τόσο ανοικτή στη βοήθεια όσο ήταν προηγουμένως».
Η Αθήνα ανησυχεί ιδιαίτερα από τη στάση του ΔΝΤ και ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να πείσει τις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στο Δ.Σ. του ΔΝΤ ώστε να γίνουν πιο ήπιες οι απαιτήσεις του Ταμείου.
Η παρατεταμένη έλλειψη ρευστού στην Ελλάδα έχει οδηγήσει σε περικοπές δαπανών σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα, με την κυβέρνηση να παροχετεύει πόρους από τα νοσοκομεία, από τις επιδοτήσεις της Ε.Ε. και από τα συνταξιοδοτικά ταμεία προκειμένου να καταβάλει τις μηνιαίες δόσεις προς το ΔΝΤ.
Ο κ. Τσίπρας και οι σύμβουλοί του έπρεπε να πετάξουν την περασμένη εβδομάδα για τη Σύνοδο στη Ρίγα με στρατιωτικό αεροσκάφος διότι και τα τρία επίσημα κυβερνητικά αεροσκάφη βρίσκονταν στο έδαφος ελλείψει ανταλλακτικών, ως αποτέλεσμα των περικοπών στον προϋπολογισμό.