14 Μαΐου 2015

To ΔΝΤ παραδέχεται ότι υπάρχει Plan B σε περίπτωση κατάρρευσης της Ελλάδας

Για την Ελλάδα μίλησε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις και τόνισε ότι όσο τηρούνται οι όροι του προγράμματος, θα μπορεί να υπάρχει ευελιξία.

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόνισε από την Ουάσινγκτον συγκεκριμένα «Υπάρχει ευελιξία για την Ελλάδα για το χρέος της όσο πληρούνται οι στόχοι του προγράμματος. Εργαζόμαστε εντατικά για να υπάρξει συμφωνία σύντομα».

Παράλληλα, επιβεβαίωσε την ύπαρξη «σχεδίου Β» για τον περιορισμό της εξάπλωσης από μια ενδεχόμενη ελληνική κρίση, χωρίς να αποκαλύπτει, βέβαια, περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ο Ράις τόνισε, επίσης, πως η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα εξετάσουν, στη συνάντηση που θα έχουν στις 21:30 (ώρα Ελλάδος), τα δρώμενα στην Ευρώπη και την Ελλάδα, ενώ επιβεβαίωσε και τις πληροφορίες που ήθελαν τον Πολ Τόμσεν να τους ενημερώνει για τα όσα συμβαίνουν στις Βρυξέλλες και για τα όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας.

«Εργαζόμαστε με όλους τους εταίρους εντατικά για να φθάσουμε σε μια συμφωνία το συντομότερο δυνατόν», τόνισε.

Σχολιάζοντας τις κριτικές που θέλουν το Ταμείο να είναι αδιάλλακτο εξηγεί πως «είμαστε ευέλικτοι. Κοιτάμε όλες τις επιλογές. Αλλά θέλουμε να φθάσουμε στους στόχους του προγράμματος που έχουν συμφωνηθεί» είπε.

Ερωτηθείς για τα σενάρια περί Grexit είπε πως το βασικό σενάριο του Ταμείου δεν περιλαμβάνει μια ελληνική έξοδο από την Ευρωζώνη κάτι που και η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει πως δεν επιθυμεί.

Απαντώντας σε ερώτηση για την ύπαρξη σχεδίου περιορισμού της κρίσης (contingency plan) για την ίδια την Ελλάδα και για το τι περιλαμβάνει δήλωσε:«Δεν αποκαλύπτουμε τις λεπτομέρειες για προφανείς λόγους».

Μεταξύ άλλων, ο Ράις είπε πως το ΔΝΤ δεν διαθέτει λεπτομερείς πληροφορίες για την κατάσταση ρευστότητας.

«Ενημερώθηκα από τα δημοσιεύματα. Δεν ξέρω κάτι σχετικό. Είναι καθολικά θέμα της ελληνικής κυβέρνησης», ανέφερε σχετικά με τα όσα λέγονται για την ενδεχόμενη συμμετοχή της Ελλάδας στην τράπεζα των BRICS.