Το σενάριο του ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ επαναφέρει η επιμονή των πιστωτών στην αύξηση των εσόδων από το φόρο κατά 1% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση και ριζική απλοποίηση του συστήματος.
ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ εξαρχής είχαν προτείνει ένα συντελεστή κοντά στο 20% – 21% για όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες με ελάχιστες εξαιρέσεις για φάρμακα και βασικά είδη διατροφής που θα μπορούσαν να υπαχθούν έναν χαμηλότερο συντελεστή κοντά στο 10% – 11%.
Ένα τέτοιο σενάριο θεωρείται από τους θεσμούς ως μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και θα απόδοση πρόσθετα έσοδα 1,8 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία.
Η ελληνική κυβέρνηση, ύστερα από αλλεπάλληλα σενάρια, κατέληξε στην επικαιροποιημένη πρότασή της προ ημερών σε συντελεστές 6,5%, 12% και 23% με σαρωτικές μετατάξεις προϊόντων από συντελεστή σε συντελεστή ώστε να προκύψουν έσοδα 340 εκατ. ευρώ φέτος και 1,3 – 1,4 δισ. ευρώ συνολικά το 2016.
Από τους αριθμούς προκύπτει μια απόσταση της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ στον ετήσιο στόχο, η οποία θα πρέπει να καλυφθεί για να υπάρξει συμφωνία στο μέτωπο του ΦΠΑ, στον βαθμό που οι δανειστές συνεχίσουν να επιμένουν στις θέσεις τους.