14 Ιουνίου 2015

Τελεσίγραφο από την Κομισιόν μετά το ναυάγιο και το χάσμα των δυο δισ. ευρώ - Δραγασάκης: Επιμένουν σε περικοπές συντάξεων 20%

- Μια ανάσα πριν από τη ρήξη Ελλάδα και δανειστές
- Γιούνκερ: Έκανα την τελευταία προσπάθεια, βρείτε τα με το Eurogroup
- Σκληρή ανακοίνωση της Κομισιόν μετά την αποχώρηση της ελληνικής αποστολής από τις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών
- Πριν από το Eurogroup της Πέμπτης, προηγείται η Τετάρτη, ημέρα του Μάριο Ντράγκι και του... ELA
- Δραγασάκης: Οι προτάσεις μας καλύπτουν το δημοσιονομικό κενό
- Οι εκπρόσωποι του Γιούνκερ δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι να διαπραγματευτούν τις προτάσεις που καταθέσαμε το Σάββατο

Ελλάδα και δανειστές στα χαρακώματα, ο κίνδυνος του Grexit όλο και πιο κοντά, η ελληνική αποστολή που αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες και οι δυο πλευρές να αλληκατηγορούνται για το ποιος έκανε ή δεν έκανε πίσω.

Η πολυαναμενόμενη συνάντηση των απεσταλμένων του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους των Θεσμών στις Βρυξέλλες κατέληξε σε ένα μεγαλοπρεπές αδιέξοδο. Μόλις 45 λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των δανειστών, παρουσία και του επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν.

Η επιμονή των δανειστών για μειώσεις στις συντάξεις και αύξηση του ΦΠΑ (κατά 1% του ΑΕΠ αντίστοιχα) δηλαδή για μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ ουσιαστικά έφερε το ναυάγιο και την αποχώρηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας από τις συνομιλίες.

Ακολούθησε η σκληρή ανακοίνωση της Κομισιόν, με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να τονίζει πως αυτή ήταν η τελευταία του προσπάθεια και να παραμπέμπει πλέον στη συνεδρίαση του Eurogroup, την Πέμπτη, όπου θα συζητηθεί ξανά το ελληνικό θέμα. Έστειλε ουσιαστικά ένα τελεσίγραφο: να κάνει κάτι η Αθήνα ως την Πέμπτη. Αλλιώς, οι εξελίξεις είναι απόβλεπες.

Πάντως, η Κομισιόν, εκπρόσωπος της οποίας αποκάλυψε ότι το χάσμα ανάμεσα στις δυο πλευρές είναι δυο δισ. ευρώ το χρόνο, τόνισε πως υπάρχει ακόμα χρόνος για συμφωνία, μέχρι τέλος του μήνα.

Η ανακοίνωση της Κομισιόν:

«O Πρόεδρος Γιούνκερ έκανε μια τελευταία απόπειρα αυτό το Σαββατοκύριακο να βρεθεί μέσω των προσωπικών του εκπροσώπων και σε στενή συνεργασία με τους εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, μια λύση με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα που θα επιτρέψει τη θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης εγκαίρως για το Eurogroup της Πέμπτης 18 Ιουνίου.
Ενώ έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, οι συνομιλίες δεν έχουν καταφέρει το στόχο τους καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των σχεδίων των ελληνικών αρχών και των κοινών απαιτήσεων της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ της τάξης του 0,5-1% του ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με 2 δισ. ευρώ μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων σε ετήσια βάση. Επιπλέον, οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ημιτελείς. Σε αυτή τη βάση, περαιτέρω συζήτηση θα πρέπει τώρα να λάβει χώρα στο πλαίσιο του Eurogroup.
O Πρόεδρος Γιούνκερ παραμένει πεπεισμένος ότι με την ενίσχυση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών από την ελληνική πλευρά και την πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές, η λύση μπορεί ακόμα να βρεθεί πριν από το τέλος του μήνα».

Ακολούθησε μια δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, παρόμοια με το non paper της κυβέρνσηςη λίγο πριν από το ναυάγιο. Ο κ. Δραγασάκης, έστειλε μήνυμα πως η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα παραμένει σε ετοιμότητα, δίνοντας έτσι την αίσθηση πως μπορεί να υπάρξει νέα προσπάθεια συμβιβασμού. Όπως τόνισε άλλωστε, οι εκπρόσωποι των δανειστών που προσήλθαν στις διαπραγματεύσεις δεν είχαν την εξουσιοδότηση να λύσουν θέματα που είναι ανοιχτά.
Τόνισε πάντως την επιμονή των δανειστών για μείωση των συντάξεων κατά 1,8 δισ. ευρώ και αύξηση του ΦΠΑ, επίσης κατά 1,8 δισ. ευρώ.

Η δήλωση του Γιάννη Δραγασάκη:

«Η Ελληνική αντιπροσωπεία, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες από το Σάββατο, παρέδωσε σήμερα στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις όπως είχε συμφωνηθεί, που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Προτάσεις που ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες –δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό.

Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό όπως το προσδιορίζουν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Ωστόσο παραμένει η επιμονή τους η κάλυψη του κενού να γίνει αποκλειστικά με περικοπές συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ και από αύξηση του ΦΠΑ επίσης κατά 1% του ΑΕΠ.

Παρά την παραμονή της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες δεν υπήρξε ανταπόκριση από τη πλευρά των θεσμών για συζητήσεις σε εκείνο το επίπεδο και με εκείνες τις εξουσιοδοτήσεις που θα επέτρεπαν την επίλυση των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά.

Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας».