08 Ιουνίου 2015

ΜΠΑ; ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΠΑΝ ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΤΑ 4; Βαρουφάκης: Στο Eurogroup μου είπαν «Forget it Yanis»

Πούλησε σανό και στους Γερμανούς: "Μπορούμε να έχουμε μια συμφωνια σε ένα βράδυ"

Στο Ινστιτούτο Boeckler μιλάει το απόγευμα της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών.

Μάλιστα, κατά την ομιλία του ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε και μια αποκάλυψη τονίζοντας ότι οι δανειστές του είπαν «Forget it Yianis» όπως είχαν κάνει και με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι στο πρώτο Eurogroup ενημέρωσε τους ομολόγους του ότι η διαπραγμάτευση θα κρατήσει αρκετό καιρό και για το λόγο αυτό πρότεινε στους συναδέλφους του να βρουν κοινό τόπο σε συγκεκριμένα θέματα.

«Είπα ότι συμφωνούμε σε φοροδιαφυγή, διαφθορά, συνταξιοδοτικό, ολιγαρχία γιατί δεν συμφωνούμε σε τρία τέσσερα νομοσχέδια τα οποία θα περάσουμε εμείς από το Κοινοβούλιό μας;»

Η απάντηση που πήρε από τους ομολόγους του και το Eurogroup ήταν «Forget it» (ξέχασέ το).

Πούλησε σανό και στους Γερμανούς: "Μπορούμε να έχουμε μια συμφωνια σε ένα βράδυ"

Την ασφυξία της ελληνικής κυβέρνησης τη δεδομένη στιγμή παραδέχτηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά την ομιλία του στο ινστιτούτο στο Βερολίνο, τονίζοντας ότι η χώρας μας ειναι διατεθειμένη να δείξει περαιτέρω ευελιξία και να δεχτεί σκληρά μέτρα, αρκεί να συνοδεύονται από διευθέτηση του χρέους και επενδυτικό πρόγραμμα.

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε στο κοινό πώς η δημιουργία της Ευρωζώνης δημιούργησε ένα "τσουνάμι χρέους" από τις τράπεζες στη Φρανκφούρτη, το Παρίσι και το Άμστερνταμ προς την Αθήνα, το Δουβλίνο και τη Μαδρίτη.

Επιπλέον, τόνισε: "Μην πιστεύετε στ στερεότυπα της Ευρωζώνης με τα μυρμήγκια που εργάζονται σκληρά στο βορρά και τις τεμπέλες ακρίδες στο νότο".

Και συνέχισε: “Από την στιγμή που εκλεγήκαμε πήγαμε στους θεσμούς και τους είπαμε: πείτε ότι θέλετε για εμάς, δεν είμαστε διφθαρμένοι, χρησιμοποιήστε μας ... Η Ελλάδα δέχτηκε τα μεγαλύτερα ιστορικά δάνεια για να μασκαρέψει την μη βιωσιμότητα των πρηγούμενων δανείων".

Αμέσως μετά, είπε για τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: "Δεν κατηγορώ τον κύριο Γιούνκερ, δεν πιστεύω ότι ήταν δικό του κείμενο ... Χρειαζομαστε μια συμφωνία γρήγορα. Μπορούμε να έχουμε μια συμφωνια σε ΕΝΑ βράδυ".

Για να προσθέσει μεταξύ άλλων: "Είμαστε έτοιμοι για βαθιές μεταρρυθμίσεις με ΕΕ, ΔΝΤ για να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα που μας έφεραν εδώ. Αλλά η Ελλάδα χρειάζεται μια Ομιλία Ελπίδας. Και ποιος πρέπει να δώσει αυτή την ομιλία ελπίδας...νομίζω η καγκελάριος Μέρκελ και πού; Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο..διαλέξτε".