09 Ιουνίου 2015

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ, ΟΧΙ ΜΑΛ@ΚΙΕΣ! Σε 50 λεπτά απέρριψαν οι Βρυξέλλες την πρόταση-κοροϊδία του Τσίπρα: «Ασαφές αναμάσημα των προηγούμενων προτάσεων»

«Οχι» από τις Βρυξέλλες στην αντιπρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.

Τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν δηλώσεις αξιωματούχων που λένε ότι η νέα ελληνική πρόταση που κατατέθηκε δεν είναι «αξιόπιστη» και κάνουν λόγο για «ασαφές αναμάσημα»

Οι νέες προτάσεις που υπέβαλε την Τρίτη προς τους δανειστές της η Ελλάδα δεν είναι αξιόπιστες, σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ευρωζώνης.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, αξιωματούχοι που είδαν την ελληνική πρόταση είπαν στο πρακτορείο πως η πρόταση δεν είναι αξιόπιστη, κάνοντας λόγο για ένα «ασαφές αναμάσημα» προηγουμένων ελληνικών σχεδίων, ενώ και το γερμανικό πρακτορείο MNI τονίζει -επικαλούμενο πηγές της ΕΕ- πως είναι σχεδόν ίδια με την προηγούμενη, σημειώνοντας ότι περιέχει μόνο μικρές αλλαγές.

Νωρίτερα, πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης γνωστοποίησε ότι η Ελλάδα κατέθεσε σήμερα ένα νέο σχέδιο μεταρρυθμίσεων τριών σελίδων προς τους δανειστές της με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.

Οι πρώτες πληροφορίες που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφεραν ότι η ελληνική κυβέρνηση προτείνει, μεταξύ άλλων, την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων από την ΕΚΤ καθώς και τη συνδρομή του ESM για να πληρώσει  τα ομόλογα της EKT.

Το δημοσίευμα σημείωνε πως οι πιστωτές ήταν στη διαδικασία της εξέτασης των αντιπροτάσεων της Αθήνας, οι οποίες έρχονται δύο ημέρες αφότου ο πρόεδρος της ΕΕ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, «διαμαρτυρήθηκε» ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε υποβάλει ακόμη τις της προτάσεις της στο σχέδιο των πιστωτών.

Την είδηση της υποβολής της νέας πρότασης της Αθήνας επιβεβαίωσε και  Ευρωπαίος αξιωματούχος ο οποίος μιλώντας στο Reuters είπε ότι η Κομισιόν παρέλαβε κείμενο με ελληνικές προτάσεις και πως το εξετάζει, ωστόσο, δεν έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για το περιεχόμενό του.

Το τηλεγράφημα του AFP ανέφερε ακόμη ότι δύο απεσταλμένοι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ένας από τους οποίους είναι ο επικεφαλής της πολιτικής διαπραγμάτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος, βρίσκονται από χθες στις Βρυξέλλες για να αποτιμήσουν «τα περιθώρια» διαπραγμάτευσης εν όψει ενδεχόμενης συμφωνίας με τους πιστωτές.

Μάλιστα, πληροφορίες τόνιζαν πως έπειτα και από τις νέες εξελίξεις, αναμένεται να συγκληθεί σήμερα το  απόγευμα το  Brussels Group, ενώ πηγές που πρόσκεινται στις διαπραγματεύσεις σημείωναν ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί να έχει μια νέα  συνάντηση με τον αρμόδιο επίτροπο οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, μετά το χθεσινό ραντεβού των κ.κ. Παπά και Τσακαλώτου.



Οι 47 σελίδες της αρχικής ελληνικής πρότασης μειώθηκαν σε τρεις και παραδόθηκαν στους Θεσμούς, σύμφωνα με πληροφορία που μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο και επιβεβαίωσε πριν από λίγο αξιωματούχος της Κομισιόν στο Reuters.

Κυβερνητικές πηγές πάντως δεν μιλούν για συγκεκριμένο αριθμό σελίδων, αλλά αναφέρουν πως αυτό που δόθηκε στους Θεσμούς είναι αλλαγές στο αρχικό κείμενο. Τονίζουν μάλιστα πως το ελληνικό κείμενο είναι 47 σελίδες.

Στόχος είναι να βρεθεί κοινός τόπος στις διαπραγματεύσεις πριν από το κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ. Η κυβέρνηση προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να απεγκλωβιστεί από το αδιέξοδο και μαζί με τους εταίρους να βρουν τη χρυσή τομή που θα οδηγήσει σε μία συμφωνία.

Τι περιλαμβάνει η νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βάρος της νέας πρότασης πέφτει κυρίως στο δημοσιονομικό κενό, από την κάλυψη του οποίου θα κριθούν ουσιαστικά και τα μέτρα που θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση. Παράλληλα η ελληνική πλευρά ζητάει να αναλάβει τα ομόλογά της ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και αυτός να αποπληρώσει την ΕΚΤ.

Επιπλέον η Αθήνα ζητάει από την ΕΚΤ να αυξήσει το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων, έτσι ώστε οι ελληνικές τράπεζες να μπορούν να αγοράζουν περισσότερο ελληνικό χρέος. Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της και να αποφύγει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Παράλληλα, σύμφωνα με το Bloomberg, ζητάει να έχει πρόσβαση στα 10,9 δισεκατομμύρια ευρώ του EFSF τα οποία αυτή τη στιγμή είναι ανενεργά.

Το Reuters αναφέρει ότι η πρόταση αυτή έχει σκοπό να γεφυρώσεις τις διαφορές Αθήνας-Θεσμών σε ΦΠΑ και συντάξεις

Τι αποκάλυψε ευρωπαϊκή πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο

Νέο κείμενο με μεταρρυθμίσεις έστειλε η Αθήνα στους δανειστές, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων που επικαλείται ευρωπαϊκή πηγή. Σημειώνεται ότι η Αθήνα είχε στείλει κείμενο 47 σελίδων στους Θεσμούς, ενώ οι δανειστές είχαν απαντήσει με το πεντασέλιδο έγγραφο Γιούνκερ που απορρίφθηκε.

Τις τελευταίες μέρες η ελληνική πλευρά ετοίμαζε νέο κείμενο με νέα μέτρα, όπως οι αλλαγές στον ΦΠΑ και η κατάργηση της έκπτωσης στα νησιά. Η υποβολή των νέων προτάσεων ενδεχομένως να ξεμπλοκάρει τις συζητήσεις σε ανώτατο επίπεδο, καθώς χθες ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ξεκαθάρισε ότι αν δεν πέσουν οι νέες προτάσεις στο τραπέζι δεν έχουν νόημα οι συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα.\

To tweet του Πίτερ Σπίγκελ για τη νέα πρόταση της Αθήνας
Άρχισαν τα όργανα στο twitter μετά την κατάθεση αντιπρότασης της ελληνικής πλευράς στους δανειστές με πρώτον από όλους τον Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times.

Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε νέα πρόταση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, αύξηση του ορίου εντόκων και συνδρομή του ESM για τα ομόλογα της EKT. H νέα αντιπρόταση της ελληνικής κυβέρνησης σε 7 σελίδες, 3 για δημοσιονομικά ζητήματα και 4 για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού αντιμετωπίζει ήδη κριτικές για «αναμάσημα παλιών προτάσεων».

Ο Πίτερ Σπίγκελ γράφει στο twitter:

«Με απλούς όρους, αυτό ονομάζεται "διάσωση": Η Ελλάδα ζητά από τους πιστωτές τα λεφτά του ESM (έκτακτο μηχανισμό στήριξης) για να ξεπληρώσει την ΕΚΤ»