09 Ιουνίου 2015

Ζήγρας σε Ελβετούς δικαστές: Αγόραζαν έργα τέχνης στο Λονδίνο για να ξεπλύνουν τις μίζες από τα εξοπλιστικά

Νέα πρόσωπα στο κάδρο της έρευνας για τα εξοπλιστικά – Τι υποστήριξε ο μεταμεληθείς εξάδελφος Τσοχατζόπουλου για τον ρόλο Ελβετού τραπεζίτη

Νέα  στοιχεία για τον ρόλο που διαδραμάτισε μεγαλοστέλεχος ελβετικής τράπεζας στο ξέπλυμα του μαύρου χρήματος που προερχόταν από μίζες για την υπογραφή εξοπλιστικών προγραμμάτων στην Ελλάδα, έδωσε σύμφωνα με πληροφορίες ο Νίκος Ζήγρας, απολογούμενος επί περίπου οχτώ ώρες ενώπιον Ελβετών δικαστών που βρίσκονται στην Αθήνα.

Ο μεταμεληθείς εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου αναφέρθηκε στον ρόλο του Ελληνοελβετού τραπεζίτη Παύλου Μπάιλα, ο οποίος εδώ και περίπου έξι μήνες βρίσκεται προφυλακισμένος με απόφαση της Ελβετικής Δικαιοσύνης.

Επιβεβαιώνοντας πλήρως τις αποκαλύψεις του «ΘΕΜΑτος» της περασμένης Κυριακής, ο Νίκος Ζήγρας επισήμανε πως εμπλεκόμενοι στο μεγάλο σκάνδαλο των δωροδοκιών με την... συνδρομή του εν λόγω τραπεζίτη,  ξέπλεναν τις μίζες από τα εξοπλιστικά αγοράζοντας (και) έργα τέχνης στο Λονδίνο. Όπως υποστήριξε ο ίδιος, ο εν λόγω τραπεζίτης για να το πετύχει αυτό χρησιμοποίησε εν αγνοία του τα στοιχεία του...

Οι Ελβετοί βρίσκονται στην Αθήνα για να λάβουν καταθέσεις και απολογίες από εμπλεκόμενους σε σκάνδαλα εξοπλιστικών, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργούν εδώ και περίπου δυο χρόνια για τις «αμαρτίες» του δικού τους τραπεζικού συστήματος σε ό,τι αφορά στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Υπενθυμίζεται ότι κλιμάκιο Ελβετών δικαστών, είχε επισκεφθεί την Αθήνα και τον περασμένο Φεβρουάριο και τότε είχαν λάβει απολογία και από τον Άκη Τσοχατζόπουλο,  που σε πρώτο βαθμό έχει καταδικασθεί σε 20ετή κάθειρξη.

Αυτή τη φορά οι Ελβετοί αναμένεται να παραμείνουν στην Αθήνα, μέχρι και την Τετάρτη προκειμένου να εξετάσουν και άλλους εμπλεκόμενους -κάποιοι εκ των οποίων είναι κατηγορούμενοι στη δίκη για εξοπλιστικά που βρίσκεται σε εξέλιξη δεύτερο βαθμό και αφορά στη διακίνηση μαύρου χρήματος από τις συμβάσεις για τη προμήθεια και των γερμανικών υποβρυχίων και τα αντιαεροπορικά συστήματα Tor – M1.

Η απολογία

Τώρα, ενώπιον των Ελβετών ο Νίκος Ζήγρας προέβη κατά τη διάρκεια της οχτάωρης απολογίας του (σ.σ. αντιμετωπίζεται ποινικά ως ύποπτος από τους Ελβετούς) σε νέες αποκαλύψεις επιβεβαιώνοντας πλήρως το δημοσίευμα του «ΘΕΜΑτος» της περασμένης Κυριακής.

Ο Νίκος Ζήγρας, σύμφωνα με πληροφορίες, μίλησε για το ρόλο του Ελληνοελβετού τραπεζίτη Παύλου Μπάιλα, ο οποίος όπως φέρεται να υποστήριξε, τον χρησιμοποίησε για να αποκτήσει έργα τέχνης στο Λονδίνο και να ξεπλύνει έτσι το μαύρο χρήμα.

Ειδικότερα, ο μεταμεληθείς εξάδελφος του ‘Άκη Τσοχατζόπουλος ανέφερε πως ο Π. Μπάιλας, τον Αύγουστο του 2010, όταν δηλαδή στη Ελλάδα είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο με τις μίζες με βασικό κατηγορούμενο τον Άκη Τσοχατζόπουλο, αποφάσισε να του πωλήσει πίνακες ζωγραφικής.

Στη συνέχεια – όπως υποστήριξε ο Ν. Ζήγρας –  ο τραπεζίτης κατάφερε ν’ ανοιχτεί, με μία φωτοτυπία ενός διαβατηρίου, ένας τραπεζικός λογαριασμός στη Morgan Stanley της Ζυρίχης.   Ο λογαριασμός αυτός «δούλευε, υπέρ μιας υπεράκτιας εταιρείας, της NULUFIELD DEVELOPPMENT INC, στην οποία μετέφερε χρήματα μιας άλλης υπεράκτιας εταιρείας που φαίνεται να ανήκε στο θείο ενός στενού του φίλου (σ. σ του Π.Μπάιλα).

Ακολούθως, κατά τον Ν. Ζήγρα «με εντολή πληρωμής που δόθηκε μέσω email (!) μεταβιβάστηκαν χρήματα σε εταιρεία που ανήκει στον ίδιο φίλο του Π. Μπάιλα στο Λονδίνο και από εκεί (από το Λονδίνο), τα χρήματα εμβάστηκαν σε λογαριασμό μιας εταιρείας που ανήκει στον προφυλακισμένο Ελβετό τραπεζίτη».

«Με εμφάνιζε ως Κροίσο»

Ο  εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου ανάφερε ότι ο Π. Μπάιλας προκειμένου να πετύχει τους σκοπούς του τον εμφάνιζε ως Κροίσο και ότι ποτέ στον ίδιο δεν παραδόθηκαν έργα τέχνης.

Υποστήριξε ο Ν. Ζήγρας στην απολογία του: «Το ότι οι πίνακες ποτέ δεν παραδόθηκαν σε εμένα, τον υποτιθέμενο αγοραστή, όπως και το ότι ο κ. Μπάιλας είχε εγγυηθεί για εμένα προσωπικά στη Morgan Stanley προ δεκαετίας πως είμαι ένας κροίσος, ενώ φέρεται να έχει λάβει από εμένα εκατοντάδες τηλεφωνικές εντολές μεταφοράς χρημάτων είναι ασήμαντες λεπτομέρειες. Όπως ομολογεί ο κ. Μπάιλας, αυτός εμπνεύστηκε τη διαδικασία, αντί να πωλήσει σε εμένα, τον από δεκαετίας γνώριμό του, τους πίνακες και να πληρωθεί απευθείας από τη δήθεν εταιρεία μου. Όπως λεπτομέρειες είναι και τα εμβάσματα από τη NULUFIELD σε λογαριασμό της μητέρας του ίδιου καρδιακού φίλου του κ. Μπάιλα».

«Πλαστογραφούσαν την υπογραφή μου»

Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του ο Ν. Ζήγρας δήλωσε: «Μεταξύ άλλων «απολογήθηκα» στους Ελβετούς για την κατηγορία του κ. Μπάιλα, ο οποίος με εγκαλεί μέσω της πολυτελούς ομάδας Ελβετών και Άγγλων δικηγόρων του και για τα 2,2 εκατομμύρια που αγωνίστηκα και πέτυχα να επιστρέψουν στην Ελλάδα, μια και φαινόταν, πάντα με τις υπογραφές του κ. Μπάιλα, πως ήμουν ο οικονομικός δικαιούχος της NULUFIELD. Με τη σειρά μου εγκάλεσα την Ελβετική Δικαιοσύνη, διότι προκειμένου να προστατεύσει το Ελβετικό Τραπεζικό σύστημα, δεν έχει κυνηγήσει όλους αυτούς που πλαστογραφούσαν την υπογραφή μου, έκαναν εικονικές τραπεζικές συναλλαγές και υπεξαιρούσαν χρήματα από μίζες, ενώ υπενθύμισα πως ένα μέρος από τις μίζες αυτές είχε παραλήπτη πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης της Ελβετίας προκειμένου να συγκαλύψει τις διαδρομές των αμαρτωλών χρημάτων.

Όσο για τους λατρεμένους συγκατηγορουμένους μου, οι οποίοι διά ορισμένων εκ των συνηγόρων τους με κατηγόρησαν στον πρώτο βαθμό, πως είμαι ο αληθινός δικαιούχος της NULUFIELD, τους καλώ να επαναλάβουν άμεσα στο Εφετείο Αθηνών τα όσα είχαν ισχυριστεί για να κλονίσουν την αξιοπιστία μου».

«Να επιστραφούν τα κλεμμένα»

Ακόμη, στη δήλωσή του ο Ν. Ζήγρας αναφέρει: «Όπως υποστήριξε η ειδική συνεργάτης των συνηγόρων μου κυρία Κασσαβέτη Ελένη, έχοντας αναλύσει τις χρηματορροές των εξωχώριων εταιρειών, «με βάση τη χαρτογράφηση των εμβασμάτων, των προσώπων που κρύβονται πίσω από τις εξωχώριες εταιρείες, τις συγγενικές ή φιλικές σχέσεις που τα συνδέουν, τις ημερομηνίες και τους τόπους των εμβασμάτων, και ιδίως τις αιτίες των συναλλαγών, τα συμπεράσματα που εξάγονται επιδέχονται μόνο μία ερμηνεία και καμία αμφισβήτηση.

Υπέβαλλα τέλος, στην Ελβετική Δικαιοσύνη το αίτημα για συνδρομή των συνηγόρων μου Ηλέκτρα Κωνσταντινίδου και Στέλιο Γκαρίπη στην προσπάθειά μου να αποκαλυφθεί πλήρως η αλήθεια για το τι πραγματικά συνέβη στις Ελβετικές Τράπεζες τη δεκαετία που μας πέρασε και να επιστραφούν τα κλεμμένα χρήματα του Ελληνικού λαού».

Βασιλική Κόκκαλη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ