29 Ιουνίου 2015

BINTEO-ΦΩΤΟ-Χάος σε ΑΤΜ και σούπερ μάρκετ -Αδειοι οι δρόμοι και τα μαγαζιά

Εδώ και λίγη ώρα ορισμένα ΑΤΜ άρχισαν να δίνουν ξανά χρήματα, έως 60 ευρώ, που είναι και το ανώτατο όριο που τέθηκε λόγω των capital controls.
Σε αυτά τα ΑΤΜ, (κυρίως στο κέντρο της Αθήνας και στην Καλλιθέα) επικρατεί το αδιαχώρητο, καθώς πολίτες τα... πολιορκούν και στήνονται στην ουρά προκειμένου να τραβήξουν τα 60 ευρώ που δικαιούνται βάσει του πλαφόν.



Αδειοι δρόμοι στην Αθήνα
Εντωμεταξύ, «παγωμάρα» επικρατεί από το πρωί, πρώτη ημέρα με τις τράπεζες κλειστές και την επιβολή των capital controls, σε όλη την αγορά. Αδειοι δρόμοι, άδεια μαγαζιά, βενζινάδικα χωρίς καύσιμα συνθέτουν την εικόνα της πρωτεύουσας.

Η σημερινή ημέρα, μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να σύρει τη χώρα σε δημοψήφισμα και την κυβερνητική απόφαση για κλείσιμο των τραπεζών και ταυτόχρονη επιβολή capital controls είναι πολύ διαφορετική για όλη τη χώρα.

Η αγορά από το πρωί έχει παγώσει εντελώς, εκτός από τα σούπερ μάρκετ όπου επικρατεί το αδιαχώρητο για μια ακόμη ημέρα. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα της άδειας Ερμού όπου εκτός από τους ελάχιστους τουρίστες δεν κυκλοφορεί κανένας άλλος.



Η αγορά έχει περιέλθει σε πλήρη απραξία δηλώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Παναγής Καρέλλας

Σε πλήρη απραξία βρίσκεται η αγορά, λόγω του διαμορφωθέντος κλίματος και της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων, όπως σημείωσε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Παναγής Καρέλλας και ζήτησε από την πολιτεία, "ως ελάχιστο δείγμα μέριμνας προς τον εμπορικό κλάδο, να διαμορφώσει άμεσα ένα σαφές και ολοκληρωμένο κανονιστικό πλαίσιο για τη λειτουργία της αγοράς».
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος και το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου, με αφορμή τις πρόσφατες πολιτικές πρωτοβουλίες:
«Ύστερα από πέντε μήνες άκαρπων διαπραγματεύσεων που βύθισαν την ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση μεταθέτει την ευθύνη στον ελληνικό λαό για να αποφασίσει με ένα Ναι ή ένα Όχι την πορεία και το μέλλον της χώρας, θέτοντας σε αμφισβήτηση την αξιοπρεπή διατήρηση της χώρας εντός της Ευρωζώνης.
Οι πολίτες της χώρας θα πρέπει με ψυχραιμία και νηφαλιότητα να αποτρέψουν την άτακτη χρεοκοπία και την επιστροφή στη δραχμή, συμβάλλοντας στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και στην επίτευξη της καλύτερης δυνατής συμφωνίας με τους εταίρους-πιστωτές που θα σηματοδοτεί την αφετηρία μιας νέας κοινής προσπάθειας με άμεσο στόχο το σχεδιασμό ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού κράτους όπου θα αποκλείονται συντεχνιακές κατά περίπτωση απαιτήσεις, αναχρονιστικά κεκτημένα, παραγοντισμός, πελατειακές σχέσεις και κομματικές εξυπηρετήσεις και θα διασφαλίζει:
- Την ισότιμη παραμονή της χώρας εντός του ευρώ
- Την ανάταξη της πραγματικής οικονομίας
- Την εφαρμογή αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων
- Την απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς
- Την ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού της χώρας
- Την αποτελεσματική λειτουργία των κοινωνικών δομών, με έμφαση στην συνέχιση αξιοπρεπών παροχών για την κοινωνική πρόνοια και την ασφάλιση.
Εκπροσωπώντας ένα μεγάλο μέρος της Ελλάδας της παραγωγής και της δημιουργίας, προσφέροντας εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, και όντας οι μόνιμοι και σταθεροί αιμοδότες των ασφαλιστικών ταμείων και των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού, καλούμε τα πολιτικά κόμματα, τους φορείς και τους πολίτες να αναλάβει ο κάθε ένας το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί ώστε να αποφευχθεί ο διχασμός του ελληνικού λαού, κατέληξε ο κ. Καρέλλας.

Η ίδια... ερημιά και στους δρόμους, όπου η μειωμένη κίνηση είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.



Χίλτον στις 11:00







Ερημιά στην Καλλιρόης στις 11:15





Αδεια και η Συγγρού στις 11:15

Ξέμειναν από καύσιμα τα μισά πρατήρια
Σε αντίθεση με χθες όπου στα πρατήρια υγρών καυσίμων υπήρχαν ατελείωτες ουρές, σήμερα η εικόνα δεν είναι αντίστοιχη. Και αυτό γιατί στα περισσότερα πρατήρια έχουν τελειώσει τα καύσιμα. Το πρόβλημα με τις ελλείψεις κλιμακώθηκε μετά την ανακοίνωση για κλείσιμο των τραπεζών και capital controls καθώς οι πρατηριούχοι δεν μπορούν να πληρώσουν τις παραγγελίες που έχουν κάνει λόγω των προβλημάτων στο τραπεζικό σύστημα. Αποτέλεσμα αυτού, πάνω από τα μισά πρατήρια στην Αττική να είναι κλειστά.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μέλος της Ενωσης Βενζινοπωλών (ΕΒΝΑ) Αγγελος Τούντας αυξημένη κατά 300% ήταν η κίνηση στα βενζινάδικα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Στο ερώτημα αν τίθεται θέμα επάρκειας, ο κ. Τούντας είναι κατηγορηματικός ότι τέτοιο ζήτημα δεν υφίσταται και ότι αν υπάρξουν κάποιες ελλείψεις σε μεμονωμένες περιπτώσεις, από αύριο θα έχει ξεπεραστεί και το παραμικρό πρόβλημα.

Ενα πολύ μεγάλο ποσοστό των πελατών στα βενζινάδικα επιχείρησαν, λόγω περιορισμένης ρευστότητας, να κάνουν τις συναλλαγές τους μέσω καρτών. Στο ερώτημα αν τα βενζινάδικα δέχονται αυτόν τον τρόπο πληρωμής, ο κ.Τούντας δηλώνει ότι «υπάρχουν και κάποια βενζινάδικα που δέχονται», αλλά επισημαίνει επί της ουσίας ότι αυτό γίνεται αποδεκτό από λίγα πρατήρια βενζίνης. Αιτιολογώντας αυτήν τη στάση, ο κ. Τούντας τονίζει ότι ο λόγος που δεν δέχονται κάρτες είναι ότι οι βενζινοπώλες ουσιαστικά θα εισπράξουν τα χρήματα μετά από 10 ημέρες, ενώ οι εταιρείες που τους διαθέτουν τα καύσιμα -και οι οποίες παλαιότερα εισέπρατταν μετά από 5 ημέρες- πλέον συναλλάσσονται μόνο σε μετρητά.



Αυτή είναι η εικόνα που αντιμετωπίζουν πολλοί οδηγοί σε πολλά πρατήρια καυσίμων από το πρωί...

Χαμός και στα σούπερ μάρκετ -Τρέχει ο κόσμος να ψωνίσει προμήθειες

Με την Ελλάδα να βρίσκεται πλέον στο σημείο μηδέν, ο κόσμος είναι σε κατάσταση πανικού και εκτός από τις ουρές στα ΑΤΜ και στα σούπερ μάρκετ γίνεται το αδιαχώρητο. Συσκευασμένα τρόφιμα -όσπρια, ρύζι, μακαρόνια κλπ-, κονσέρβες, ακόμα και ψωμί του τοστ εξαφανίζονται σε χρόνο ρεκόρ από τα ράφια.

Ενδεικτικό είναι ότι το Σάββατο -αμέσως μετά την ανακοίνωση για δημοψήφισμα- στα σούπερ μάρκετ επικράτησε πανικός. Μάλιστα άνθρωποι με γνώση της αγοράς είπαν στο iefimerida.gr πως το Σάββατο στα σούπερ μάρκετ οι αυξήσεις στις πωλήσεις κινήθηκαν από 33% έως 37%. Μάλιστα χαρακτηριστικό είναι ότι κάποιοι μιλούσαν ακόμα και για πωλήσεις που θύμιζαν ημέρες Χριστουγέννων.

Σούπερ μάρκετ: Ανάρπαστα ρύζι, αλεύρι, μακαρόνια, όσπρια, γάλα και ζάχαρη - ΦΩΤΟ
Πολύ αυξημένη είναι η κίνηση στα σούπερ μάρκετ όλης της χώρας. Οι καταναλωτέςαμέσως μετά την ανακοίνωση της διεξαγωγής του δημοψηφισμάτος ψωνίζουν τεράστιες ποσότητες από όσπρια, ρύζι, μακαρόνια, αλεύρι, ζάχαρη και γάλα εβαπορέ. Ελάχιστοι πληρώνουν με μετρητά. 

"Τρεις διάδρομοι δουλεύουν και έχουν κόσμο" λένε στο Newsit υπάλληλοι που εργάζονται στα σούπερ μάρκετ.

Ανάρπαστα τα τρόφιμα μακράς διάρκειας

Ο κόσμος έχει φοβηθεί και σπεύδει να προμηθευτεί τρόφιμα μακράς διάρκειας όπως ρύζι, όσπρια, μακαρόνια, αλεύρι, ζάχαρη και γάλατα εβαπορέ καθώς και παιδικά γάλατα.



Οι εικόνες από τα ταμεία τα super market είναι ενδεικτικές.





Αξίζει να σημειωθεί πως οι περισσότεροι καταναλωτές πληρώνουν με κάρτα και όχι με μετρητά. Είδαμε εικόνες συνταξιούχων και ηλικιωμένων ανθρώπων που πήγαν σουπερ μαρκετ με τα εγγόνια τους για να πληρώσουν με τις κάρτες των γονιών τους ή για να τους δείξουν πως να πληρώσουν με τις χρεωστικές κάρτες των τραπεζών.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΟΥ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ newsit.gr