09 Ιουνίου 2015

ΤΙ ΒΛΕΠΩ; ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ "ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ"; Με κυβερνητικό ΟΚ η επένδυση στην Κασσιόπη

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Και με τη βούλα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχωράει το project της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας NCH Capital στην Κασσιόπη της Κέρκυρας, αφήνοντας χωρίς πολιτική κάλυψη τη ρητορική περί τσιμεντοποίησης και ξεπουλήματος που φάνηκε αρχικά να βρίσκει έδαφος στην τοπική κοινή γνώμη καθώς υπήρχε άγνοια για τα χαρακτηριστικά της επένδυσης.
Στην 47σέλιδη πρόταση που απέστειλε η κυβέρνηση στους θεσμούς στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης των δύο πλευρών με στόχο της επίτευξη μιας κοινώς αποδεκτής συμφωνίας, η αξιοποίηση του Ερημίτη στην Κασσιόπη περιλαμβάνεται στη λίστα των παραχωρήσεων που θεωρούνται "ολοκληρωμένες” (μαζί με αυτές του ΟΠΑΠ, των Ελληνικών Λαχείων, άλλων κρατικών ακινήτων, τηλεπικοινωνιακών αδειών κλπ).

Στην ελληνική πρόταση έχουν προϋπολογιστεί έσοδα 10 εκατ. ευρώ για το 2015, τρία εκατ. το 2016 και άλλα δέκα εκατ. ευρώ έως το 2021. Σημειώνεται ότι, με βάση τη σύμβαση παραχώρησης, τα ποσά αυτά αφορούν το οικονομικό αντάλλαγμα για την απόκτηση του δικαιώματος της επιφάνειας (σ.σ. η έκταση δεν πωλείται, αλλά παραχωρείται για διάστημα 99 ετών), ενώ επιπλέον 2,3 εκατ. ευρώ αφορούν την πιθανή συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ στην μελλοντική υπεραξία του ακινήτου μετά από 6 χρόνια. Επιπλέον, σε περίπου 75 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθει το σύνολο της επένδυσης για την ήπια ανάπτυξη του ακινήτου κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Η εν πολλοίς αναμενόμενη αυτή εξέλιξη (αφού και η διαδικασία αδειοδότησης προχωρούσε κανονικά και όλες οι προσφυγές είχαν απορριφθεί) προκάλεσε αναστάτωση σε κινήματα πολιτών και φορείς που είχαν ταχθεί κατά του project, κυρίως όμως προκαλεί προβλήματα σε όσους από την Περιφέρεια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση είχαν "επενδύσει” πολιτικά κατά του Ερημίτη. Υπενθυμίζεται πως το Δημοτικό Συμβούλιο και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων έχουν πολλάκις τοποθετηθεί αρνητικά για τη συγκεκριμένη αξιοποίηση κρατικής ακίνητης περιουσίας, μια από τις πρώτες παραχωρήσεις που ολοκλήρωσε το ΤΑΙΠΕΔ, και πλέον αναμένεται η στάση τους για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου που μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων (δυναμικότητας 180 κλινών) και τουριστικές κατοικίες.

Η ανάπτυξη σχεδιάζεται να γίνει σε ένα σημείο του νησιού που λόγω της μορφολογίας και της έλλειψης εποπτείας λιγοστοί μπορούσαν να επισκεφθούν πλην όσων επιχειρούσαν να την καταπατήσουν) πριν γίνουν γνωστά τα σχέδια αξιοποίησής της και που γειτνιάζει σε μια περιοχή όπου κατά καιρούς έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις μισθώσεων πολυτελών κατοικιών χωρίς να αποδίδονται φορολογικά έσοδα στο κράτος. Η επένδυση της NCH Capital στοχεύει στην ανάδειξη και στην προστασία της έκτασης, με το επενδυτικό σχέδιο να προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία δικτύου άρδευσης και πυρόσβεσης, την εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης και επεξεργασίας λυμάτων, την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, έργα αναβάθμισης και προστασίας της δασικής έκτασης και των μικρών υγροτόπων (π.χ. μονοπάτια, θέσεις θέας και ανάπαυσης, σήμανση κλπ), καθώς και την ανάδειξη και αξιοποίηση ενός διατηρητέου ανεμόμυλου που βρίσκεται στην περιοχή.

Απορρίπτοντας τα περί "τσιμεντοποίησης”, οι επενδυτές έχουν δεσμευτεί για συνολική δόμηση που θα καλύπτει μόλις το 8% της έκτασης, ήτοι 35 χιλ.τετραγωνικά σε σύνολο έκτασης 447 χιλ.τ.μ., με σημαντικά χαμηλότερη κάλυψη και με το μεγαλύτερο μέρος της να παραμένει ελεύθερα προσβάσιμο στο ευρύ κοινό, συμπεριλαμβανομένων των δασικών τμημάτων και του υγροβιότοπου. Σημειώνεται ότι δεν θα υπάρξει περίφραξη του συνόλου του ακινήτου, παρά μόνο τοπικά ανά τομέα δόμησης, επιτρέποντας την κυκλοφορία της πανίδας εντός των δασικών τμημάτων της περιοχής μελέτης, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει την ανάπτυξη ανάπτυξη "πράσινων κτιρίων” με χρήση βιοκλιματικών τεχνολογιών.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η φάση κατασκευής προβλέπεται ότι θα διαρκέσει 15 έτη, κάτι που μεταφράζεται σε ευκαιρίες και θέσεις απασχόλησης τόσο κατά το συγκεκριμένο στάδιο, όσο και αργότερα, στη φάση λειτουργίας του παραθεριστικού – τουριστικού χωριού. Συγκεκριμένα, το έργο θα κατασκευαστεί σε τρεις φάσεις, αρχής γενομένης από το ξενοδοχείο και τις πρώτες παραθεριστικές κατοικίες, τα έργα και δίκτυα υποδομής. Η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει την λιμενική εγκατάσταση (μαρίνα 57 σκαφών), τουριστικές κατοικίες και συμπληρωματικά δίκτυα υποδομής και η τρίτη το υπόλοιπο μέρος των τουριστικών κατοικιών.

nikos.chrissikopoulos@capital.gr