02 Ιουνίου 2015

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΣΥΡΙΖΑ: ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΓΙΑ ΕΜΑΣ... ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ: Πενταμερής πιστωτών για κατάρτιση τελεσιγράφου προς την Ελλάδα-Σε αναμμένα κάρβουνα ο Τσίπρας

Δεν μπορεί να αποκλειστεί μια πρόταση-τελεσίγραφο. Στη σύσκεψη, που έλαβε χώρα στο Βερολίνο, συμμετείχαν η Άνγκελα Μέρκελ , ο Φρανσουά Ολάντ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Μάριο Ντράγκι και η Κριστίν Λαγκάρντ. Δεν αποκλείεται να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν σήμερα και οι επόμενες ώρες μπορεί να είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, μετά από τέσσερις μήνες διαπραγμάτευσης.

Έκτακτη σύσκεψη κορυφής είχαν στο Βερολίνο οι εταίροι-πιστωτές, προκειμένου να ετοιμάσουν από κοινού μια πρόταση – πιθανώς τελεσίγραφο – που θα παρουσιαστεί στην ελληνική κυβέρνηση, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εξελίξεων μέσα στις επόμενες ώρες.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η συνάντηση, που κράτησε περίπου τρεις ώρες, παρέμενε μυστική, ωστόσο, όταν διέρρευσε προκάλεσε «σεισμό» στα διεθνή ΜΜΕ και τα social media.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της καγκελαρίας η συνάντηση κράτησε περίπου τρεις ώρες, ενώ, όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι διαδικασίες. Ολες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα είναι σε συνεχή επικοινωνία και με την Ελλάδα.

Σενάρια για τελεσίγραφο

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του βρετανικού Channel 4, Πολ Μέισον, η Ευρωτράπεζα και το Ταμείο εμφανίζονται έτοιμα να προσφέρουν στην Ελλάδα μια μη διαπραγματεύσιμη πρόταση. Στον αντίποδα, ελληνική κυβερνητική πηγή αναφέρει πως στο ελάχιστο η όποια πρόταση θα πρέπει να περιλαμβάνει προφορικές δεσμεύσεις για την αποκατάσταση της ρευστότητας.

Πηγές του Bloomberg αναφέρουν πως η πρόταση που θα καταρτιστεί θα παρουσιαστεί στην Αθήνα ως η μοναδική ρεαλιστική λύση για την αποφυγή χρεοκοπίας και την διασφάλιση της παραμονής της χώρας μας στο ευρώ.

Το Reuters μεταδίδει πιο απλά πως στόχος της συνάντησης είναι να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των ίδιων των δανειστών ώστε να υπάρξει ενιαίο μέτωπο στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα.

Το γερμανικό οικονομικό πρακτορείο MNI μεταδίδει πως από τη σύσκεψη ενδέχεται να προκύψει κοινό ανακοινωθέν.

Η συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τους ηγέτες των δυο μεγαλύτερων οικονομικών του ευρώ έρχεται μετά από τέσσερις μήνες ατελέσφορων διαπραγματεύσεων, κι ενώ τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, με δεδομένο ότι το παρατεταμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης λήγει στις 30 Ιουνίου.

Το Euro-working Group έχει διαμηνύσει πως αν δεν υπάρξει συμφωνία έως τις αρχές Ιουνίου υπάρχει κίνδυνος να χαθούν χρήματα στήριξης, καθώς απαιτείται χρόνος για την επικύρωση της συμφωνίας από τα κοινοβούλια και τις κυβερνήσεις των εταίρων.

Υπενθυμίζεται πως οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Κομισιόν ήταν ούτως ή άλλως προγραμματισμένο να συναντηθούν στο Βερολίνο. Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε δεν έγινε καμία δήλωση σχετικά με την Ελλάδα. Αυτό που ήταν αναπάντεχο ήταν η συμμετοχή του κ. Ντράγκι και της κ. Λαγκάρντ στις επαφές.

Περιμένει η Αθήνα

Την ίδια ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου και περί τις 23:30 ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ειδικότερα, χθες το απόγευμα μετέβησαν στο Μαξίμου, προκειμένου να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Σπύρος Σαγιάς, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Προσερχόμενος στην έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων διαβεβαίωσε πως «ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί».

Ερωτηθείς για το περιεχόμενου της συμφωνίας, τόνισε πως «δεν έχουμε ακόμα πληροφορίες γι' αυτά».

Μύλος με τα προσχέδια

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Ελλάδα έχει ήδη αποστείλει προσχέδιο συμφωνίας 45 σελίδων, ωστόσο, κυβερνητικοί κύκλοι δεν επιβεβαιώνουν.

Από την Αθήνα αναφέρουν ότι υπάρχει ελληνικό κείμενο-πρόταση βασισμένο στην πρόοδο που έχει γίνει στο Brussels Group, ωστόσο, δεν επιβεβαιώνουν πως έχει αποσταλεί στους Θεσμούς.

Την ίδια ώρα πληροφορίες που μεταδόθηκαν από δημοσιογράφους και ΜΜΕ μέσω social media πως στη μίνι Σύνοδο Κορυφής συζητείται το προσχέδιο της Κομισιόν επίσης δεν επιβεβαιώνονται.

Οι διαφορές των δανειστών

Την διαφορά προσέγγισης των δανειστών περιγράφει σε άρθρο του στους Financial Times ο Πήτερ Σπήγκελ.

Γράφει ο δημοσιογράφος:

Το ΔΝΤ κρατάει την σκληρή γραμμή, κυρίως, επειδή δεν επιθυμεί να αλλάξει τους κανόνες δανεισμού και κυρίως επειδή υπάρχει πίεση από άλλες χώρες οι οποίες λένε ότι η Αθήνα έχει ήδη δεχθεί πολύ ευνοϊκή μεταχείριση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της προωθεί πιο ευνοϊκούς όρους για την Αθήνα γιατί έχει στόχο το να μείνει ανέπαφη η Ευρωζώνη, βασικό στοιχείο για την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η ΕΚΤ επίσης θέλει να κρατήσει το κοινό νόμισμα, ωστόσο, ανησυχεί μήπως δεχθεί πλήγμα η αξιοπιστία της από το γεγονός ότι ξεπερνάει συνεχώς τον ρόλο της ως κεντρική τράπεζα.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει ο Πήτερ Σπίγκελ, εάν η Ανγκελα Μέρκελ αποφασίσει ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη βοήθεια, τα χρήματα θα έλθουν από την Ευρωζώνη και όχι το ΔΝΤ.