29 Ιουνίου 2015

Βενεζουέλα: Εξαφανίζονται οι μπριζόλες!

Δελτίο στα τρόφιμα και στα καύσιμα - Δελτίο και στην «όρεξη για μπριζόλες», σε μια χώρα που κάποτε υπήρξε ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας βοοειδών στον κόσμο
Δεν είναι λίγοι οι επικριτές του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, που υποστηρίζουν πως προσπαθεί να κάνει την Ελλάδα… Βενεζουέλα! Άλλωστε, μόλις την Παρασκευή ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, εκ των θιασωτών της ρήξης, συναντήθηκε με τον πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα, Φαρίντ Φερνάντες, σε μία προσπάθεια να προωθήσει συνεργασία στον πετρελαϊκό τομέα –εκεί που η χώρα του Μαδούρο είναι πλέον «κόκκινο πανί» διεθνώς.
Αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο παρελθόν έχει εκφράσει τον θαυμασμό του για το μοντέλο της χώρας! Και, πλέον, εν όψει και της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, πέραν από την άποψη ότι αυτό που ο λαός καλείται να αποφασίσει είναι για έξοδο ή παραμονή της χώρας στην Ευρώπη, πλέον ο φόβος είναι διάχυτος πως σε περίπτωση που επικρατήσει το «όχι» την Κυριακή, 5 Ιουλίου, η Ελλάδα θα ζήσει δραματικές ημέρες και σκηνές χάους, όπως στη Βενεζουέλα.

Τα δελτία στα τρόφιμα και στα καύσιμα, ο στρατός στους δρόμους και ο πληθωρισμός στο 60% είναι μία πραγματικότητα που γνωρίζουμε αρκετά καλά από τις εικόνες που μεταφέρουν από το Καράκας τα διεθνή ΜΜΕ. Ένα νέο στοιχείο, όμως, που έρχεται να προστεθεί στην καθημερινότητα της χώρας είναι το STOP στην κατανάλωση μπριζόλας! Ναι, στην Βενεζουέλα, η οποία υπήρξε ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας βοοειδών στον κόσμο, μέχρι πρότινος…

Δημοσίευμα του Bloomberg στις 26/06/2015, λίγες ώρες πριν από το διάγγελμα του πρωθυπουργού, που προκάλεσε σοκ εντός κι εκτός συνόρων, τονίζει ότι η μπριζόλα είναι είδος προς εξαφάνιση στη Βενεζουέλα! Σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο, η Βενεζουέλα, με πληθυσμό 30,41 εκατομμύρια μέχρι στιγμής για το 2015 έχει εισάγει μόλις 127.000 αγελάδες, με βάση στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

«Όπως και όλα τα άλλα που συμβαίνουν στη Βενεζουέλα αυτή τη στιγμή, μπορεί κανείς να θεωρήσει υπαίτιο τη "βουτιά" στις τιμές του πετρελαίου. Η πτώση στις πιο πολύτιμες εξαγωγές της χώρας έχει ρημάξει τα συναλλαγματικά διαθέσιμά της, αφήνοντας τη με ελάχιστα δολάρια για την εισαγωγή μη ουσιωδών τροφών. Τα αποθεματικά της χώρας είναι κοντά σε χαμηλό 12ετίας στα 16,3 δισεκατομμύρια δολάρια, έχοντας υποχωρήσει περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο δολάρια τον τελευταίο μήνα», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

«Η τοπική βιομηχανία κρέατος δεν παρουσιάζει καλύτερη εικόνα. Η σφαγή εγχώριων αγελάδων μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ τον Απρίλιο κι ανήλθε σε περίπου 31.000 κεφαλές, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Συσκευασίας Κρέατος. Οι ελλείψεις σε όλα από εμβόλια μέχρι μεταφορές, η έλλειψη χρηματοδότησης και ελέγχου των τιμών έχουν αποδεκατίσει τα άλλοτε κραταιά κοπάδια αγελάδων που ζούσαν στην πλούσια σαβάνα της Βενεζουέλας», προστίθεται.

«Η κυβέρνηση καθορίζει την τιμή ενός κιλού βοείου κρέατος πρώτης κατηγορίας σε 250 μπολίβαρ ή 1,3 δολάρια στην πιο αδύναμη επισήμως συναλλαγματική ισοτιμία. Οι χαμηλές τιμές δεν έχουν αφήσει τα ράφια των σούπερ μάρκετ άδεια, με το ίδιο το κρέας στα μη ελεγχόμενα κρεοπωλεία να έχει έως και 10 φορές πάνω μεγαλύτερη τιμή. Για τη σοσιαλιστική κυβέρνηση, που υπερηφανεύεται για την αύξηση της κατανάλωσης, αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα.

Ο αείμνηστος πρόεδρος Ούγκο Τσάβες και ο διάδοχός του Νίκολας Μαδούρο, προσκολλήθηκαν στην εξουσία για 16 χρόνια μέσα από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, απεργία των εργαζομένων πετρελαίου, φυσικές καταστροφές και βιομηχανική παρακμή, δίνοντας στους φτωχούς περισσότερη και καλύτερη τροφή και στέγαση. Και τίποτα δεν μιλάει καλύτερα για ευημερία όσο μια μεγάλη ζουμερή μπριζόλα», αναφέρεται ακόμη στο δημοσίευμα.

«Ο υπουργός Γεωργίας της χώρας, Ιβάν Γκιλ, είχε καυχηθεί ότι ένας μέσος πολίτης της Βενεζουέλας έτρωγε τρεις φορές περισσότερο κρέας το 2012 από ό, τι πριν από τον Τσάβες, καταναλώνοντας 90 κιλά κρέατος ανά έτος. Τα εν λόγω ποσοστά ακολουθούν πτωτική πορεία από τότε. Ακόμη και πριν από την πτώση των εισαγωγών, η κατά κεφαλήν κατανάλωση βοδινού και κοτόπουλου υποχώρησε κατά δέκα μονάδες για τα χαμηλά εισοδήματα σε διάστημα 18 μηνών έως τον Ιούνιο του 2014, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής Δεδομένων», τονίζεται.

«Για πολλά χρόνια η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει τα τρόφιμα ως πολιτικό εργαλείο, ''ιεραρχώντας τις εισαγωγές σε βάρος της εθνικής παραγωγής"», δήλωσε ο Όττο Γκόμεζ, πρόεδρος του Συμβουλίου Κρέατος της Βενεζουέλας στο Bloomberg. «Όταν η τιμή του πετρελαίου πέφτει, όπως συμβαίνει τώρα, τέτοια σχέδια είναι αδύνατο να επιζήσουν», πρόσθεσε.



Γράφημα 1: Οι εισαγωγές βοοειδών «βυθίστηκαν» κατά 82% αυτή τη χρονιά


Γράφημα 2: Ο αριθμός των βοοειδών που σφάζονται στη Βενεζουέλα έχει υποχωρήσει


Γράφημα 3: Οι πολίτες της Βενεζουέλας γίνονται χορτοφάγοι; Η ετήσια κατανάλωση κρέατος στη Βενεζουέλα ακολουθεί τάχιστη πτωτική πορεία



Ευλαμπία Ρέβη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ