05 Ιουνίου 2015

Πανικός στο Μαξίμου που απαντά με συγκριτικούς πίνακες για να μας πείσει ότι η δικοί του φοροι και χαράτσια είναι καλύτεροι απ'των δανειστών

-Το Μαξίμου επαναλαμβάνει πως το σχέδιο των δανειστών περιέχει ακραίες θέσεις που δεν μπορούν να γίνουν δεκτές
- Για πρώτη φορά η κυβέρνηση παραδέχεται πως έχει υποχωρήσει σε πολλά ζητήματα και έχει συμβιβαστεί
- Αφήνουν μάλιστα αιχμές κατά των δανειστών λέγοντας πως το σχέδιο δεν ανταποκρίνεται στις αλλαγές που είχαν αποδεχθεί το Brussels Group
- H κυβέρνηση συναρτά την υπογραφή συμφωνίας μόνο με λύση για το χρέος και την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας
- Δεν αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας να συναντηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ.Κ. Γιούνκερ

Μετά τη δημοσιοποίηση των προτάσεων των Θεσμών που προβλέπουν σκληρά μέτρα, κυβερνητικές πηγές του Μαξίμου επισημαίνουν πως το σχέδιο περιέχει ακραίες θέσεις που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση.

Μάλιστα, το Μαξίμου αφήνει σαφέστατες αιχμές κατά των δανειστών, αναφέροντας πως τα συγκεκριμένα μέτρα δεν ανταποκρίνονται στις αλλαγές που είχαν αποδεχθεί στο Brussels Group, κατηγορώντας ουσιαστικά τους δανειστές πως εμπαίζουν την ελληνική κυβέρνηση.

Επισημαίνεται δε πως δεν έχουν κάνει ούτε βήμα πίσω, ανεξάρτητα αν στους τέσσερις αυτούς μήνες οι δύο πλευρές είχαν συγκλίνει σε μεταρρυθμίσεις, τις οποίες, ενώ η ελληνική κυβέρνηση ενσωμάτωσε στην πρότασή της, η πρόταση των δανειστών δεν τις εμπεριέχει. Το Μαξίμου σημειώνει πως αυτή η στάση δημιουργεί εύλογα ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο συμβάλει στην εύρεση αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας και διευκρινίζουν με νόημα πως αν γίνουν αποδεκτές αυτές οι προτάσεις θα συνεχιστεί το τραγικό λάθος της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.

Για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση παραδέχεται στον πιο επίσημο βαθμό πως η πρότασή της δεν αντικατοπτρίζει τις προγραμματικές της δηλώσεις, αλλά έχουν υποχωρήσει και συμβιβαστεί στις διαπραγματεύσεις του Brussels Group και των τεχνικών κλιμακίων. Ωστόσο, η κυβέρνηση σημειώνει πως για να δεχτεί να υπογράψει συμφωνία αυτή θα πρέπει να είναι συνάρτηση και μίας λύσης για το χρέος και της κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της ελληνικής οικονομίας.

Το Μαξίμου μάλιστα δίνει και τον οδικό χάρτη για να υπάρξει μία νέα συμφωνία με τους δανειστές επικαλούμενο τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στο συνέδριο του Economist με τα τέσσερα βασικά σημεία:

α. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να μπορέσει η χώρα να διασπάσει το μηχανισμό αναπαραγωγής της λιτότητας και να ανακτήσει τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.

β. Να μην υπάρξουν δεσμεύσεις, υποχρεώσεις για νέες περικοπές. Καμιά νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.

γ. Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στο φαύλο κύκλο της τελευταίας πενταετίας όπου η χώρα αναγκάζεται διαρκώς να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα προηγούμενα και τέλος

δ. Ισχυρό Πρόγραμμα επενδύσεων, συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες.

Όπως ισχυρίζονται οι κυβερνητικές πηγές οι θεσμοί ζητούν την ψήφιση όλων των μέτρων τον Ιούνιο και άμεση εφαρμογή τους από την 1η Ιουλίου 2015. Ζητούν ακόμα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016.


Ο συγκριτικός κατάλογος με όσα προτείνει η κυβέρνηση και όσα απαιτούν οι δανειστές σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές

1. Πρωτογενή πλεονάσματα

Τα πρωτογενή πλεονάσματα έχουν τεράστιο ρόλο στην πορεία για την ανάπτυξη. Μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερου πρωτογενούς πλεονάσματος μεταφράζεται σε 1,8 δισ. ευρώ που διατίθεται στην πραγματική οικονομία και όχι στη μαύρη τρύπα του χρέους.

2015 2016 2017 2018
ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΑΜΑΡΑΣ 3% 4,5% 4,5% 4,2%
ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ 1% 2% 3% 3,5%
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 0,6% 1,5% 2,5% 3,5%

2. ΦΠΑ


Δανειστές: Επιπλέον έσοδα 1% του ΑΕΠ [1,8 δισ. ευρώ τον χρόνο]. Άμεση εφαρμογή της κατάργησης όλων των εξαιρέσεων από 01/07/2015.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΦΠΑ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
6% --------- Φάρμακα, Βιβλία, Θέατρα
11% Φάρμακα, Τρόφιμα Σίτιση, Εφημερίδες, Ενέργεια, Περιοδικά, Ξενοδοχεία, Φρέσκα τρόφιμα, Νερό
23% Ενέργεια, Σίτιση Ειδική κατηγορία τροφίμων, αλλαντικά

Κυβέρνηση:
Η εφαρμογή του νέου ΦΠΑ σε ξενοδοχεία, καταλύματα και νησιά [όπου καταργούνται οι εξαιρέσεις] θα εφαρμοστούν από την 1η Οκτωβρίου του 2015. Ουσιαστικά μειώνονται οι τιμές των φαρμάκων [έστω και κατά μισή ποσοστιαία μονάδα], ενώ σημαντικά μειώνονται και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

3. Συντάξεις - ΕΚΑΣ

Δανειστές:

- Σύνταξη στα 67! Όσοι συνταξιοδοτούνται μετά την 30η Ιουνίου 2015 θα εισπράττουν ανταποδοτική σύνταξη και αφού συμπληρώνουν την ηλικία των 67 ετών.

- Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ ως το τέλος του 2016. Να σημειωθεί ότι η κατάργηση του ΕΚΑΣ περιλαμβάνονταν στα προαπαιτούμενα που είχε υπογράψει ο Γ. Στουρνάρας.

- Περικοπές στις συντάξεις κατά 1% του ΑΕΠ τον χρόνο [1,8 δισ. ευρώ!]

Κυβέρνηση:

- Καμιά περικοπή σε συντάξεις.

- Δεν θα θιγούν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

- Αναστολή εφαρμογής ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

- Αντικίνητρα για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

4. Φάρμακα


Δανειστές: Αύξηση της συμμετοχής των συνταξιούχων στη δαπάνη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Επίσης αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα στο 11%, από το 6% που ζητάει η κυβέρνηση και το 6.5% που είναι σήμερα.

5. Ασφαλιστικό σύστημα

Οι δανειστές ζητούν:

- Ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων [γεγονός που αποδέχεται και η κυβέρνηση].

- Κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

- Σύνδεση ασφαλιστικών εισφορών με τη σύνταξη.

- Εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, που θα οδηγήσει στην εξάλειψή τους.

6. Εισφορά αλληλεγγύης

Η κυβέρνηση τροποποιεί τις κλίμακες της εισφοράς αλληλεγγύης. Στόχος της να πληρώσουν επιτέλους τα υψηλότερα εισοδήματα και όχι, ως συνήθως, οι χαμηλόμισθοι και οι συνταξιούχοι:

* 12.000 – 20.000 ευρώ 0,7%

* 20.001 – 30.000 ευρώ 1,4%

* 30.001 – 50.000 ευρώ 2,0% [από 1,4%]

* 50.001 – 100.000 ευρώ 4,0% [από 2,1%]

* 100.001 – 500.000 ευρώ 6,0% [από 2,8%]

* Πάνω από 500.000 ευρώ` 8,0% [νέα κλίμακα]

7. Φορολογική δικαιοσύνη

Δανειστές:

- Ζητούνται έσοδα 2,65 δισ. ευρώ από τα ακίνητα [όσα, δηλαδή, αποδίδει ο ΕΝΦΙΑ] για το 2015 και άλλα τόσα για το 2016, παρά την όποια μείωση των αντικειμενικών τιμών ζώνης.

- Μεγάλη αύξηση της φορολογίας των αγροτών

- Οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών να γίνου ευκολότερες.

Κυβέρνηση: Η κατεύθυνση της φορολογίας δείχνει τη θέληση της κυβέρνησης να συγκρουστεί με τον πυρήνα όλων όσων ευνοήθηκαν κατά την περίοδο των μνημονίων –και όχι μόνο- προκειμένου να ανακουφίσει τα χαμηλότερα στρώματα, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

- Έκτακτη εισφορά στα κέρδη των μεγαλύτερων επιχειρήσεων

- Φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων

- Φόρος πολυτελείας 13% από 10% [αεροσκάφη, ανεμόπτερα, σκάφη αναψυχής, πισίνες, αυτοκίνητα των 2.500 κυβικών και άνω].

- Τηλεοπτικές άδειες.

- Είσπραξη προστίμων ΚΤΕΟ, ανασφάλιστων οχημάτων.

- Περιστολή φοροδιαφυγής και αύξηση εσόδων από ΦΠΑ μέσω ελέγχων και νομοθετικής δυνατότητας επίλυσης υποθέσεων για να υπάρχει η δυνατότητα είσπραξης των προστίμων.

- Πάταξη λαθρεμπορίου καυσίμων.

- Έλεγχοι στις τραπεζικές συναλλαγές/μαύρο χρήμα.

- Συνεργασία με αρχές χωρών όπου υπάρχουν αποκρυφθέντα κεφάλαια [ήδη υπάρχει τεχνική συνεργασία με Ελβετία].

8. Δημόσιο

Οι δανειστές ζητούν γενναίες μειώσεις μισθών στο δημόσιο. Ιδιαίτερα στους χαμηλόμισθους!

Πραξιτέλης Σαραντόπουλος