05 Ιουνίου 2015

BINTEO-Σαμαράς σε Τσίπρα: Την παλεύεις ρε; Να συναινέσουμε σε αύξηση ΦΠΑ στα τρόφιμα ή κατάργηση μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά;

Αυτά που ζητάνε οι δανειστές είναι τρεις φορές χειρότερα από το mail Χαρδούβελη είπε ο πρόεδρος της ΝΔ - «Φέρτε την τελική συμφωνία κι εμείς θα σας πούμε, παρατηρήσεις κάνουμε απόψε» τόνισε ο κ. Σαμαράς

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε την Παρασκευή ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος μιλώντας από το βήμα της Βουλής υποστήριξε πως η χώρα πάει σε αναγκαστικό δανεισμό και σε τρίτο Μνημόνιο.

«Η πρόταση της Τρόικας είναι να πάτε κατευθείαν σε νέο Μνημόνιο, όταν εμείς τη χώρα την βγάζαμε από το Μνημόνιο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ και κατηγόρησε τη κυβέρνηση δεν έλεγε την αλήθεια ότι η συμφωνία «έρχεται και καθαρογράφεται», υποστηρίζοντας παράλληλα πως δεν έγινε καμία διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, η κυβέρνηση κορόιδεψε τον ελληνικό λαό με σημαία το δήθεν καταστροφικό email Χαρδούβελη που, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «τώρα οι δικοί σας λένε ότι είναι μια όαση μπροστά σε αυτά που έχετε φέρει».

Ο κ. Σαμαράς είπε πως αυτά που ζητάνε τώρα οι δανειστές είναι «τρεις φορές χειρότερα» και πρότεινε στην κυβέρνηση να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με βάση το email Χαρδούβελη.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε πως η χώρα πρέπει να επιστρέψει στην ανάπτυξη που είχε πετύχει η κυβέρνησή του και μεταξύ άλλων τόνισε ότι τα χαμηλά πλεονάσματα αυξάνουν τις δανειοδοτικές ανάγκες της χώρας.

«Ό,τι κερδίζετε από τα χαμηλά πλεονάσματα έχει ήδη χαθεί από την κατάσταση της οικονομίας τους τελευταίους τέσσερις μήνες», ανέφερε χαρακτηριστικά

Όμως, όπως υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, οι δανειστές προτείνουν τώρα στην κυβέρνηση πολύ βαρύτερα μέτρα από εκείνα που είχαν προτείνει στην κυβέρνησή του  και τόνισε ότι είναι «θράσος» να τους ρωτά ο πρωθυπουργός αν υποστηρίζουν την ελληνική πρόταση ή εκείνη των δανειστών.

«Εμείς έχουμε απαντήσει στα ερωτήματα που θέτετε εσείς σήμερα», ανέφερε και πρόσθεσε: «Κάθε χρόνο από το 2012 και μετά, μας ζητούσαν πρόσθετα μέτρα, για να πιάσουμε τους στόχους. Μας ζητούσαν κατάργηση του ΕΚΑΣ, μείωση συντάξεων, αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Τα είχαμε αρνηθεί όλα, γιατί είχαμε τη δύναμη να το κάνουμε, γιατί πιάναμε τους δημοσιονομικούς στόχους».

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά αν η κυβέρνησή του είχε αποδεχθεί την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά πέρυσι θα είχε κλείσει η 5η αξιολόγηση , ωστόσο, όπως τόνισε, δεν το έκανε.
«Μόνοι σας προτείνετε ΦΠΑ στο 23% στα συσκευασμένα τρόφιμα, δεν το ζητούν οι δανειστές. Η δική σας πρόταση για την έκτακτη εισφορά χτυπά κατευθείαν τη μεσαία τάξη. Είχαμε αρχίσει να ανακουφίζουμε τη χώρα, είναι αλήθεια ότι λάβαμε σκληρά μέτρα», σημείωσε.

Στη συνέχεια ο πρόεδρο της ΝΔ είπε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ διέσυρε την χώρα στο εξωτερικό και απηύθυνε έκκληση να μπει ένα τέρμα στις συκοφαντίες, ζητώντας παράλληλα από την κυβέρνηση να πάψει να «χαϊδεύει» το Δημόσιο.

Σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά η κυβέρνηση δεν πρέπει να αποδεχθείτε όλα τα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές γιατί έτσι θα υπονόμευε τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας, ωστόσο, υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκε για να φέρει μία καλύτερη συμφωνία εντός του ευρώ και ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να προσέξει να μην γίνει «ο μοιραίος άνθρωπος της χώρας».

Στο τέλος της ομιλίας του ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι απαιτείται εθνική συνεννόηση για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και υποστήριξε πως δεν δέχεται το δίλημμα πληρωμής των δανειστών ή έξοδος από το ευρώ.