21 Ιουνίου 2015

Ανήσυχος και ο Καραμανλής για τις εξελίξεις-Το παρασκήνιο της συνάντησης με Σαμαρά

Tης Έλλης Τριανταφύλλου

Διττό μήνυμα περιείχε το τετ-α-τετ Σαμαρά– Καραμανλή στην οικία του πρώτου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της συνάντησης της Ντόρας Μπακογιάννη με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αλλά και σε μία στιγμή που τα σύννεφα της ρήξης σωρεύονται πάνω από τον εθνικό ορίζοντα.

Οι δύο ηγέτες έδωσαν με τη συνάντησή τους απάντηση στη διαφαινόμενη κλιμάκωση της πολεμικής του Αλέξη Τσίπρα έναντι των πιστωτών, αλλά και ένα σαφές μήνυμα στήριξης της πολιτικής στάσης που τηρεί αυτή την περίοδο ο Αντ. Σαμαράς.

Οι κ.κ. Σαμαράς και Καραμανλής είχαν να συναντηθούν κατ’ ιδίαν τέσσερις μήνες. Από την παραμονή της Καθαράς Δευτέρας 22 Φεβρουαρίου,όπου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για όλα, χωρίς τότε να δημοσιοποιήσουν το τετ-α-τετ τους. Εκείνη την περίοδο, η νέα κυβέρνηση Τσίπρα μόλις είχε αναλάβει και στο «γαλάζιο» παρασκήνιο οι συζητήσεις και ο προβληματισμός για την επόμενη ημέρα της βαριάς εκλογικής ήττας βρίσκονταν σε πρώτο πλάνο.

Στο τε-α-τετ του Φεβρουαρίου

Τότε, ο κ. Σαμαράς είχε θέσει στον πρώην πρωθυπουργό όλα τα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις και τονρόλο ενός εκάστου στο κόμμα και ο κ. Καραμανλής φέρεται να είχε ξεκαθαρίσει στον διάδοχό του ότι ουδείς, ακόμη και οι πιο στενοί πολιτικοί του φίλοι, δεν έχουν εξουσιοδότηση να μιλούν εξ ονόματός του. Από την άλλη, είχε αποσαφηνίσει ότι δεν μπορεί να απαγορεύσει σε κανέναν να εκφράζει τη γνώμη του δημόσια. Στάση, που άλλωστε τηρούσε και σε όλες τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με στελέχη της ΝΔ, στις οποίες άφηνε να εννοηθεί ότι προς στιγμήν «δεν ακούγεται βοή» για το ποιος θα μπορούσε να είναι ο διάδοχος του Αντ. Σαμαρά, χωρίςωστόσο να απορρίπτει τους προβληματισμούς για τη μελλοντική πορεία του κόμματος.
Στο μεσοδιάστημα, μετά και την εκλογή του στενού του συνεργάτη, Προκόπη Παυλόπουλου, στην Προεδρία της Δημοκρατίας, αλλεπάλληλα δημοσιεύματα εμφάνιζαν τον πρώην πρωθυπουργό να επικροτεί τις κινήσεις του κ. Τσίπρα και να εκτιμά ως ορθή την προσπάθεια του νέου πρωθυπουργού να διαπραγματευτεί καλύτερους όρους για τη χώρα. Συνομιλητές του, ωστόσο, είχαν σπεύσει να διαψεύσουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός παρείχε πριν και μετά τις εκλογές, στήριξη στον κ. Τσίπρα, αποδίδοντας τη σχετική φημολογία σε όσους θέλουν να δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα στη Νέα Δημοκρατία.

Η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Στο τετ-α-τετ της προηγούμενης Τρίτης, ο κ. Καραμανλής, σύμφωνα με απόλυτα ακριβείς πληροφορίες του «Π», εμφανίστηκε να συμμερίζεται την ανησυχία του κ. Σαμαρά για τον κίνδυνο να τεθείεν αμφιβόλω η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, αν δεν υπάρξει άμεσα συμφωνία. Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρώην πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να στηρίξει όποια συμφωνία φέρει, αν φέρει, προς ψήφιση η κυβέρνηση, διότι αυτή είναι η μόνη συμβατή με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του κόμματος επιλογή.

Διαφορετική στάση κράτησε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος εκτίμησε ότι δεν μπορεί να επιλεγεί η στάση του κόμματος, αν προηγουμένως δεν γίνει γνωστό το περιεχόμενο της όποιας συμφωνίας.

Αν και ο κ. Καραμανλής απέφυγε να εκφράσει άποψη για την πρωτοβουλία της κας Μπακογιάννη να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, όσοι τον γνωρίζουν καλά θεωρούν ότι ο ίδιος λειτουργεί πάντοτε θεσμικά.

Κατά γενική εκτίμηση στη Νέα Δημοκρατία, η μετέπειτα διαρροή της Συγγρού, ότι «οι δύο άνδρες θεωρούν πως η ΝΔ αντιμετωπίζει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα την όλη κατάσταση και την κρίση και εκτιμούν ότι πρέπει να υπάρχει εγρήγορση, ιδιαίτερα όταν η ΝΔ είναι ο κυρίαρχος πυλώνας για την εγγύηση της ευρωπαϊκής μας προοπτικής», συνιστά ένα ισχυρό σημείο στήριξης για τον κ. Σαμαρά.

Από την έντυπη έκδοση του Παρασκηνίου