15 Ιουνίου 2015

ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΡΟΜΑΞΕΙ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ! Μαξίμου: Μας είπαν «κόψτε συντάξεις, αυξήστε ΦΠΑ ή πάμε σε ρήξη»

Κυβερνητικοί παράγοντες που μετείχαν στις διαπραγματεύσεις περιγράφουν το παρασκήνιο της διακοπής των συνομιλιών - Τι πρότειναν οι πιστωτές για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, τι αντιπρότεινε η Αθήνα

Κόψιμο συντάξεων και αυξήσεις ΦΠΑ ή... ρήξη, ήταν το τελεσίγραφο που αντιμετώπισε μπαίνοντας στη συνάντηση των Βρυξελλών η αντιπροσωπεία που έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Το παρασκήνιο της συνάντησης, όπως το περιγράφουν κυβερνητικοί παράγοντες που μετείχαν στην αποστολή, έχει ως εξής: Στις επαφές που είχαν με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Μέρκελ και Ολάντ του είπαν «πηγαίνετε στους θεσμούς να τα βρείτε». Οι απαιτήσεις τους περιγράφονταν στην πεντασέλιδη επιστολή και προέβλεπαν για το 2016 μέτρα ύψους 2,5% του ΑΕΠ (2,7 δισ. ευρώ) για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό Τα μέτρα που πρότειναν ήταν μειώσεις - συντάξεις και το ηλεκτρικό ρεύμα να μπει στον υψηλό ΦΠΑ.

Η ελληνική πλευρά αντιπρότεινε για το δημοσιονομικό κενό έως 1,9 % του ΑΕΠ να καλυφθεί, όπως λένε,  με μέτρα «βέβαιης απόδοσης» (δηλαδή αυξήσεις φόρων, περικοπές σε δαπάνες για πρόωρες συντάξεις και περιστολή αμυντικών δαπανών κλπ). Για το υπόλοιπο 0,6% του ΑΕΠ πρότειναν διοικητικά μέτρα όπως πχ ενοποιήσεις Ταμείων και φορέων κλπ, χωρίς όμως μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Αρνήθηκε επίσης  και να μετακυλίσει στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ βασικά αγαθά όπως το ρεύμα.

Για 2015 είχαν σχεδόν συμφωνήσει.

Ωστόσο, η πλευρά των δανειστών επέμεινε και πάλι λέγοντας "κάντε μειώσεις στις συντάξεις και αύξηση του ΦΠΑ", που είναι τα πιο σίγουρα μέτρα εξοικονόμησης. Τίποτα άλλο, τα ισοδύναμα πήγαν περίπατο» έλεγε η ίδια πηγή.

Απέναντι στη στάση τους αυτή, η ομάδα Δραγασάκη διαμαρτυρήθηκε για αδιαλλαξία εκ μέρους τους. Η απάντηση που πήραν ήταν: «δεν ήρθαμε εδώ για να το διαπραγματευτούμε, δεν είμαστε εξουσιοδοτημένοι να διαπραγματευτούμε, αυτές τις εντολές πήραμε, πείτε μας τι θα κάνετε, τι προτάσεις έχετε σε αυτά»!

Οι Έλληνες αντέτειναν πως «εμείς είπαμε ότι ήρθαμε να διαπραγματευτούμε, έτσι δεν γίνεται» και η συνάντηση διεκόπη, για να επιστρέψουν ξανά στην Αθήνα.

Επί της ουσίας, οι ξένοι ζητούσαν μέτρα 2,5 δισ. και η ελληνική πλευρά έδινε τα 2 δισ. αλλά χωρίς μειώσεις συντάξεων και μόνον από φόρους και περικοπή των πρόωρων.

Ειδικά για τον ΦΠΑ, οι δανειστές επιμένουν σε μόνον δυο συντελεστες και να πάει το ηλεκτρικό ρευμα στον υψηλό συντελεστή. Η ελληνική αντιπροτείνει τρεις συντελεστές (6% - 13% - 23%) και δέχεται ότι τα τυποποιημένα προϊόντα θα πωλούνται με 23% ενώ τα  φρέσκα στο 13.

«Περιμέναμε ότι μπορούσαν να τα δεχτούν» έλεγε εκ των υστέρων πάντως η ίδια πηγή.

Για τις εξελίξεις αυτές θα ενημερωθεί αναλυτικά σήμερα ο πρωθυπουργός.