Μετά τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Νίκο Αλιβιζάτος που άσκησαν έντονη κριτική, σαφείας αποστάσεις τηρεί και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Φουντώνει το κλίμα αμφισβήτησης των χειρισμών του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου για τις κυβερνητικές ενέργειες σχετικά με το δημοψήφισμα. Πολλοί συνταγματολόγοι, είτε δημοσίως είτε κατ' ιδίαν εκφράζουν έντονη δυσφορία για την ευκολία με την οποία ο κ. Παυλόπουλος αποδέχθηκε και ενέκρινε όλες τις κυβερνητικές αποφάσεις.
Σημειωτέον ότι μετά τον Ευάγγελο Βενιζέλο και ο Νίκος Αλιβιζάτος άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε για εκτροπή! Σε αντίστοιχο πνεύμα, σύμφωνα με πληροφορίες, κινείται και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος έχει την άποψη ότι ο διάδοχός του στο ύπατο αξίωμα "έπρεπε να είχε προφυλάξει τη χώρα".
Η ενόχληση συνταγματολόγων για τον κ. Παυλόπουλο σχετίζεται και με τη στάση που είχε τηρήσει, ως βουλευτής τότε της ΝΔ, στο θέμα του δημοψηφίσματος που είχε αναγγείλει ο Γιώργος Παπανδρέου. Σε δηλώσεις του μάλιστα στο Κανάλι 1 είχε αποδομήσει το εγχείρημα του τότε πρωθυπουργού.
Συγκεκριμένα είχε κάνει λόγο για “έλλειψη πολιτικής σοβαρότητας”, εκφράζοντας την ελπίδα «ο Παπανδρέουνα μην σκέφτεται σοβαρά να κάνει δημοψήφισμα με ερώτημα παραμονή ή έξοδο από το ευρώ».
Σε εκείνες τις δηλώσεις του ο κ. Παυλόπουλος σημείωνε ότι “το Σύνταγμα δεν προβλέπει την διεξαγωγήδημοψηφίσματος για θέματα που αφορούν τα δημοσιονομικά συνεπώς παραμένει το ερώτημα ποιο θα μπορούσε να είναι το ερώτημα που θα ετίθετο στο δημοψήφισμα”. Είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι θέτει «ψευτοδιλήμματα» όταν φέρνει προς ψήφιση νέα μέτρα αλλά δεν έχει καταφέρει να εφαρμόσει αυτά που έχει ήδη «περάσει».