05 Ιουνίου 2015

Σάλος με τη χωματερή που σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Ελληνικό

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Ένα ακόμη χτύπημα στις λιγοστές επενδύσεις που έχουν απομείνει στην Ελλάδα επιφέρει η πρωτοβουλία της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη για χωροθέτηση σε τμήμα 12 στρεμμάτων στην έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό εγκατάστασης που θα “φιλοξενεί” σκουπίδια . 
Αναμφισβήτητα, η πρόθεση της κας Βαλαβάνη ενισχύει τη δυσπιστία τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ως προς το εάν η ελληνική πολιτεία προτίθεται, συντεταγμένα, να χρησιμοποιήσει το “φιλέτο” έκτασης 6,3 χιλιάδων στρεμμάτων της Αττικής Ριβιέρας ως μοχλό ανάπτυξης.

Αυτό όταν η κίνηση της κας Βαλαβάνη δεν βρίσκεται σε γνώση ούτε του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων στο οποίο έχει μεταβιβαστεί το ακίνητο, ούτε της Lamda Development που έχει αναλάβει το έργο της αξιοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Το χειρότερο όμως, όλων- γεγονός που δημιουργεί εύλογες απορίες για τα πραγματικά αίτια της πρωτοβουλίας Βαλαβάνη- είναι ότι οι δήμοι που επικαλείται στην γραπτή δήλωσή της η αναπληρωτής υπουργός δεν έχουν καταθέσει αίτημα για την παραχώρηση χώρου.

Υπενθυμίζεται ότι, σε προχθεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών έκανε λόγο για αίτημα των δήμων Γλυφάδας, Αλίμου, Αργυρούπολης, Ελληνικού και Παλαιού Φαλήρου που αφορά την παραχώρηση χώρου 12 στρεμμάτων στο Ελληνικό.

“Δεν υπάρχει αίτημα”

Την ανυπαρξία αιτήματος επιβεβαιώνει ο δήμαρχος Αργυρούπολης-Ελληνικού που αναφέρει στο Capital.gr ότι έχει προηγηθεί μόνον προκαταρκτικού χαρακτήρα συζήτηση μεταξύ των Δήμων και της Περιφέρειας Αττικής σχετικά με την προωθούμενη κατάρτιση τοπικών σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων.

“Δεν υφίσταται κανένα αίτημα. Κληθήκαμε από την Περιφέρεια Αττικής σε διάλογο σχετικά με τα προωθούμενα τοπικά σχέδια διαχείρισης. Στο πλαίσιο αυτό αναφέραμε ότι είμαστε θετικοί στις εν λόγω συζητήσεις. Αίτημα όμως, δεν υπήρξε”, διευκρινίζει ο κ. Κωνσταντάτος.

Το ίδιο έχει αναφέρει και ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, έχοντας σημειώσει ότι “οι δήμοι των Νοτίων προαστίων συζήτησαν την αναγκαιότητα να βρεθεί χώρος προκειμένου να γίνει ένας τοπικός διαδημοτικός σταθμός διαχείρισης απορριμμάτων στα πλαίσια του προγράμματος που θέλει να εφαρμόσει η Περιφέρεια”.

“Το ζήτημα που προκύπτει από τα όσα δήλωσε η υπουργός σχετίζεται με την επένδυση που σχεδιάζεται στην έκταση του Ελληνικού η οποία έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτη επενδυτή. Εάν, λοιπόν, η επένδυση υλοποιηθεί, τότε προβλέπεται, στο πλαίσιο αυτής, η δημιουργία χώρου διαχείρισης. Εάν, όμως, το έργο δεν υλοποιηθεί τότε θα πρέπει να ενημερωθούμε για το πώς θα αξιοποιηθούν τα 6,3 χιλιάδες στρέμματα. Η περιοχή δεν αντέχει άλλη μιζέρια και εγκατάλειψη”, προσθέτει ο κ. Κωνσταντάτος.

Επισήμως, η πρωτοβουλία Βαλαβάνη εντάσσεται στο πλάνο της κυβέρνησης σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων όπου κύριο ρόλο θα έχει η διαλογή στην πηγή. Τα νοικοκυριά, δηλαδή, θα ξεχωρίζουν τα απορρίμματά τους προτού αυτά κατευθυνθούν στον κάδο και οι δήμοι θα πωλούν τα ανακυκλώσιμα υλικά με απώτερο στόχο την άντληση οικονομικού οφέλους.

Το σχέδιο αυτό, εξάλλου, παρουσίασε την Τετάρτη-λίγες ώρες πριν την παρέμβαση της Νάντιας Βαλαβάνη- ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά πως ένας κομποστοποιητής στην πλατεία Γλυφάδας (σημ.: ο ίδιος κατοικεί εκεί) δεν θα αποτελούσε πρόβλημα. Γι’ αυτό έσπευσε να χαιρετίσει την πρωτοβουλία της συναδέλφου του, παρότι ούτε ο ίδιος ως καθ’ ύλην αρμόδιος, ούτε η κα Βαλαβάνη έχουν υπάρξει ιδιαίτερα διαφωτιστικοί σχετικά με:

-το πώς θα εφαρμόζεται το συγκεκριμένο εγχείρημα. “Θα τοποθετηθούν δηλαδή, νέοι κάδοι, πέραν από τους υφιστάμενους στους οποίους ήδη καταλήγουν, συχνά, μη ανακυκλώσιμα υλικά”, διερωτάται στέλεχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

-το κόστος και την ανταποδοτικότητα της σχετικής διαδικασίας. Θα αγοραστούν νέα φορτηγά για την μεταφορά των απορριμμάτων; Θα προσληφθεί προσωπικό; Πόσα έσοδα θα αποφέρει στους δήμους η συγκεκριμένη διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνουν με νόημα έμπειρα στελέχη του κλάδου διαχείρισης απορριμμάτων, “την ώρα που στο εξωτερικό μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων αποτελούν τουριστικές ατραξιόν, στην Ελλάδα δυνάμει πόλοι υπερτοπικού τουρισμού μετατρέπονται σε σκουπιδότοπους”. Ο λόγος για την μονάδα επεξεργασίας στη Βιέννη που προωθείται ως τουριστικός πόλος έλξης μέσω του επίσημου ιστοτόπου τουριστικής προώθησης της αυστριακής πρωτεύουσας. Και για το Ελληνικό όπου, προτού μπουν μπουλντόζες για να ξηλώσουν, έστω, το τσιμέντο που καλύπτει το 67% της επιφάνειάς του, η κυβέρνηση ανακοινώνει τη δημιουργία χώρου αποθήκευσης σκουπιδιών.

Ερωτήματα για το Ελληνικό

Την ίδια στιγμή, η κίνηση της αναπληρώτριας υπουργού δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για την πορεία του έργου ανάπλασης του Ελληνικού για το οποίο, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες, εν εξελίξει, ιδιωτικοποιήσεις δεν υπάρχει πρόβλεψη για είσπραξη εσόδων. Και αυτό σηματοδοτεί την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να “παγώσει” το έργο, ούσα συνεπής προς τις "οικολογικές" συνιστώσες της που ανέφεραν τον Νοέμβριο του 2011: “Να παλέψουμε, ώστε το Ελληνικό να γίνει πάρκο υψηλού πρασίνου με ελεύθερη πρόσβαση στο χώρο και την παραλία για όλους. Να μην επιτρέψουμε καμία οικοπεδοποίηση και καμία επιχειρηματική δραστηριότητα εντός του χώρου”.

Πρόκειται για τακτική με την οποία διαφωνούν οι θεσμοί, οι οποίοι στο κείμενο των προτάσεών τους αναφέρουν ότι: “μεταξύ άλλων δράσεων, οι αρχές θα πραγματοποιήσουν άμεσα, μη αναστρέψιμα βήματα για την πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων και του Ελληνικού” (among other actions, the authorities will take immediate irreversible steps for the sale of the regional airports and Hellinikon”).

Στην πράξη, λοιπόν, η τύχη του Ελληνικού δεν έχει κριθεί ακόμη και εξαρτάται από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, παρά την πρόθεση της Νάντιας Βαλαβάνη και του Γιάννη Τσιρώνη να εγκαινιάσουν την… ανάπλαση της έκτασης, υλοποιώντας σταθμό μεταφόρτωσης σκουπιδιών…

dimitris.delevegos@capital.gr