29 Ιουνίου 2015

Ζούμε εικόνες από το μέλλον με δραχμή…

Εικόνες από το μέλλον σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή, βλέπουμε και ζούμε σήμερα. Τις είχαμε δει πριν από μερικούς μήνες για πρώτη φορά, αλλά και στη συνέχεια ως τις μέρες μας, στη Βενεζουέλα, στη χώρα που προεδρεύει ο σύντροφος Μαδούρο, στη χώρα με την οποία υπογράψαμε ενεργειακή συμφωνία πριν από μερικές εβδομάδες, αλλά δεν περνούσε από το μυαλό μας και δεν πιστεύαμε ότι θα ζήσουμε ποτέ στην Ελλάδα φαινόμενα λατινοαμερικάνικα στα σούπερ μάρκετ και τις τράπεζες. Αλλά δυστυχώς διαψευστήκαμε.

Πάντως, πολύ καλά έκανε η κυβέρνηση και υπέγραψε συμφωνία ενεργειακής συνεργασίας με τους συντρόφους Μπολιβαριανής κυβέρνησης. Αχρείαστη να είναι. Αρκεί να μην γοητευθεί από τις συνήθειες πλέον (λέμε πλέον γιατί οι ουρές σε σούπερ μάρκετ και οι ελλείψεις αγαθών είναι κανόνας) της Βενεζουέλας. Γιατί τυχόν επιστροφή στη δραχμή, με την οποία τόσο εκστασιάζονται διάφορα μέλη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, θα μας οδηγήσει στη θέση των κατοίκων της Βενεζουέλας και θα μονιμοποιήσει τις ουρές.

Οσοι ονειρεύονται, επιδιώκουν και σχεδιάζουν την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, πιστεύουν ότι τώρα έχουν μία μοναδική ευκαιρία να πραγματώσουν το όνειρό τους και να οδηγήσουν τους Ελληνες στους χειρότερους εφιάλτες τους.

Είναι οι ίδιοι που σήμερα αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης και ο σίγουρος δρόμος για να χάσει το δημοψήφισμα.

Αλέξη Τσίπρα δύο δρόμους έχεις. Ο πρώτος είναι κερδίζοντας κάτι καλύτερο να προχωρήσεις ως την Κυριακή σε νέα συμφωνία με τους εταίρους και να ζητήσεις από το λαό να ψηφίσει ΝΑΙ στο δημοψήφισμα.

Θα πρόκειται για κίνηση που θα ερμηνευτεί ως ελιγμός και θα πιστωθείς πολιτικά μία επιτυχία, στη θέση μιας παταγώδους αποτυχίας που έφερε η ανερμάτιστη διαπραγματευτική συμπεριφορά (δεν θα χρησιμοποιήσω τη λέξη τακτική γιατί δεν πιστεύω ότι ο Τσίπρας ήθελε να φτάσει να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο και με κλειστές τράπεζες).

Ετσι, θα έχεις το χρόνο να προχωρήσεις σε ανασχηματισμό, να απαλλαγείς από τα βαρίδια, τους δραχμολάγνους και όσους δεν παρήγαγαν μια σταλιά κυβερνητικό έργο σε πέντε μήνες, και να προχωρήσεις γρήγορα σε μεταρρυθμίσεις που θα ανορθώσουν την οικονομία, θα απαλλάξουν τον τόπο από τη γραφειοκρατία του Δημοσίου και τη διαφθορά και θα ξεκινήσει η πορεία προς την ανάπτυξη που είναι η μόνο σίγουρη και αποτελεσματική έξοδος από την κρίση..

Αν, όμως, δεν προχωρήσεις σε συμφωνία μία ελπίδα υπάρχει να κερδίσεις το δημοψήφισμα. Να δεσμευτείς εσύ ο πρωθυπουργός με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως το ΟΧΙ σημαίνει αποκλειστικά νέα διαπραγμάτευση με τους εταίρους και σε καμία περίπτωση κερκόπορτα για έξοδο από το ευρώ. Και προπαντός όχι να μαζέψεις, αλλά και να αποδοκιμάσεις δημόσια τα μαντρόσκυλα της δραχμής. Προσοχή ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ, πράγμα που ποτέ ως τώρα δεν έκανες ως πρωθυπουργός ή ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν δεν κάνεις κάτι από τα δύο την Κυριακή το βράδυ θα βρεθείς ενώπιον τεράστιας έκπληξης και η χώρα σε δύσκολη ατραπό νέας αστάθειας και αβεβαιότητας που θα πυροδοτήσει η επερχόμενη σε αυτή την περίπτωση εκλογική αναμέτρηση.

Αλέξη ιδού η Ρόδος ιδού και η αναμέτρηση με την ιστορία…

Θανάσης Λυρτσογιάννης
newsit.gr