10 Ιουνίου 2015

ΑΥΤΑ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΣΟΙΜΠΛΕ ΚΑΙ ΔΕ ΧΑΛΑΡΩΝΕΙ! Ανεβαίνουν οι πωλήσεις αυτοκινήτων παρά την κρίση

Βέβαια κάποιοι λένε ότι μπορεί να προκειται για ενοικιζόμενα που οι εταιρίες αγοράζουν προς αντικατάσταση παλαιών... θα δείξει τους επόμενους μήνες

Ανοδικά κινήθηκαν οι Δείκτες Κύκλου Εργασιών στον τομέα των αυτοκινήτων το α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, τόσο στον κλάδο χονδρικού και λιανικού εμπορίου και επισκευής μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών όσο και στον κλάδο πώλησης μηχανοκίνητων οχημάτων.

Ειδικότερα, ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στον κλάδο 45 της Στατιστικής Ταξινόμησης Οικονομικών Δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει χονδρικό και λιανικό εμπόριο και επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών του Α΄ τριμήνου 2015 ενισχύθηκε κατά 16,5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Α΄ τριμήνου του προηγούμενου έτους. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δ΄ τριμήνου 2014, ο ανωτέρω Δείκτης υποχώρησε κατά 6,5%.

Στον κλάδο 451 της Στατιστικής Ταξινόμησης Οικονομικών Δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει την πώληση μηχανοκίνητων οχημάτων, ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών του Α΄ τριμήνου, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Α΄ τριμήνου 2014, σημείωσε αύξηση 16,8%. Η σύγκριση του ανωτέρω δείκτη με τον αντίστοιχο δείκτη του Δ΄ τριμήνου 2014, κατέδειξε μείωση 6,6%.

Οι ανωτέρω δείκτες, διορθωμένοι ως προς την επίδραση εποχικών γεγονότων (π.χ. έναρξη σχολικής περιόδου, εορτές, τουριστική περίοδος κ.λπ.) παρουσιάζουν την ακόλουθη εξέλιξη:

Ο Εποχικά Διορθωμένος Δείκτης Κύκλου Εργασιών στον κλάδο χονδρικού και λιανικού εμπορίου και επισκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, διορθωμένος ως προς την επίδραση εποχικών γεγονότων (π.χ. έναρξη σχολικής περιόδου, εορτές, τουριστική περίοδος κ.λπ.), εμφάνισε και πάλι αύξηση. Ειδικότερα, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Α΄ τριμήνου 2014, ενισχύθηκε κατά 15,3%, ενώ έναντι του αντίστοιχου δείκτη του Δ΄ τριμήνου 2014 σημείωσε άνοδο κατά 2,8%.

Αντίστοιχα, ο Εποχικά Διορθωμένος Δείκτης Κύκλου Εργασιών στον κλάδο πώλησης μηχανοκίνητων οχημάτων, αυξήθηκε κατά 16,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Α΄ τριμήνου 2014 και κατά 2,8% έναντι του αντίστοιχου δείκτη του Δ΄ τριμήνου του προηγούμενου έτους.

Επισημαίνεται ότι ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στον κλάδο 45 του Δ΄ τριμήνου 2014, ο οποίος ανακοινώθηκε ως προσωρινός στο προηγούμενο Δελτίο Τύπου, λόγω νέων στοιχείων έχει αναθεωρηθεί από 65,4 σε 64,3, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης του κλάδου 451 από 59,3 σε 57,9. Ως εκ τούτου οι ετήσιες μεταβολές τους αναθεωρήθηκαν από 18,5% σε 16,5% και από 22% σε 19,1% αντίστοιχα.