Νέο σόου από την Ζωή Κωνσταντοπούλου για την άρνηση του κεντρικού τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, να παραστεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, σε μια ημέρα που κρίνεται το μέλλον της χώρας. Υπάρχει και πρόβλεψη βίαιης προσαγωγής, προειδοποίησε η Πρόεδρος της
Ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας αντιπρότεινε να κληθεί το διάστημα από τις 6 ως τις 23 Ιουλίου.
Κλήση για την ερχόμενη εβδομάδα του στέλνει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή 26 Ιουνίου, τον καλεί σε άλλη Επιτροπή για να "απολογηθεί" για τις απόψεις που εξέφρασε στην Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής.
Την "εμμονή" Κωνσταντοπούλου κατά Στουρνάρα καταδίκασε και ο Νίκος Φίλης.
Η άρνηση του Γιάννη Στουρνάρα να παραστεί σήμερα στη Βουλή, στην πιο κρίσιμη ημέρα για το μέλλον της χώρας, έγινε γνωστή από την πρώτη στιγμή που παρέλαβε στα χέρια του την επιστολή Κωνσταντοπούλου, την περασμένη Παρασκευή. Αλλά και η Πρόεδρος της Βουλής γνώριζε πως θα έχει κώλυμα για τη σημερινή ημέρα, όμως αυτό προφανώς για την ίδια ήταν μια καλή αφορμή για να εξαπολύσει μια νέα επίθεση κατά του κεντρικού τραπεζίτη.
Η Πρόεδρος της Βουλής, προτάσσοντας την ανάγκη διερεύνησης της υπόθεσης, αλλά και των εξηγήσεων που, όπως είπε, πρέπει να δώσει ο κ. Στουρνάρας για το περιεχόμενο της πρόσφατης νομισματικής έκθεσης - όπου προειδοποιούσε για τον κίνδυνο Grexit αν δεν υπάρξει άμεσα συμφωνία - φάνηκε να αδιαφορεί για τις υποχρεώσεις του Διοικητή της ΤτΕ.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά διάβασε και άρθρο του κανονισμού, που αναφέρεται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Εξεταστικής Επιτροπής, για να υποστηρίξει πως και η Επιτροπή Θεσμών έχει το δικαίωμα να προσαγάγει βιαίως έναν λειτουργό του κράτους.
"Είναι ζήτημα τάξης ποιος καθορίζει την ημερομηνία. Θα τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση" είπε η κ. Κωνσταντοπούλου εισηγούμενη να κληθεί εκ νέου στην Επιτροπή Θεσμών την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ ήταν κάθετη… Ο κ. Στουρνάρας καλείται στην κοινοβουλευτική επιτροπή ΔΕΚΟ την ερχόμενη Παρασκευή, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τη νομισματική έκθεση.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης επιχείρησε να κρατήσει αποστάσεις από την επιμονή της Προέδρου επισημαίνοντας την κρισιμότητα των στιγμών… "Αυτή την ώρα η κυβέρνηση είναι στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης, που θα κριθούν πολλά κα σημαντικότερα από όσα συζητάμε αυτή τη στιγμή. Έχει σημασία ο τόνος και τα επιχειρήματα… Να αποφύγουμε την αντιπαράθεση για τις ημερομηνίες και την όψη ποινικοποίησης της έρευνας της επιτροπής" είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, κατά την ψηφοφορία επέλεξε να ψηφίσει τόσο την πρόταση της Προέδρου όσο και την πρόταση της αντιπολίτευσης που είπε να εξεταστεί ο κ. Στουρνάρας σε μια από τις ημερομηνίες που ο ίδιος υποδεικνύει.
Η κυρία Κωνσταντοπούλου επισήμανε πως η παρουσία του κ. Στουρνάρα είναι υποχρεωτική και πως "αν αρνούταν θα σήμαινε απείθεια με βάση τον Ποινικό Κώδικα" ενώ πρόσθεσε πως "είναι επείγον καθώς έχουν περάσει δεκαετίες που to σκάνδαλο Siemens οργιάζει. Σήμερα έχει γίνει σκάνδαλο συγκάλυψης μέρος του οποίου είναι και η υπογραφή Στουρνάρα".
Υπέρ της πρότασης της Προέδρου τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της Χ.Α.
"Υπάρχει αγωνία στα κόμματα που χρηματοδοτούνταν από γερμανικές εταιρίες. Εμείς πρέπει να αποδείξουμε ότι κανείς δεν απολαμβάνει ασυλία έναντι της δικαιοσύνης και να βρίσκει δικαιολογίες για να αποφύγει τον έλεγχο" είχε δηλώσει νωρίτερα η Ραχήλ Μακρή. "Ο κ. Στουρνάρας βρίσκει χρόνο να καταθέτει εκθέσεις νομισματικής πολιτικής. Δεν υπάρχει δικαιολογία που δεν είναι σήμερα παρόν.
Σας ζητώ να εφαρμόσετε προβλεπόμενα έννομης τάξης, να εγγυηθούμε ισονομία... Να κληθεί άμεσα ίσως και αύριο. Όλα αυτά είναι ύποπτα και επειδή βαδίζουμε σε ύποπτες περιόδους" πρόσθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Η συνεδρίαση της Επιτροπής ήταν προγραμματισμένη για τη 1 το μεσημέρι, αλλά τελικά άρχισε στις 2 παρά τέταρτο, με αποτέλεσμα η πρόεδρος της Βουλής να μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο με ένα τέταρτο καθυστέρηση, για να παραδώσει το πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους στον Πρόεδρο της Δημορκατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.