14 Ιουνίου 2015

Στάση αναμονής επιλέγει να τηρήσει ο κ. Σαμαράς

«Ακόμη και στην περίπτωση συμφωνίας, το μόνον βέβαιο είναι ότι το δράμα θα έχει πολλές πράξεις ακόμη». Η φράση αυτή, στενού συνεργάτη του κ. Αντώνη Σαμαρά, καταδεικνύει και τις εκτιμήσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της γαλάζιας ηγετικής ομάδας σχετικά με την εξέλιξη του θρίλερ που ξεκίνησε την επομένη της 25ης Ιανουαρίου και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Στο επιτελείο της Συγγρού δεν αποκλείουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Αλλωστε η εναλλαγή συναισθημάτων και, κυρίως, η διάψευση πληροφοριών που διακινούνται, κεντρικά, από το Μέγαρο Μαξίμου αποτελούν, όπως σημειώνουν οι «γαλάζιοι», χαρακτηριστικό της κυβέρνησης των κ. Τσίπρα - Καμμένου. Αλλωστε, τα 24ωρα που προηγήθηκαν υπήρξε το κλίμα συμφωνίας μετά την τριμερή Τσίπρα - Μέρκελ - Ολάντ στις Βρυξέλλες και ενώ είχε προηγηθεί ένταση μεταξύ Αθήνας και «θεσμών», η αποκάλυψη για το αδιέξοδο της «πολιτικής διαπραγμάτευσης» και η αποχώρηση ΔΝΤ και ΕΚΤ από το τραπέζι των συζητήσεων, το τελεσίγραφο από τους Ευρωπαίους, οι «διαρροές» του Μαξίμου περί άμεσης επανεκκίνησης της διαβούλευσης και, μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, η δραματοποιημένη έκτακτη μετάβαση των εκπροσώπων του πρωθυπουργού, χθες, στις Βρυξέλλες για την αναζήτηση συμφωνίας. «Τα παιχνίδια και τα ψέματα τελείωσαν. Eχει έρθει η ώρα της ευθύνης για όλους» ήταν η, καθόλου τυχαία, προειδοποίηση του κ. Σαμαρά, το μεσημέρι της Παρασκευής, πριν ο πρόεδρος της Ν.Δ., επαναλάβει την πρόσκλησή του για εθνική συνεννόηση, με το επιχείρημα ότι «η κυβέρνηση δεν έχει άλλη διέξοδο, η χώρα δεν έχει άλλο δρόμο».

Εντός και εκτός συνόρων

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα είχε σειρά επαφών με το εξωτερικό (σ.σ. πέραν των συνομιλητών του στις Βρυξέλλες ενδιαφέρον έχει, μεταξύ άλλων, και η συνάντησή του με τον Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα) με στόχο την άμβλυνση πτυχών της πρότασης των θεσμών που κατά την άποψή του θα προκαλούσαν σημαντική βλάβη στην οικονομία, παρέμεινε τα τελευταία 24ωρα συνειδητά εκτός κάδρου. Αλλωστε, οι αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις και διαρροές εκ μέρους των κυβερνητικών αλλά και η κλιμάκωση των αντιδράσεων εκ μέρους των θεσμών δεν δημιουργούσαν σταθερό έδαφος για μία δική του παρέμβαση. Το ίδιο ισχύει, κατεξοχήν, και για το εσωτερικό πολιτικό πεδίο, όπου ο κ. Σαμαράς έγινε αποδέκτης πολλών εισηγήσεων προκειμένου να αναλάβει ο ίδιος την πρωτοβουλία της συνεννόησης προς την πλευρά του κ. Αλέξη Τσίπρα, στη βάση του «e-mail Χαρδούβελη» το οποίο, εσχάτως, «νομιμοποιήθηκε» από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη δυσφήμηση των τελευταίων μηνών.

Ωστόσο, σε αυτό το ρευστό τοπίο, με κυρίαρχο πρόβλημα ανάγνωσης την πραγματική βούληση του Μεγάρου Μαξίμου (σ.σ. δεν είναι τυχαίοι οι υπαινιγμοί Σαμαρά για τις προθέσεις του κ. Τσίπρα να οδηγήσει σε ρήξη με τους εταίρους) αλλά και τις αντοχές της συμπολίτευσης (βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ) να «σηκώσουν» μία συμφωνία, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέλεξε τη στάση αναμονής και, κυρίως, απέφυγε να δεσμευθεί έναντι μιας συμφωνίας που ουδείς, μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής, στη Συγγρού γνώριζε αν θα υπάρξει και τι περιεχόμενο θα έχει.

Για το επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. το μεγαλύτερο μιας σειράς λαθών του κ. Τσίπρα έγινε την Τετάρτη 3 Ιουνίου κατά τη συνάντησή του με τον κ. Ζ.-Κ.Γιουνκέρ όταν και παρέλαβε τη σκληρή πρόταση των τριών θεσμών για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Εκείνη την ημέρα, όχι τόσο λόγω έλλειψης πληροφόρησης αλλά μάλλον λόγω κακής εκτίμησης των δυνατοτήτων πολιτικών διαπραγμάτευσης και υπέρβασης του ΔΝΤ, ο κ. Τσίπρας μπήκε ο ίδιος κεντρικά στο κάδρο μιας σκληρής πρότασης, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί ο ίδιος, στη συνέχεια, να ανεβάσει τους τόνους (μη πληρωμή ΔΝΤ, άρνηση συνάντησης με Γιουνκέρ) προκειμένου να αποστασιοποιηθεί.

Καθώς οι συνεργάτες του πρωθυπουργού προετοιμάζονταν για ένα ακόμη ταξίδι στις Βρυξέλλες, στη Συγγρού εκτιμούσαν ότι η πολιτική και οικονομική λογική «δείχνει» προς συμφωνία. Μέχρι, τουλάχιστον, την επόμενη ανατροπή...

Οι τρεις μεταβλητές της εξίσωσης

Η πολιτική εξίσωση που έχει μπροστά του ο κ. Σαμαράς περιέχει τρεις μεταβλητές, τη βούληση του Μαξίμου να συνυπογράψει συμφωνία, τη δυνατότητα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να την ψηφίσουν και, τέλος, την αντοχή της κυβέρνησης να την υλοποιήσει. Και αυτή η εξίσωση θα μπορούσε να δώσει από κάλπες μέχρι νέα κυβέρνηση. Η Ν.Δ. διαψεύδει σε όλους τους τόνους ότι η πρόσκληση του κ. Σαμαρά σε συνεννόηση υποκρύπτει σενάρια συγκυβέρνησης. Μάλιστα, δόθηκε «γραμμή» στους βουλευτές του κόμματος να αποφεύγουν σχετικές αναφορές. Η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. εκτιμά ότι δεν έχει λόγο να προτρέχει. Η πρότασή της βρίσκεται στο τραπέζι, τόσο για το εσωτερικό όσο και για το εξωτερικό ακροατήριο, και οι όποιοι όροι θα τεθούν αν και εφόσον τα πράγματα οδηγηθούν εκεί. Τούτων δοθέντων, η ένταση στο εσωτερικό έχει περιοριστεί, αν και οι διεκδικητές τοποθετούνται στη σκακιέρα: ενδεικτικά, Ντόρα Μπακογιάννη και Ν. Δένδιας συνεχίζουν τις τακτικές δημόσιες παρεμβάσεις τους, ο Κυρ. Μητσοτάκης, παράλληλα με τα ΜΜΕ, πραγματοποιεί μία άτυπη περιοδεία ανά την Ελλάδα προς οικοδόμηση πυρήνων, ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης ενεργοποιεί το «καραμανλικό» think tank «Ρεύμα Σκέψης», το οποίο πραγματοποιεί εκδήλωση για την Παιδεία την προσεχή Πέμπτη.

ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ