29 Ιουνίου 2015

Στον αέρα οι παραστάσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις: Αναμένεται κύμα ακυρώσεων

«Σπαζοκεφαλιά» για τον Γιώργο Λούκο, διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου είναι το τί θα κάνει με τις επερχόμενες παραστάσεις, κυρίως του Σαββατοκύριακου, εξαιτίας του δημοψηφίσματος και των εξελίξεων.

Σήμερα το πρωί έγινε γνωστό πως λόγω της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015, η προγραμματισμένη έναρξη του Φεστιβάλ Φιλίππων με την πρεμιέρα της περιοδείας του Εθνικού Θεάτρου για τις Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου, μεταφέρεται μια μέρα νωρίτερα. Αντί για 4 & 5 Ιουλίου όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, οι παραστάσεις θα δοθούν στις 3 & 4 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων.

Ηδη ακυρώνονται πάντως συνέδρια και διαλέξεις προγραμματισμένα για αυτές τις μέρες, Το 31α Σεμινάρια Ερμούπολης, η σημαντική επιστημονική συνάντηση ακυρώθηκε μέχρι το φθινόπωρο σύμφωνα με την Καθημερινή, όπως και η προγραμματισμένη για σήμερα διάλεξη του δρος Serageldin, διευθυντή της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας, η οποία θα φιλοξενούνταν στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπως ανακοίνωσε το Ιδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη».


Με ανακοίνωσή του, επίσης, το Αρχείο Πολέμου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το Αρχείο Πολέμου επιθυμεί να σας πληροφορήσει ότι με λύπη του, και για προφανείς λόγους, η παρουσίαση του Sir Michael Graydon που είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο 4 Ιουλίου και ώρα 7.30 μ.μ., πρέπει να μετατεθεί σε μια προσεχή ημερομηνία, για την οποία θα σας ενημερώσουμε το συντομότερο δυνατόν. Ελπίζουμε πως οι φίλοι του Αρχείου θα κατανοήσουν ότι υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων, το χρονικό διάστημα που είχε προγραμματιστεί η πραγματοποίηση της εκδήλωσης ήταν πλέον ακατάλληλο».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ολγας Σελλά στην Καθημερινή ο Γιώργος Λούκος πρέπει να καταλήξει στο αν θα πραγματοποιηθούν όλες οι παραστάσεις ή όχι. Ηταν σε συνεχή επικοινωνία με τον Στάθη Λιβαθινό, διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου για να δουν αν θα γίνουν κανονικά οι παραστάσεις των Τρωάδων του Ευρυπίδη σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη με την οποία ανοίγουν τα Επιδαύρεια. Ο Στάθης Λιβαθινός φαίνεται πως αποφάσισε να πραγματοποιηθούν κανονικά οι παραστάσεις.
Προς αναβολή φαίνεται ότι οδεύει και η πολυαναμενόμενη  παράσταση «Textilen», το νέο έργο της Μαρίας Ευσταθιάδη, σε σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη, που είναι προγραμματισμένη να παρουσιαστεί στην Πειραιώς 260 στις 5 και 6 Ιουλίου.