24 Ιουνίου 2015

Ένα κάρο "αντικαπιταλιστικές" μαλ@κίες από Λαφαζάνη που θέλει απ'τα κορόιδα της ΕΕ λεφτά για πάρτι και διαγραφή χρέους

Τις τρεις προϋποθέσεις για να ξεφύγει η χώρα από την κρίση περιέγραψε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση οι εξελίξεις θα είναι αρνητικές.

«Αν θέλουμε να φύγουμε από αυτή την κρίση, αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο όπου θα ανακοπεί η ύφεση για να μπούμε σε μια νέα ανοδική τροχιά, χρειάζονται απαραιτήτως τρία πράγματα.

  1. Πρώτον, να τερματιστεί η λιτότητα. Η λιτότητα είναι ότι πιο καταστροφικό για όλη την Ευρώπη, αλλά ειδικότερα για μια χώρα σαν την Ελλάδα. Με μέτρα λιτότητας η Ελλάδα δεν μπορεί να δει το αύριο.
  2. Το δεύτερο που χρειάζεται είναι μια ισχυρή ένεση ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Ισχυρή ένεση ρευστότητας, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, με σαφή και καθαρή την παραγωγική και αναπτυξιακή κατεύθυνση και, βεβαίως, ισχυρή ρευστότητα για να χρηματοδοτηθεί με όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκούς όρους η οικονομία.
  3. Και το τρίτο που χρειάζεται απαραιτήτως, είναι η βαθιά διαγραφή του χρέους. Θα έλεγα, η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.

Μιλώντας σε εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Πέτρου Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός ΠΑΠΕΝ επεσήμανε πως «η κατάσταση της Ελλάδας είναι ο αδύνατος κρίκος αυτή τη στιγμή μέσα στην Ευρώπη» εκτιμώντας πως «μια ένωση αγοράς και νομίσματος υπό την Γερμανική κηδεμονία, δεν μπορεί να πάει μακριά».

Ή θα αλλάξουμε τη χώρα ή θα υπάρξει αντιδημοκρατική ανωμαλία

Οπως είπε «η Ελλάδα μέσα σ’ αυτή την Ευρώπη, είτε το θέλουμε είτε δεν το θέλουμε, έχει μπει σε μια φάση μετάβασης» και προειδοποίησε:

«Αυτή η μετάβαση, ή θα είναι προοδευτική και θα οδηγήσει σε μια μεγάλη κοινωνική αλλαγή, ή -αν δεν προχωρήσει αυτή η μετάβαση σ’ αυτή την κατεύθυνση- η Ελλάδα μπορεί να καταστεί επίκεντρο μιας μεγάλης πολιτικής και αντιδημοκρατικής ανωμαλίας η οποία γρήγορα μπορεί να εξαπλωθεί και στην περιοχή μας και στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη «αυτή η Ελλάδα σε μετάβαση, για να προχωρήσει σε προοδευτική κατεύθυνση και ιδιαίτερα με μια Κυβέρνηση που έχει κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, την Αριστερά, πρέπει να κινηθεί σε μια κατεύθυνση αλλαγής του κράτους, ριζικής αλλαγής του κράτους».

Χαρακτήρισε τον ελληνικό καπιταλισμό ως «βαθιά εξαρτημένο και κηδεμονευόμενο» επικρίνοντας τις άλλες απόψεις που κυριαρχούν στην Αριστερά λέγοντας πως «δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα».

Αναφερόμενος στους δανειστές, ο Π. Λαφαζάνης είπε πως «είτε «τρόικα» το πει κανείς, είτε «θεσμούς», είτε το πει με την πραγματική του διάσταση «ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ», αυτή η θεσμοποιημένη, παγκοσμιοποιημένη εξουσία παρεμβαίνει τώρα ωμά, προκειμένου να οδηγήσει τις εξελίξεις -σε συνάφεια με το εσωτερικό κατεστημένο- σε μια τροχιά η οποία να είναι συμβατή, απόλυτα συμβατή αν είναι δυνατόν, με τα συμφέροντα και τις προτεραιότητές της, οι οποίες είναι ακραία αντιδραστικές, στη σημερινή φάση».

Τέλος, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης προειδοποίησε ότι «για να είναι επιτυχές ένα τέτοιο εγχείρημα πρέπει κανείς να έχει πάρει πολύ μεγάλες αποφάσεις και να είναι έτοιμος να επιδείξει τόλμη, μεγάλη τόλμη κι έναν αριστερό ριζοσπαστισμό».