28 Ιουνίου 2015

Βουλή: Η επεισοδιακή ομιλία Σαμαρά και το κράξιμο βουλευτών στη Ζωή Κω/λου: «Είσαι γελοία»-«Είσαι νούμερο»

Το πρωτοφανές επεισόδιο που προκάλεσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου παραβιάζοντας τον κανονισμό και της στοίχισε την ξεφτίλα να την κατεβάσει ο Τσίπρας απ'την έδρα μετά την προτροπή Σαμαρά «κ. Τσίπρα μάζέψτε τη»

Αίσχος...ντροπή... είσαι νούμερο... γελοία...ξεφτίλες  - Διαβάστε τα πρακτικά της Βουλής και όλους τους διαλόγους - Η «κωλοτούμπα» της Ζωής μετά την παρέμβαση Τσίπρα

Και ενώ στο βήμα της Βουλής βρισκόταν ο Αντώνης Σαμαράς και ανέλυε τα επιχειρήματα και τις θέσεις της ΝΔ για το δημοψήφισμα αλλά και την διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης, ξέσπασε πόλεμος στην αίθουσα.

Αφορμή η απόφαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου να πάρει τη θέση της στο προεδρείο κατά παράβασιν του κανονισμού που προβλέπει ότι αφού προηγουμένως είχε μιλήσει από το βήμα της Βουλής δεν είχε δικαίωμα να πάρει τη θέση της στο προεδρείο.

Τα επεισόδια πήραν τόσο μεγάλη έκταση που αναγκάστηκε ο πρωθυπουργός να ζητήσει διακοπή της συνεδρίασης στη διάρκεια της οποίας η Ζωή Κωνσταντοπούλου πρέπει να άκουσε χοντρή κατσάδα από τον Α. Τσίπρα, αφού στη συνέχεια επέστρεψε στην αίθουσα και προσπάθησε να δικαιολογήσει την απρεπή συμπεριφορά της και την παραβίαση του κανονισμού με αστείες δικαιολογίες και με μια... μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα.

Ολα τα πρακτικά

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αλέξιος Μητρόπουλος): Σας ευχαριστούμε, κυρία Πρόεδρε.
Καλούμε στο Βήμα τον αξιότιμο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά.
Κύριε Πρόεδρε, έχετε τον λόγο.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μετά από μία διαπραγμάτευση κυριολεκτικά θέατρο του παραλόγου, η Κυβέρνηση Τσίπρα οδηγεί τη χώρα σε ένα δημοψήφισμα παρωδία. Κι αυτό που θα κληθεί να αποφασίσει ο ελληνικός λαός δεν είναι «ΝΑΙ» ή «ΌΧΙ» στην πρόταση για τα 8,5 δισεκατομμύρια λιτότητας που προτείνει η τρόικα ή στην άλλη πρόταση για 8 δισεκατομμύρια λιτότητας που προτείνει η Κυβέρνηση Τσίπρα. Αυτό που θα κληθεί να αποφασίσει ο ελληνικός λαός είναι το «ΝΑΙ» ή το «ΌΧΙ» στην Ευρώπη και στο ευρώ. Κι εμείς –και το λέω από την αρχή και το λέω ξεκάθαρα και σε κάθε τόνο- θέλουμε οι Έλληνες να είμαστε σταθερά στην καρδιά της Ευρώπης.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Δεν διαλέγουμε ανάμεσα σε εκείνη ή την άλλη συμφωνία, που έτσι κι αλλιώς λίγο διαφέρουν μεταξύ τους. Είμαστε υπέρ της Ευρώπης, ενώ η πρόταση για το δημοψήφισμα σέρνει τη χώρα μας έξω από την Ευρώπη.
Και ύστερα πρέπει κανείς να πει, αν είμαστε ρεαλιστές, το εξής: Ποιο δημοψήφισμα; Η διαπραγμάτευση τελείωσε. Έβγαλαν τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών από το Eurogroup. Συνεχίζουν οι δεκαοχτώ της Ευρωζώνης χωρίς την Ελλάδα. Παράταση που ζητήσαμε, δεν πήραμε.

(SM)
(XS)
Την Τρίτη το βράδυ η χώρα μας θα είναι χωρίς πρόγραμμα, θα είναι χωρίς την προστατευτική ομπρέλα της ευρωζώνης. Οι δανειστές, οι ξένοι, συζητούν ήδη το λεγόμενο plan B. Τι ακριβώς θα μπει στο δημοψήφισμα; Μια πρόταση σε μια διαπραγμάτευση που δεν υπάρχει πια και σε ένα πρόγραμμα που θα έχει τελειώσει; Χάσατε τεύχη, μου φαίνεται, και είστε πια τουλάχιστον μια φάση πίσω. Αποτύχατε, κύριε Τσίπρα. Αποτύχατε σε όλα, δραματικά και με πάταγο.
Υποσχεθήκατε στο λαό μια καλύτερη συμφωνία, αλλά εντός του ευρώ και αθετήσατε και τις δύο υποσχέσεις που δώσατε. Φέρατε μια πολύ χειρότερη συμφωνία, μια απαράδεκτη συμφωνία και επιπλέον σήμερα μας οδηγείτε συστηματικά –θα έλεγα- σε έξοδο από την Ευρώπη και το ευρώ.
Η συμφωνία που φέρνετε είναι η χειρότερη από κάθε προηγούμενο μνημόνιο και δεν λέω μόνο για εκείνη που προτείνουν οι δανειστές. Λέω γι’ αυτή που προτείνατε εσείς ο ίδιος και στην οποία λέτε –θυμίζω- ότι έχετε ικανοποιήσει πλήρως και απολύτως όλες τις απαιτήσεις των δανειστών. Ιδού και το συνημμένο παρακαλώ.
(Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Εδώ είναι η δική σας πρόταση, κύριε Τσίπρα, με οκτώ φορές περισσότερα μέτρα λιτότητα από το e-mail Χαρδούβελη. Είναι μνημόνιο, είναι για την πέμπτη αξιολόγηση του μνημονίου που βρίζατε συστηματικά επί χρόνια. Είναι το ακριβώς αντίθετο από εκείνο που υποσχεθήκατε. Υποσχεθήκατε έντεκα δισεκατομμύρια παροχές και φέρνετε οκτώ δισεκατομμύρια μέτρα. Αυτός είναι πια ο προσωπικός σας εφιάλτης, κύριε Τσίπρα.
Την αύξηση του ΦΠΑ σε εκατοντάδες είδη εσείς την προτείνατε, όταν εμείς είχαμε αρνηθεί τις αυξήσεις και είχαμε μειώσει τον ΦΠΑ στην εστίαση. Την αύξηση στην εισφορά αλληλεγγύης εσείς την προτείνατε. Εμείς την είχαμε μειώσει. Την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών εσείς την προτείνατε. Εμείς την είχαμε μειώσει. Την αύξηση εισφορών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στη βασική σύνταξη εσείς την προτείνατε και ύστερα την πήρατε πίσω. Την κατάργηση της έκπτωσης ΦΠΑ στα νησιά εσείς την προτείνατε. Εμείς την είχαμε αρνηθεί. Τελικά την πήρατε πίσω. Οι δανειστές απλώς πρόσθεσαν ορισμένα ακόμα.
Και αλήθεια, κύριε Τσίπρα, γιατί δεν φέρατε για δημοψήφισμα τη δική σας πρόταση; Μήπως γιατί θα έπρεπε πια και εσείς οι ίδιοι να την καταψηφίσετε πανηγυρικά; Μόλις προχθές είναι που βάλατε αυτή τη φαρδιά πλατιά υπογραφή στη δική σας πρόταση προς τους δανειστές. Μια πρόταση που είναι ακραία φορομπηχτική, χωρίς ίχνος αναπτυξιακής προοπτικής. Μια πρόταση που ο ίδιος ο αρμόδιος Υπουργός σας, ο κ. Βαρουφάκης, δήλωσε ότι οδηγεί σε ανεργία. Είπε ότι είναι υφεσιακή. Μια πρόταση που οι δικοί σας Υπουργοί δημόσια δήλωσαν πως το περιβόητο e-mail Χαρδούβελη ήταν παιχνιδάκι μπροστά της και δεκάδες Βουλευτές σας διακήρυσσαν ότι δεν θα την ψήφιζαν. Μιλάω πάντα για τη δική σας πρόταση.
Και έρχεστε σήμερα, χωρίς ίχνος συγγνώμης, να βάλετε σε δημοψήφισμα την πρόταση των δανειστών που ελάχιστα διαφέρει από τη δική σας. Και όσα καταγγέλλετε σήμερα για την πρόταση των δανειστών, εσείς προκαλέσατε τα περισσότερα, εσείς τα υπογράψατε, εσείς τα εισηγηθήκατε. Εσείς είστε ο ηθικός αυτουργός της πρότασης που σήμερα καταγγέλλετε, κύριε Τσίπρα.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Μέχρι σήμερα το πρωί δύο προτάσεις υπήρχαν στο τραπέζι. Η πρόταση των δανειστών και η δική σας πρόταση. Εάν έχετε το θάρρος, βγείτε στον ελληνικό λαό, να υπερασπιστείτε τη δική σας πρόταση. Οδηγήσατε, λοιπόν, σε άθλιο αποτέλεσμα μιας ακόμα πιο άθλιας διαπραγμάτευσης. Και τώρα οδηγείτε σε ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή με ένα δημοψήφισμα που ουσιαστικά δεν θα κρίνεται εκείνη ή η άλλη, καλή ή κακή συμφωνία. Θα κρίνεται η ίδια η παραμονή της χώρας μας στην Ευρώπη και στο ευρώ.
(PE)



(SM)
Και τι ακριβώς θέτετε ως κρίσιμο εθνικό θέμα; Ένα non paper, ένα working paper υπηρεσιακών παραγόντων της τρόικας; Είμαστε στα καλά μας; Χώρια που τώρα που οι δανειστές απορρίπτουν την παράταση δεν υπάρχει έτσι και αλλιώς αντικείμενο. Και τι θα ζητήσετε από τον ελληνικό λαό να αποφασίσει; Μια πρόταση σε μια διαπραγμάτευση που έχει κλείσει;
Έχετε οδηγηθεί σε τραγελαφική κατάσταση και οδηγείτε τη δημοκρατία μας σε θεσμική παρωδία.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ)
(Θόρυβος-διαμαρτυρίες στην Αίθουσα)
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι! Δεν μπορείτε να ανέβετε τώρα, δεν δικαιούστε!
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Κάτω! Κατεβείτε τώρα.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν μπορείτε να καθίσετε στην Έδρα. Κατεβείτε τώρα!
(Θόρυβος-διαμαρτυρίες στην Αίθουσα)
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Καθίστε κάτω!
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Τι γελάτε; Το λέει ο Κανονισμός στο άρθρο 66.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Τι λέει ο Κανονισμός;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Κατέβα κάτω!
(Θόρυβος-διαμαρτυρίες στην Αίθουσα)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Κύριοι, σεβαστείτε τον Πρόεδρο του κόμματός σας.
(Θόρυβος-διαμαρτυρίες στην Αίθουσα)
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Κατέβα κάτω!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Σεβαστείτε τον Πρόεδρό σας.
Ελάτε, κύριε Πρόεδρε, συνεχίστε.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Κυρία Πρόεδρε, με συγχωρείτε, αλλά σ’ αυτήν την Αίθουσα επί σαράντα χρόνια ισχύει το άρθρο 66. Είστε Πρόεδρος της Βουλής και δεν το γνωρίζετε. Λυπάμαι!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Κύριε Σαμαρά, συνεχίστε την ομιλία σας. Γνωρίζω πολύ καλά τον Κανονισμό της Βουλής.
(Θόρυβος-διαμαρτυρίες στην Αίθουσα)
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Κατέβα κάτω!
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Κάτω-κάτω!
ΑΝΝΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ: Είσαι νούμερο!
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Κύριε Πρωθυπουργέ, τον Κανονισμό!
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Κύριε Τσίπρα, παραβιάζει τον Κανονισμό.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Έτσι είναι, κύριε Τσίπρα!
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Κατέβα κάτω!
(Θόρυβος-διαμαρτυρίες στην Αίθουσα)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Κύριε Σαμαρά, συνεχίστε, σας παρακαλώ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Ανοίξτε το άρθρο 66.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Σεβαστείτε τον Αρχηγό του κόμματός σας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Εσύ να σεβαστείς….
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Το κάνετε επίτηδες!
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Δεν είναι κατάσταση αυτή!
(Θόρυβος-διαμαρτυρίες στην Αίθουσα)
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Κατέβα κάτω!
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Κύριε Μητρόπουλε, παραβιάζετε τον Κανονισμό!
ΘΕΟΧΑΡΗΣ (ΧΑΡΗΣ) ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Δεν έχετε το δικαίωμα...
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Διακόπτετε την ομιλία του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Κύριε Σαμαρά, συνεχίστε.
(Θόρυβος-διαμαρτυρίες στην Αίθουσα)
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Κατεβείτε κάτω!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Κύριε Σαμαρά, συνεχίστε.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Κύριε Μητρόπουλε, να κατέβει! Παραβιάζεται ο Κανονισμός!
(Θόρυβος-διαμαρτυρίες στην Αίθουσα)
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Συνεχίστε, κύριε Σαμαρά.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Το κάνετε επίτηδες. Ντροπή!
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Κυρία Πρόεδρε, ανεβήκατε πάνω την ώρα ακριβώς που μιλούσα για θεσμική παρωδία. Δεν θα έπρεπε να το κάνετε αυτό. Μιλούσα εκείνη την ώρα για θεσμική παρωδία. Θα έπρεπε να γνωρίζετε –μπορεί να είστε νέα συνάδελφος, είστε όμως Πρόεδρος της Βουλής- ότι απαγορεύεται η Πρόεδρος της Βουλής να παραβιάζει τον Κανονισμό του Σώματος.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Μπράβο!
(Όρθιοι οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας χειροκροτούν ζωηρά και παρατεταμένα)

(RG)





(PE)
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Το κάνατε επίτηδες, αυτή είναι η αλήθεια. Είναι ντροπή αυτό που κάνετε!
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Το λέει ο Κανονισμός!
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Γιατί τον παραβιάζετε;
(Θόρυβος-διαμαρτυρίες στην Αίθουσα)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Κύριε Σαμαρά, συνεχίστε την ομιλία σας. Συνεχίστε την ομιλία σας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Κύριε Πρωθυπουργέ, σ’ εσάς μιλάμε!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Εδώ είναι ξεκάθαρο ότι προσπαθείτε να δημιουργήσετε ένταση.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Θα έπρεπε να ντρέπεστε. Κατεβείτε κάτω!
Κύριε Πρωθυπουργέ, σ’ εσάς μιλάμε!
(Θόρυβος-διαμαρτυρίες στην Αίθουσα)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, καθίστε στις θέσεις σας, διότι η συμπεριφορά όλων σας παραβιάζει τον Κανονισμό.
(Θόρυβος-διαμαρτυρίες στην Αίθουσα)
Κύριε Βρούτση, καθίστε στη θέση σας.
Κύριε Γεωργαντά, κύριε Κυριαζίδη, κύριε Μηταράκη, κύριε Κικίλια, κύριε Σταμάτη, κύριε Κεδίκογλου, καθίστε στις θέσεις σας.
(Θόρυβος-διαμαρτυρίες στην Αίθουσα)
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Κυρία Πρόεδρε, να το πάρετε χαμπάρι, το έχετε παρακάνει. Δεν είστε δικτάτορας! Πρόεδρος της Βουλής είστε!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Και εσείς, κύριε Τσίπρα, να τη μαζέψετε. Δεν είναι Πρόεδρος της Βουλής, είναι Πρόεδρος του κόμματός σας.
(Θόρυβος-διαμαρτυρίες στην Αίθουσα)
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Ντροπή, ντροπή!
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Αίσχος! Έπρεπε να ντρέπεσαι, ψευτοδημοκράτισσα!
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ (ΜΑΚΗΣ) ΒΟΡΙΔΗΣ: Δεν σέβεσαι τίποτα!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Συμπεριφέρεστε αντικοινοβουλευτικά.
(Θόρυβος-διαμαρτυρίες στην Αίθουσα)
Ο τρόπος με τον οποίο απευθύνεστε στον Πρωθυπουργό είναι αντικοινοβουλευτικός.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Γελοία!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Κύριε Γεωργιάδη, ή θα καθίσετε στη θέση σας ή να αποχωρήσετε.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ (ΜΑΚΗΣ) ΒΟΡΙΔΗΣ: Να κατέβει κάτω. Πού είναι το πρόβλημα να κατέβει κάτω; Γιατί δεν κατεβαίνει κάτω; Ντροπή!
(Θόρυβος-διαμαρτυρίες στην Αίθουσα)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Όσοι συνάδελφοι θέλουν να αποχωρήσουν, να αποχωρήσουν.
(Στο σημείο αυτό αποχωρεί από την Αίθουσα η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας)
Εάν συνεχίσετε να διαταράσσετε τη λειτουργία της διαδικασίας, στην πραγματικότητα αυτό το οποίο επιβεβαιώνετε είναι ότι αναζητείτε αφορμή για να μην τοποθετηθείτε για το δημοψήφισμα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Άντε τράβα το δρόμο σου. Ξεφτίλα!
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Έξω, ξεφτίλες!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Επιτρέψτε μου να πω τα εξής.
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Κυρία Πρόεδρε, το λόγο παρακαλώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας έχει το λόγο.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Κυρία Πρόεδρε, εκτιμώ ότι η ιστορική ευθύνη σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα και σε μια τόσο σημαντική συνεδρίαση που παρακολουθεί με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο ο ελληνικός λαός, αλλά έχω την αίσθηση ότι τα μάτια είναι στραμμένα πάνω μας τούτη την ώρα, απαιτεί από όλους μας νηφαλιότητα…
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
Κυρίως απαιτεί από όλους μας ευθύνη να διεξαχθεί μια διαδικασία στα πλαίσια που πιστεύω αξίζει σε όλους μας που υπηρετούμε τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία.

(AB)









(6RG)
Θα σας παρακαλούσα, λοιπόν –ξέρω βεβαίως ότι υπάρχουν κάποιοι που δεν θέλουν να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία κανονικά, πιστεύω όμως ότι δεν πρέπει να κάνουμε το χατίρι σε αυτούς που δεν θέλουν να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία κανονικά- να διακόψετε για δέκα λεπτά.
Με βάση τον Κανονισμό αυτό θα δώσει και τη δυνατότητα να ανέλθετε εκ νέου στην Έδρα που είχατε μιλήσει πιο πριν. Και στο διάστημα αυτό παρακαλώ τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και τους Βουλευτές του να επανέλθουν στην Αίθουσα και να ολοκληρώσει κανονικά την ομιλία του ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Νομίζω ότι η πρόσκληση του Πρωθυπουργού για νηφαλιότητα και για σεβασμό σε μία διαδικασία η οποία είναι κορυφαία και ουδείς δικαιούται να ευτελίζει θα πρέπει να βάλει άπαντες και άπασες σε περισυλλογή.
Νομίζω ότι για να ηρεμήσουν τα πνεύματα θα κάνουμε μία δεκάλεπτη διακοπή…
(Χειροκροτήματα)
….και θα επανέλθουμε με την ομιλία του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
(ΔΙΑΚΟΠΗ)
(ΡΗ)
(AB)
(ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επαναλαμβάνεται η διακοπείσα συνεδρίαση. Επιτρέψτε μου να απευθυνθώ στο Σώμα.
Κατά πρώτον, μας παρακολουθεί ολόκληρη η Ευρώπη και ολόκληρος ο κόσμος και πρέπει να περιφρουρήσουμε την εικόνα του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Σε ό,τι με αφορά, ως Πρόεδρος της Βουλής, έχω την υποχρέωση -και έτσι το αντιλαμβάνομαι- να εξαντλώ τη δυνατότητα να ασκώ τα καθήκοντά μου. Έχω επίσης τη δεοντολογική υποχρέωση, την οποία προσπαθώ να εφαρμόζω απαρέγκλιτα, να προεδρεύω, όταν μιλούν Πρόεδροι Κοινοβουλευτικών Ομάδων, πολύ περισσότερο ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που είναι ο τέταρτος θεσμικός πυλώνας της δημοκρατίας, όπως όλοι γνωρίζουμε, και φυσικά ο Πρωθυπουργός.
Ισχύει πράγματι ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής ο Πρόεδρος της Βουλής ή η Πρόεδρος της Βουλής ομιλεί από την Έδρα και εάν θέλει να μπει στην ουσία του συζητούμενου ζητήματος, ομιλεί από το Βήμα. Δεν επανέρχεται στην Έδρα, παρά μόνον όταν τελειώσει η συζήτηση του συζητούμενου θέματος, κάτι που είναι ζήτημα κάθε φορά ερμηνείας.
Εν προκειμένω, προσχωρώντας στην αναδιδόμενη από όλη αυτή τη φωνασκία αντίληψη ότι δεν έπρεπε να επανέλθω στην Έδρα…
(Θόρυβος-διαμαρτυρίες στην Αίθουσα)
Θα προσχωρήσω σε αυτό. Έπρεπε, ως Πρόεδρος της Βουλής, να αποφασίσω μεταξύ δύο καθηκόντων. Επέλεξα να τιμήσω τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και να προεδρεύσω. Επειδή αντιλαμβάνομαι όμως ότι αυτό χρησιμοποιείται προκειμένου αφενός να δημιουργηθεί μία εικόνα διάλυσης του Κοινοβουλίου από εκείνους που ίσως δεν θα ήθελαν και μια δημοκρατική διαδικασία, αφετέρου διότι πραγματικά δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιδιώκει κανείς να αποδώσει αυτού του είδους την τιμή, εάν αυτή προκαλεί το αντίστροφο αποτέλεσμα…
(Θόρυβος-Διαμαρτυρίες στην Αίθουσα)
…γι’ αυτό το λόγο και επειδή αυτήν τη διαδικασία του δημοψηφίσματος, που με πολύ μεγάλη ευθύνη, τόλμη και γενναιότητα ξεκίνησε ο Πρωθυπουργός με την πρότασή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, εν συνεχεία η Κυβέρνηση και ολοκληρώνει η Βουλή, ουδείς δικαιούται ούτε να την υπονομεύει ούτε να την τορπιλίζει με προσχήματα, καλώ αφενός μεν τον Α΄ Αντιπρόεδρο της Βουλής, τον κ. Μητρόπουλο, να προεδρεύσει μέχρι την κήρυξη του πέρατος της συνεδρίασης, αφετέρου τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να επανέλθει και να ολοκληρώσει την ομιλία του, να τοποθετηθεί και φυσικά τους Βουλευτές των κομμάτων να συμπράξουν σε μία νηφάλια συνταγματική και δημοκρατική ολοκλήρωση της διαδικασίας, όπως αρμόζει σε μία δημοκρατία.
(AS)
PH
Διακόπτουμε, λοιπόν, για πέντε λεπτά, προκειμένου να προσέλθει ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και να γίνει η αντικατάσταση στην Έδρα.
Κύριε Πρωθυπουργέ, θα έχω τη χαρά να σας ακούσω ως ακροάτρια από κάτω.
(ΔΙΑΚΟΠΗ)


(AS)
(ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ)
(Κατά τη διάρκεια της διακοπής την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΑΛΕΞΙΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)
(Στο σημείο αυτό εισέρχεται στην Αίθουσα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς- Όρθιοι οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας χειροκροτούν ζωηρά και παρατεταμένα)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αλέξιος Μητρόπουλος): Καλούμε στο Βήμα τον αξιότιμο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά.
Ορίστε, κύριε Πρόεδρε, ο χρόνος σας υπολογίζεται εκ νέου.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Διεκόπη πράγματι η ομιλία μου παρά τον ξεκάθαρο Κανονισμό της Βουλής. Η Πρόεδρος μού είπε τώρα ότι ήθελε να με τιμήσει, γι’ αυτό ως μη όφειλε ανέβηκε εις το Βήμα. Τρομοκρατούμαι σκεπτόμενος τι θα έκανε αν δεν ήθελε να με τιμήσει.
(Χειρoκροτήματα-Γέλωτες από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Και εν πάση περιπτώσει, όπως λέει ο λαός μας, από τέτοιες τιμές «να μας λείπει το βύσσινο».
Έλεγα, λοιπόν, ότι ο καλύτερος καθρέφτης για εκείνο που σήμερα συμβαίνει με τη διαπραγμάτευση, είναι ακριβώς αυτό που συμβαίνει μπροστά στα ΑΤΜ, στις τράπεζες, στα σούπερ μάρκετ. Γιατί στο μεταξύ η χώρα γονατίζει όχι μόνο από τα μέτρα τα οποία φαίνεται ότι έρχονται αλλά κυρίως από την ύφεση που έχει προκαλέσει η κυβερνητική πολιτική και που προκάλεσε η Κυβέρνηση με το που ήρθε στα πράγματα, χωρίς ακόμη να έχει πάρει κανένα μέτρο.
Το κόστος αδράνειας Τσίπρα για πέντε μήνες υπολογίζεται στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, πάνω από 800 εκατομμύρια το μήνα. Αν ερωτηθώ το αποδεικνύω, αλλά είναι ένα απίστευτο κόστος. Χωρίς να πάρετε κανένα μέτρο, βυθίσατε τη χώρα και πάλι στην ύφεση με τη φοβερή ανασφάλεια που δημιουργήσατε. Όλοι φοβούνται τι θα ξημερώσει αύριο με τη στάση εσωτερικών πληρωμών που κάνατε -δεν πληρώνετε κανέναν- με την ασφυξία ρευστότητας που εσείς ο ίδιος δημιουργήσατε, αφού εν τω μεταξύ σκουπίσατε ό,τι διαθέσιμο είχαν τα ασφαλιστικά ταμεία, οι δήμοι, τα νοσοκομεία, πνίγοντας έτσι την αγορά. Με δυο λόγια, τα κάνατε μαντάρα.
Πώς θα πληρώσετε αυτούς στους οποίους χρωστάτε μέσα στη χώρα; Αφήστε αυτούς που χρωστάτε έξω, αλλά αυτούς που τους τα πήρατε μέσα στη χώρα, πώς θα τους ξοφλήσετε; Πώς θα βάλετε πίσω τα διαθέσιμα που πήρατε; Θα κάνετε και γι’ αυτά δημοψήφισμα;
Και μας λέτε τώρα ότι αμέσως μετά το δημοψήφισμα που προτείνετε θα πάτε να κάνετε και μία έντιμη συμφωνία. Το άκουσα σήμερα. Με ποιους; Με το υπερπέραν; Ποιος θα την εγκρίνει; Πάλι θα καλέσετε δημοψήφισμα; Και τι να πιστέψουμε από αυτά τα οποία επιτέλους λέτε; Πριν λίγες μέρες δεν διαβεβαίωνε ο κ. Τσίπρας ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο για δημοψήφισμα από μία κυβέρνηση που έχει νωπή λαϊκή εντολή; Τι έγινε τώρα η νωπή εντολή; Την ξεχάσατε; Μπαγιάτεψε; Συνεχή ψέματα.
Τώρα, λοιπόν, αλλάξατε. Καλείτε το λαό όχι να καταψηφίσει μια κακή συμφωνία, αλλά να εγκρίνει ο ίδιος την αποκοπή της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μήπως αυτή ήταν η επιδίωξή σας, όμως, από την αρχή; Μήπως γι’ αυτό υποσχεθήκατε προεκλογικά πράγματα που δεν μπορούσαν να γίνουν; Μήπως γι’ αυτό μετεκλογικά χάσατε τόσο πολύτιμο χρόνο, ενώ γνωρίζατε ότι ο λογαριασμός Τσίπρα ανεβαίνει; Μήπως γι’ αυτό λέγετε τα ψέματα ότι καθαρογράφεται, τάχα, συνεχώς η συμφωνία η καινούργια που δεν υπήρχε;
Και μήπως γι’ αυτό αφήσατε να ανέβει τόσο δυσβάσταχτα πια ο λογαριασμός, ώστε να γίνει δυσβάσταχτη και οποιαδήποτε πρόταση, ακόμη κι εκείνη που ο ίδιος εσείς προτείνατε στους δανειστές;
(ΑΜ)
(EP)
Μήπως είναι αυτό το οποίο κρυβόταν πίσω από την περίφημη πια ανοησία της δημιουργικής ασάφειας; Δηλαδή, να χαθεί χρόνος και να παγιδέψετε έτσι τον ελληνικό λαό; Μήπως από την αρχή εκεί το πηγαίνατε; Να βγάλετε τη χώρα από το ευρώ με δύο κινήσεις, με τις εκλογές του Ιανουαρίου που προκαλέσατε, παίρνοντας την Κυβέρνηση με ψέματα, την ώρα που η Ελλάδα έβγαινε από το μνημόνιo και ύστερα με το αδιέξοδο που δημιουργήσατε ως Κυβέρνηση να σύρετε τελικά τον ελληνικό λαό σε έξοδο από το ευρώ;
Αυτό γίνεται σήμερα απολύτως ξεκάθαρο, γιατί εσείς ο ίδιος είχατε αποδοκιμάσει το αντίστοιχο δημοψήφισμα που πρότεινε τον Νοέμβριο του 2011 ο Γιώργος Παπανδρέου μαζί με όλους εμάς τους υπόλοιπους, που είχαμε όλοι αποδοκιμάσει. Γιατί; Γιατί οδηγούσε τη χώρα σε χρεοκοπία, σε έξοδο από το ευρώ.
Τι είχατε πει τότε στην τηλεοπτική συνέντευξη για το δημοψήφισμα Παπανδρέου; «Αν επιχειρήσει ο πρωθυπουργός ο ίδιος να θέσει τέτοια διλλήματα, η πτώχευση θα επισυμβεί πραγματική και όχι υποθετική». Συμπληρώσατε τότε αμέσως: «Η κατάρρευση του συστήματος του τραπεζικού και της οικονομίας θα επισυμβεί πολύ πριν φτάσουμε στην κάλπη, μόνο και μόνο με την πιθανότητα να τεθεί αυτό το δίλλημα και να πάρει αρνητική απάντηση». Δικά σας λόγια είναι.
Αυτά, όμως, ακριβώς ισχύουν και σήμερα. Προτείνετε ακριβώς το ίδιο και με το ίδιο αποτέλεσμα, τη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ.
Άλλωστε και ο ίδιος ο Υπουργός σας, ο κ. Βαρουφάκης, σε μία πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη είπε κατά λέξη: «Κακά τα ψέματα. Αν γίνει δημοψήφισμα, θα είναι δημοψήφισμα για το ευρώ» -είπε ο Βαρουφάκης- «Και νομίζω ότι είναι άδικο να πρέπει να απαντήσει ο Έλληνας πολίτης απέναντι σε ένα τέτοιο δίλλημα με ένα «ναι» ή με ένα «όχι»». Να τι είχε πει τον Νοέμβριο του 2011 ο Πρωθυπουργός -παρακαλώ για τα Πρακτικά- και τι είχε πει ακριβώς ο κ. Βαρουφάκης.
(Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνιος Σαμαράς καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Το δημοψήφισμα, λοιπόν -εσείς το λέγατε- ισοδυναμεί με χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ. Το δημοψήφισμα αυτό δεν πρέπει, επομένως, να γίνει. Όμως, εάν γίνει, εμείς θα ψηφίσουμε ευθέως όχι οποιαδήποτε συμφωνία, αλλά θα ψηφίσουμε ευθέως την παραμονή της χώρας στο ευρώ, γιατί το «όχι» που εσείς προτείνετε ισοδυναμεί με έξοδο από το ευρώ και από την Ευρώπη. Μην κάνετε λάθος. Ισοδυναμεί με αυτοκτονία.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Κάτι ακόμη θέλω να πω. Το δημοψήφισμα που προτείνετε δεν έχει καμιά σχέση ούτε με τη Δημοκρατία ούτε με την εθνική κυριαρχία. Δεν έχει καμμία σχέση με τη Δημοκρατία ένα δημοψήφισμα πάνω σε ένα ερώτημα που δεν είναι σαφές, όπου άλλοι θα ψηφίζουν υπέρ του ευρώ, αλλά θα είναι κατά της συμφωνίας και άλλοι θα καταψηφίζουν τη συμφωνία, αλλά θα είναι υπέρ του ευρώ.
Δεν έχει σχέση με τη Δημοκρατία ένα δημοψήφισμα, όπου κινδυνεύει μέσα σε λίγες μέρες να γκρεμίσει ό,τι η Ελλάδα έχτιζε και ο ελληνικός λαός επί σαράντα χρόνια κατακτούσε.
Δεν έχει καμμία απολύτως σχέση με την εθνική κυριαρχία να ζητά μια χώρα συνεχώς δανεικά από τους εταίρους της. Εθνική κυριαρχία και αξιοπρέπεια -να το πούμε, επιτέλους- είναι να πάψεις να ζητάς δανεικά. Εκεί την είχαμε φτάσει την Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ την φέρνει ξανά στην ανάγκη του δανεισμού και έχει το θράσος τώρα, αυτήν τη στιγμή, να μιλά για εθνική κυριαρχία.
Οδηγήσατε τη χώρα σε χρεοκοπία για να τη σύρετε εκτός ευρώ. Ο κ. Τσίπρας δεν διαχειρίζεται κάποιο πρόβλημα. Είναι το πρόβλημα. Παρέλαβε μία οικονομία σε ανάπτυξη, με πλεονάσματα. Τη βυθίσατε στα ελλείμματα και πάλι στην ύφεση.
Δεν υπήρχε κανένα ζήτημα χρεοκοπίας. Δημιουργήθηκε από αυτήν την Κυβέρνηση. Η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια κατέβαλε κανονικά τις δανειακές της υποχρεώσεις, που είχαν περικοπεί στο 1/3 περίπου. Είτε παίρναμε τη δόση είτε όχι ήμασταν απόλυτα συνεπείς και αυτό αποκατέστησε τη σταθερότητα μέσα στη χώρα και -μην κάνετε λάθος- και την αξιοπιστία μας στο εξωτερικό. Μέσα σε πέντε μήνες ισοπεδώσατε την Ελλάδα στην κατηγορία της Ζάμπια.
Τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε κανένα άγχος, καμμία αγωνία σε κανέναν Έλληνα για την καταβολή μισθών και συντάξεων. Τώρα δημιουργήθηκε. Δεν υπήρχε εσωτερική στάση πληρωμών. Τώρα δημιουργήθηκε. Δεν υπήρχε εσωτερικός αναγκαστικός δανεισμός. Τώρα δημιουργήθηκε. Κερδίσατε τις εκλογές που προκαλέσατε καταγγέλλοντας τα μέτρα για 980 εκατομμύρια του e-mail Χαρδούβελη. Χαλάσατε τον κόσμο.
(IK)
(AM)
Τώρα ο ίδιος προτείνετε μέτρα 8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτός και μόνον αυτός ο Πρωθυπουργός δημιούργησε την ανάγκη οκταπλάσιων μέτρων.
Επομένως, ο κ. Τσίπρας είναι ο θύτης, όχι το θύμα. Η Ελλάδα είναι το θύμα του κ. Τσίπρα, που θέλει τον ελληνικό λαό συνένοχό του. Έχει ήδη απομονώσει τη χώρα στην Ευρώπη.
Και τώρα τι κάνετε; Το ξέρετε και το κάνετε, διχάζετε την ελληνική κοινωνία ανάμεσα σε μια πολύ κακή συμφωνία και σε μια απόλυτη καταστροφή, γιατί η έξοδος από το ευρώ στην οποία οδηγείται η χώρα, είναι η απόλυτη καταστροφή.
Για εμάς η ευρωπαϊκή ταυτότητά μας είναι μία κατάκτηση για την Ελλάδα, η πιο σημαντική κατάκτηση για τον τόπο μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Η ένταξη στο ευρώ είναι η πλήρης διασφάλιση της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας.
Γιατί, λοιπόν, πάνω σε αυτό το πολύτιμο εθνικό στοιχείο προκαλείτε τον εθνικό διχασμό, όταν υπάρχουν λαοί –και το διαβάζουμε κάθε μέρα, τους είδατε στην Ευρώπη, εκτός αν δεν βλέπατε γύρω σας- οι οποίοι αγωνιούν και αγωνίζονται και κάνουν μάχες για να μπουν μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Εσείς καλείτε τον ελληνικό λαό να αποφασίσει ουσιαστικά να βγει από την Ενωμένη Ευρώπη, γιατί αυτό που προτείνετε είναι έξοδος από την Ευρώπη, όχι μόνο από το ευρώ.
Εδώ ο Μάρτιν Σουλτς, ο σοσιαλιστής Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, μόλις πριν λίγες μέρες είπε ότι αν η Ελλάδα πάψει να πληρώνει τις υποχρεώσεις της, να μην περιμένει να εισπράττει από τα κοινοτικά ταμεία. Δηλαδή θα κινδυνεύσει να χάσει πλήρως και τις επιδοτήσεις και τα κοινοτικά κονδύλια και τα ΕΣΠΑ. Μιλάμε για δισεκατομμύρια κάθε χρόνο. Την ίδια στιγμή τα εισοδήματα των Ελλήνων θα μειωθούν κάτω από το μισό, οι τιμές των προϊόντων θα εκτοξευθούν στο διπλάσιο και πάνω. Αυτό θα σήμαινε μια έξοδος από το ευρώ.
Προσέξτε: Εσείς που ζητάτε από τον κόσμο να ψηφίσει «όχι» μπορείτε να εγγυηθείτε ότι την επόμενη μέρα θα υπάρχουν τα χρήματα για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις και σε ποιο νόμισμα; Οι μόνοι που θα ωφεληθούν από αυτό που μεθοδεύετε είναι το λόμπι της δραχμής και αυτούς πραγματικά εκπροσωπείτε. Δικό τους σχέδιο πραγματικά υπηρετείτε, αυτοί θα κερδίζουν μόνο, αυτοί θα πλουτίσουν απότομα σε βάρος ολόκληρου του ελληνικού λαού. Για εκατομμύρια Έλληνες πολίτες, για την ελληνική κοινωνία συνολικά, όμως, αυτό θα είναι ένας αληθινός Αρμαγεδδώνας, μια βιβλική καταστροφή χωρίς προηγούμενο σε καιρό ειρήνης.
Να σας το πω και αλλιώς: Γιατί, κύριε Τσίπρα, αφού εισηγείστε στον λαό το «όχι», δεν πηγαίνετε να το πείτε στους έξω μόνος σας; Πρωθυπουργός είστε, εσείς διαπραγματευτήκατε, δική σας ευθύνη είναι η διακυβέρνηση. Γιατί δεν το λέτε απευθείας στους ξένους το «όχι»; Γιατί κρύβεστε πίσω από τον ελληνικό λαό; Θα σας πω εγώ γιατί. Διότι γνωρίζετε ότι το «όχι» σημαίνει ότι χρεοκοπούμε άμεσα και αυτό δεν το αντέχετε. Και ξέρετε ότι δεν έχετε εντολή γι’ αυτό από τον ελληνικό λαό. Και επιπλέον, το φοβάστε. Και έτσι σέρνετε τον λαό να αποφασίσει εκείνος ένα «όχι», χωρίς να του λέτε τι σημαίνει, γιατί αυτό ακριβώς σχεδιάζατε εξ αρχής, να σύρετε τον λαό σε έξοδο από το ευρώ. Για να ικανοποιήσετε την ιδεοληψία σας, βλάπτετε ενσυνείδητα τον ελληνικό λαό.
Εμείς από καιρό βλέπαμε το αδιέξοδο που έρχεται, βλέπαμε τον λογαριασμό να μεγαλώνει. Σας προτείναμε ως μόνη διέξοδο για τη χώρα, όχι για εσάς, τη μεγάλη συνεννόηση, για να μείνουμε στον ευρωπαϊκό δρόμο και αυτό σας προτείνουμε και τώρα ως την έσχατη στιγμή. Αφήστε τις ανοησίες περί Δημοψηφίσματος. Παρωδία είναι. Πραξικόπημα είναι. Καθένας το καταλαβαίνει. Προσχωρήστε στη συνεννόηση που σήμερα θα γίνει έτσι κι αλλιώς. Και αν δεν εγκαταλείψετε τις ιδεοληψίες και τα βαρίδια σας, θα γίνει και χωρίς εσάς. Η Ελλάδα θα μείνει στην Ευρώπη και στο ευρώ! Η Ελλάδα δεν θα αυτοκτονήσει μαζί σας! Δεν πρόκειται να το κάνει αυτό ο ελληνικός λαός!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Γι’ αυτό και εμείς ψηφίζουμε όχι οποιαδήποτε συμφωνία, η οποία άλλωστε μπορεί στη συνέχεια να αλλάξει, ψηφίζουμε «ναι στην Ευρώπη», γιατί εάν συμβεί το αντίθετο, τότε, κυρίες και κύριοι –και γι’ αυτό ζούμε ιστορικές στιγμές αυτής της Βουλής- δεν θα υπάρχει επιστροφή.
(AG)
(IK)
Θα χάσει ο λαός μας πολλά και δεν θα μπορέσει να διορθώσει το τεράστιο σφάλμα που θα έχει γίνει. Και γι’ αυτό δεν θα το επιτρέψει.
Γι’ αυτό καλούμε όλες τις ευρωπαϊκές δυνάμεις του τόπου μας να ματαιώσουμε αυτά τα σχέδια της καταστροφής.
Καλώ όλες τις ευρωπαϊκές δυνάμεις να ματαιώσουμε το πραξικόπημα του ΣΥΡΙΖΑ.
Καλούμε το λαό που επιμένει στο «Μένουμε Ευρώπη» να εκφράσει καθημερινά με τρόπο ειρηνικό, με τρόπο ενωτικό, με τρόπο δημοκρατικό, αλλά και με τρόπο μαζικό και αποφασιστικό την αντίθεσή του σε αυτό το πραξικόπημα και στην Αθήνα και να το εκφράσει και σε όλες τις μεγάλες πόλεις.
Το πραξικόπημα δεν θα περάσει στον τόπο που γέννησε τη Δημοκρατία. Τα ευρωπαϊκά ιδεώδη δεν θα ηττηθούν στον τόπο που γεννήθηκαν. Η Ελλάδα είναι η ψυχή μας, αλλά η Ευρώπη είναι η ταυτότητά μας. Και αυτά τα δύο πάνε μαζί. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να κάνει την Ελλάδα Ζάμπια ή Βενεζουέλα και να σύρει την πατρίδα μας δεκαετίες πίσω.
Η Ελλάδα δεν είναι μόνο μια χώρα. Είναι δύναμη, είναι ψυχή. Είναι σύμβολο πολιτισμού και αυτή η δύναμη ξεσηκώνεται. Αυτή η ψυχή αφυπνίζεται. Αυτό το σύμβολο ενώνει σήμερα εκατομμύρια Έλληνες. Έχουμε στην ιστορία μας νικήσει πολύ ισχυρούς και πολύ ύπουλους αντιπάλους. Με ενότητα θα νικήσουμε. Με δημοκρατία θα νικήσουμε.
Και δεν μιλάω μόνο για νίκη –μην κάνετε λάθος- πολιτικών κομμάτων. Δεν μιλάω για νίκη προσώπων. Μιλάω για αγώνα και νίκη κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας, που ξέρουν ότι το καλύτερο μέλλον των παιδιών τους είναι στην Ευρώπη. Τα ευρωπαϊκά ιδεώδη που είναι ελληνικά ιδεώδη θα νικήσουν. Και η δική μας η παράταξη στηρίζεται στο φρόνημα και στη συνείδηση του Έλληνα. Αυτά πιστεύω ότι τώρα αφυπνίζονται, ξεσηκώνονται. Με αυτά θα νικήσουμε. Είμαστε οι πολύ περισσότεροι. Είμαστε όρθιοι και είμαστε αποφασισμένοι να μην περάσει αυτό το πραξικόπημα.
Θα γίνετε πολύ σύντομα ένα παρελθόν που ελάχιστοι θα θέλουν να θυμούνται, κύριε Τσίπρα. Η Ελλάδα, όμως, θα παραμείνει Ελλάδα και αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης, με ανάπτυξη όχι με φοροκαταιγίδα. Με ενότητα, όχι με διχαστικά συνθήματα. Με σύγχρονη Δημοκρατία, όχι με λαϊκισμούς και ακρότητες. Με αληθινή ευημερία που δεν μπορεί να δώσει το μεγάλο κομματικό κράτος που προωθείτε. Με αληθινή αξιοπρέπεια, όχι με το χέρι απλωμένο συνεχώς να παρακαλάμε τους ξένους. Η Ελλάδα φημίζεται τώρα για τα καλά.
Τελειώνω, λοιπόν, αλλά ξαναρωτώ: Για ποιο δημοψήφισμα μιλάμε; Πραξικόπημα επιχειρήσατε, αλλά χωρίς αντικείμενο πλέον. Παράταση του ελληνικού προγράμματος δεν υπάρχει πλέον. Η διαπραγμάτευση έκλεισε, τελείωσε. Έβγαλαν την Ελλάδα από το δωμάτιο του Eurogroup όπου συνεδριάζουν οι υπόλοιποι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Δεν υπάρχει αντικείμενο πλέον στη δημοψήφισμα. Έρχεται το plan B και εσείς συζητάτε εδώ ακόμα εάν θα δεχτούμε την τελευταία πρόταση από το plan A.
Έχω ακούσει για επαναστάτες χωρίς αιτία. Πραξικοπηματίες, όμως, χωρίς αντικείμενο πρώτη φορά βλέπω.
Και ακούστε: Ο κ. Βαρουφάκης το ψυχανεμίζεται ήδη. Παραπονέθηκε σήμερα το απόγευμα γιατί βιάστηκαν, λέει, οι εταίροι μας στην ευρωζώνη να απορρίψουν την παράταση, αφού –όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης πάντα- υπάρχουν πολλές πιθανότητες οι Έλληνες να υπερψηφίσουν το «ΝΑΙ», αν και η κυβέρνησή τους εισηγήθηκε το «ΟΧΙ».
Ταυτόχρονα καλεί τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης να ξαναρχίσουν τη διαπραγμάτευση που ο ίδιος τορπίλισε υποσχόμενος ότι το «ΟΧΙ» της κυβέρνησής του στο δημοψήφισμα θα μπορούσε να μετατραπεί και σε «ΝΑΙ». Τόσο σοβαρή είναι αυτή η κυβέρνηση! Τι να πει κανείς; Απίστευτη ασυναρτησία, φαιδρότητα, ακρισία, επιπολαιότητα στις πιο δύσκολες στιγμές που περνάει ο τόπος. Εκεί την φτάσατε την κυβέρνησή σας. Τη χώρα, όμως, σας το λέμε εδώ, από τη Νέα Δημοκρατία, δυνατά, δεν θα σας αφήσουμε να τη διαλύσετε.
(Όρθιοι οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας χειροκροτούν ζωηρά και παρατεταμένα)
(ΜΤ)