10 Ιουνίου 2015

Τούρκος προσπάθησε να κάψει εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη

Μια βόμβα μολότοφ πέταξε ένας Τούρκος στην ελληνική εκκλησία της Αγίας Τριάδας στην Κωνσταντινούπολη

Ένας άνδρας πέταξε την Τρίτη μια βόμβα μολότοφ στην ορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Τριάδας στην Κωνσταντινούπολη επιχειρώντας να πυρπολήσει το ναό. Το περιστατικό συνέβη στην περιοχή Χαλκηδόνα (Kadıköy) και, όπως δείχνει το σχετικό βίντεο, ο άνδρας φώναζε: «Ο Θεός είναι μεγάλος» και «Πρέπει να πάρουμε εκδίκηση για το τζαμί Αλ Άκσα».



Η πόρτα της εκκλησίας τυλίχτηκε στις φλόγες, αλλά η φωτιά σβήστηκε έγκαιρα και δεν επεκτάθηκε στο εσωτερικό της εκκλησίας. Ο άνδρας συνελήφθη από την αστυνομία.

Εντύπωση προκαλεί το δημοσίευμα της εφημερίδας Χουριέτ, που αμέσως μετά την απόπειρα εμπρησμού του ναού, έσπευσε να αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα ότι ο Τούρκος που συνελήφθη, ο 25χρονος Muhammed Şimdi, είναι διαταραγμένος ψυχολογικά και μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, στο παρελθόν είχε νοσηλευθεί σε ψυχιατρική κλινική. Σύμφωνα με την Χουριέτ ο 25χρονος έχει βεβαρημένο ποινικό μητρώο.

Η Εκκλησία της Αγίας Τριάδας στη Χαλκηδόνα έχει ακριβώς τα ίδια σχέδια με αυτής του Taksim. Σήμερα η Αγία Τριάδα έχει επισκευαστεί και λειτουργεί κανονικά. Παλαιότερα είχε περίπου 2.000 ενορίτες, ενώ σήμερα δεν ξεπερνούν τους 70. Έχει άνετο εσωτερικό χώρο και μια μεγάλη αυλή. Το 1955 στα «Σεπτεμβριανά» είχε υποστεί μεγάλες καταστροφές ενώ είχαν αποπειραθεί και να την γκρεμίσουν. Ο ναός αναπαλαιώθηκε στις αρχές του 1990.