26 Ιουνίου 2015

ΒΙΝΤΕΟ-ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΓΑΜ@ΣΕΙ ΟΛΑ! Σε "ασφυξία" ο προϋπολογισμός - Εσωτερική στάση πληρωμών

Την ασφυξία που επικρατεί στα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, και η οποία έχει οδηγήσει σε εσωτερική στάση πληρωμών, καταδεικνύουν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού στο 5μηνο.

Όπως μεταδίδει ο Γιώργος Παππούς, τα στοιχεία φανερώνουν την επιπλέον δυσκολία του δημοσιονομικού προβλήματος και των ταμειακών δυσκολιών, που καλείται να διαχειριστεί η ελληνική κυβέρνηση στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, προκύπτει “τρύπα” στα φορολογικά έσοδα, που αυξάνεται κάθε μήνα, και βρίσκεται στα 1,746 δισ. ευρώ μακρυά από το στόχο. Αυτό οφείλεται καταρχήν στην καθυστέρηση κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων από τις επιχειρήσεις (-695 εκατ. ευρώ) και κατά δεύτερον στην πτώση της κατανάλωσης (-507 εκατ. ευρώ). Στο πρόβλημα των φορολογικών εσόδων προστίθεται και το πρόβλημα των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία χρειάστηκαν και έλαβαν επιπλέον 128 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα σε σύγκριση με πέρυσι.

Ενδεικτικό στοιχείο, που δείχνει ότι δεν γίνεται καμία άλλη εσωτερική πληρωμή πέραν των μισθών και των συντάξεων, είναι το γεγονός ότι οι πρωτογενείς δαπάνες παρουσίασαν απόκλιση -1,672 δισ. ευρώ από τον στόχο. Αναφορικά με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, τέλος, οι δαπάνες απέχουν κατά 698 εκατ. ευρώ από τον στόχο.